Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Αντισυνταγματικό το κόψιμο του ρεύματος.

                                       Αντισυνταγματικό το κόψιμο του ρεύματος.

Μεγάλη νίκη των φτωχών. Του απλού και σε κατάσταση ένδειας οδηγηθέντος Ελληνικού Λαού, απ’ τα Μνημόνια Ι  και ΙΙ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) με τη σημερινή απόφασή του είπε πολύ απλά, ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα να το κόψει η ΔΕΗ ή οποιοσδήποτε άλλος, αν ο συγκεκριμένος καταναλωτής δεν πληρώσει το τέλος ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι)  που μας είχε επιβληθεί βάσει του Ν. 4021/11. Τούτο είναι αντισυνταγματικό. Όμως το τέλος που μας έχει επιβληθεί επειδή είναι έκτακτο για να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες οικονομικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι συνταγματικό. Ακόμη η απόφαση αυτή λέει ότι αν θελήσει η Κυβέρνηση να το καθιερώσει ως μόνιμο τέλος, τότε το ΣτΕ θα επανεξετάσει το θέμα και θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα ή μη της νέας αυτής πράξεως της Διοικήσεως.  Έτσι ως συμπέρασμα, όποιος πληρώνει το λογαριασμό του ρεύματος και δεν πληρώνει το χαράτσι, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να του κόψει το ρεύμα. Βέβαια το Κράτος θα διεκδικήσει τα σχετικά ποσά του χαρατσιού αυτού, όμως μέσα από την ΔΟΥ  και μετά την παρέλευση 120 ημερών από της οριζομένης ημερομηνίας εξοφλήσεως του. Αυτά ως προς το χρηστικό μέρος του θέματος.
Ως προς το πολιτικό σκέλος αυτό ο οποίο προσπάθησε η Πολιτεία να κάνει είναι να εκβιάσει τον πολίτη. Δηλ. είχε απλά πει ή πληρώνεις ότι εγώ νομοθετώ να πληρώσεις για το σπίτι σου, ή σου κόβω το ρεύμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ μιμήθηκε η Πολιτεία τη συνδικαλιστική πρακτική των συνδικαλιστών της ΔΕΗ την από τη δεκαετία του ’80 και μετά. Τότε που για να επιβάλλουν οι συνδικαλιστές της την άποψή τους στην ΔΕΗ ή ακόμη και στην εκάστοτε Κυβέρνηση,  κήρυτταν απεργία κατά περίπτωση με κορύφωση το κατέβασμα των διακοπτών παροχής ρεύματος. Μια κίνηση εξαιρετικά αποτελεσματική για το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ, που είχε ως συνέπεια να δημιουργήσει σιγά-σιγά μισθούς των εργαζομένων της που ακόμη  και ο αείμνηστος Ανδρ. Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει ρετιρέ, ή ακόμη να δημιουργήσει δυναμικό συνδικαλιστικό φορέα (ΓΕΝΟΠ) που οι πολέμιοι του έλεγαν ότι συνδιοικεί την εταιρεία και ακόμη έφθασε στο σημείο να υπάρξει η μήτρα γέννησης Πατέρων του Έθνους, που επί σειρά ετών ήταν μέλη του Κοινοβουλίου. Το ηθικό μέρος τέτοιων εκβιασμών δεν το σχολιάζω.
Τώρα ας πάμε στο αποκούμπι του απλού πολίτη, έναντι των όποιων αυθαιρεσιών της Διοικήσεως, τη Δικαιοσύνη. Ευτυχώς η ανεξαρτησία της έναντι των άλλων δύο εξουσιών ( Νομοθετική, Εκτελεστική) δίνει την ευτυχία στον αδύναμο και ανήμπορο απλό πολίτη να απευθύνεται σ’ αυτή και εκεί να δικαιώνεται, να ανακουφίζεται και να μη οδηγείται σε παντελή απελπισία και αδιέξοδο. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης με το καθήκον τους μακριά από επηρεασμούς,  εξωτερικές πιέσεις, υποδείξεις, κατευθύνσεις, κ.λπ. τιμούν το λειτούργημά τους και δίδουν ελπίδα στον απλό πολίτη που προσφεύγει σ’ αυτή και γίνεται έτσι προστάτης των αδυνάτων. Εξ άλλου υψίστης στάθμης λειτουργοί της τιμώντας την τήβεννο τους δίνουν μαθήματα μεγαλοσύνης όπως ένας Πολυζωίδης ή Τετσέρης στη δίκη του Γέρου του Μωριά εναντιούμενοι στην θέληση της καμαρίλας του Όθωνα, ή ενός Σαρτζετάκη πιο πρόσφατα στην υπόθεση Λαμπράκη εναντιούμενος στις προσταγές του παρακράτους. Σ’ αυτό το ύψος ανέβηκαν και οι δικαστές του Σ.Τ.Ε. χθες και ταπείνωσαν το αλαζονικό νομοθέτημα που όριζε να κόβεται το ρεύμα αν ο δύσμοιρος πολίτης δεν έχει να καταβάλλει το χαράτσι που του επιβάλλεται. Μια ταπείνωση που είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική, αν λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι το νομοθέτημα αυτό είναι έργο χειρών  συνταγματολόγου, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου.  

03.03.2012                         Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)    

Δεν υπάρχουν σχόλια: