Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ο lapsarniotis για τα Λάψαρνα


Ο  lapsarniotis  για τα Λάψαρνα  

Στη μακρινή, πολύ μακρινή πιά δεκαετία του ’ 70 στην προσπάθειά μου να βρεθεί τρόπος να ηλεκτροδοτηθούν τα Λάψαρνα, ο γενέθλιος τόπος της ράτσας μου όπου μεγάλωσα και είχα τις πιο γλυκειές αναμνήσεις ως παιδί και ως έφηβος, βρέθηκε η λύση του αγροτικού εξηλεκτρισμού. Πράγματι όσοι είχαν πηγάδια που χρησιμοποιούνταν για την άρδευση των κτημάτων τους συντονισμένα υποβάλαμε στη ΔΕΗ τις απαιτούμενες αιτήσεις. Ήταν το καλοκαίρι του 1977. Πολλοί μας είχαν χλευάσει για την πρωτοβουλία μας. Τελικά το 1982-1983,  «τα Λάψαρνα είδαν … ΦΩΣ» όπως είχε γράψει η εφημερίδα ΗΧΩ της Άντισσας. Τότε ως νέος άρχιζα την καριέρα μου μετά τις σπουδές μου στην Αγγλία. 
Τώρα 35 χρόνια μετά στο τέλος της καριέρας μου, προσπαθώ να καλύψω μία άλλη ζωτική ανάγκη των Λαψάρνων το  ΝΕΡΟ.
Μετά των εξηλεκτρισμό τους κατά τα πιο πάνω η μαζική άντληση των υπογείων νερών είχε το αποτέλεσμα να αντλείται πιά υφάλμυρο νερό αφού έχει εισχωρήσει η θάλασσα στο υδροφόρο ορίζοντα ειδικότερα στο Δυτικό τμήμα του κάμπου των Λαψάρνων.
Με δεδομένο ότι στις ανατολικές παρυφές των Λαψάρνων υπάρχει η περιοχή «Κακολάγκαδα» που από απόψεως επιστήμης και τεχνικής προσιδιάζει στα απαιτούμενα (ως προς τη γεωμορφολογία, γεωλογικό υπόβαθρο, υδροπερατότητα πετρωμάτων,  κ.λπ) για να δημιουργηθεί Φράγμα συγκέντρωσης νερών για την άρδευση (με φυσική ροή) του κάμπου των Λαψάρνων, από τα μέσα της δεκαετίας 2000 έκανα τη σχετική πρόταση προς το τότε Δήμο Ερεσού - Αντίσσης. Ατυχώς οι αρμόδιοι του την αγνόησαν. Βρήκα την ευκαιρία, όταν το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε την μελέτη για την κάλυψη των αναγκών σε νερό της Λέσβου, να κάνω την ίδια πρόταση. Πράγματι το Υπουργείο την πρότασή μου αυτή βάσει εγγράφου του της 21ης Μαϊου 2009 την  έχει «περιλάβει στις προτάσεις της υπό έγκριση ειδικής διαχειριστικής μελέτης¨Ύδρευση Νήσου Λέσβου¨ ». Πρόσφατα ύστερα από  σχετική κινητικότητα επανήλθαμε με νέο έγγραφό του Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την ανάπτυξη της Λέσβου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ » προς την αρμόδια Δ/νση του ΥΠΕΚΑ. Με αφορμή αυτό το έγγραφό μου ο π. Πρύτανης του ΕΜ Πολύτεχνείου  κ Μουτζούρης (εκλεκτό μέλος του Συνδέσμου μας) ζήτησε από μέλη του Τμήματος Υδραυλικών Έργων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών να επισκεφθούν τον χώρο και να γνωμοδοτήσουν σχετικά. Πράγματι δύο μέλη του ΔΕΠ της Σχολής αυτής όντως πήγαν και έκαναν την επιτόπια έρευνα και αυτοψία. Βάσει αυτής, ως αναφέρεται στα συμπεράσματα της, ο χώρος αυτός στα Κακολάγκαδα Λαψάρνων όντως είναι κατάλληλος για τη δημιουργία του προταθέντος φράγματος. Μπορεί να έχει χωρητικότητα ως 600.000 κ.μ. νερού ικανής να αρδεύσει τα Λάψαρνα αλλά και να υδρεύσει μερικώς την Άντισσα και οικισμούς της (Λιώτα, Λάψαρνα, Γαβαθά, κ.λπ.). Την μελέτη αυτή ήδη υποβάλλαμε ως ΠΙΤΤΑΚΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ στοχεύοντες κατά την σχετική αίτησή μας:
« Προσβλέπουμε στην εκ μέρους της Διευθύνσεως σας σχετική προσοχή του θέματός μας κατά τα ως άνω και παρακαλούμε όπως τούτο τύχει της αμέσου σχετικής δραστηριοποιήσεως των υφ’ υμάς τμημάτων και αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε με τις απαιτούμενες αποφάσεις και ενέργειες σας, τελικά ενταχθεί το έργο μας αυτό στο ΕΣΠΑ πράγμα το οποίο θα  συμβάλλει στην ανάπτυξη της πλέον υπανάπτυκτης και πληθυσμιακά φθίνουσας περιοχής του νησιού μας, αυτής της Δυτικής Λέσβου».
Προσβλέπω και ελπίζω  να κλείσω την καριέρα μου με το έργο αυτό. Τούτο δεν είναι αυτοσκοπική επιδίωξη. Αποσκοπεί να αποκτήσει ο γενέθλιος τόπος της γενιάς μου πληθυσμό όχι ασφαλώς όπως τον προ 50 - 60 ετών ( ~ 350 άτομα ) αλλά ασφαλώς πολύ περισσότερο των 30 - 40 ατόμων σήμερα (εκ των οποίων ατυχώς οι παραγωγικοί είναι μετρούμενοι σε λιγότερους των δακτύλων της μιας παλάμης). Έτσι η ακριτική αυτή γωνιά του νησιού μας, τα Λάψαρνα,  θα μπορέσει  να αποκτήσει παραγωγικούς νέους ανθρώπους που θα γίνουν εκ των πραγμάτων φρουροί – ακρίτες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του Αιγαιακού Αρχιπελάγους μας. 

22.03.  2012                         Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) 

3 σχόλια:

Λαψαρνιώτης είπε...

Στα βορβορώδη νερά και στα λασπώδη σκοτάδια της ανωνυμίας ευδοκιμούν τα σαπρόφυτα, τσάλαβουτούν οι τυφλοπόντικες και έρπουν τα σκουλήκια. Γιατί; Γιατί φοβούνται να βγουν στο φως της μέρας, αφού ο Ηλιος τα κατακαίει και τα εξαφανίζει. Με σένα δυσώδες σαπρόφυτο, αηδιαστικέ τυφλοπόντικα και βρωμερό σκουλήκι τι γίνεται; Βγές στο φως του Ήλιου. Μη καλύπτεσαι πίσω απ'το πέπλο της ανωνυμίας. Βγες και δείξε το πρόσωπό σου.

Λαψαρνιώτης είπε...

17.04.2012.Προς το ρυπαρό, δυσώδη, απαίσιο ανώνυμο σκώληκα.

Αφ’ ότου παρεισφρέοντας στο lapsarniotis, άφησες … τα περιττώματα σου την 1η Απριλίου (ασφαλώς ούτε ως πρωταπριλιάτικο αστείο δεν εκλήφθηκε) σου έδωσα την δυνατότητα ενώ βρισκόμουν στο νησί, στην Άντισσα, στα Λάψαρνα την πρώτη εβδομάδα του μήνα να με συναντήσεις και να τα πούμε ως άντρες πρόσωπο με πρόσωπο (αλλά ανδρισμός από … σκουλήκι;), εσύ δεν φάνηκες. Μετά γυρίζοντας απ’ τη Λέσβο, στις 9 του μήνα σου απήντησα στο κείμενο μου «Ο lapsarniotis για τα Λάψαρνα» και σε προκάλεσα να αφαιρέσεις τη μάσκα της ανωνυμίας και να δείξεις το πρόσωπό σου. Το ίδιο έκανα και στις 11.4.2012 στο « Γιατί Λαψαρνιώτης». Εσύ, μιαρό, ουτιδανό και ασπόνδυλο ον δεν φάνηκες. Αλλά πώς να φανείς αφού δεν έχεις σπονδυλική στήλη!! Έτσι είσαι καταδικασμένο να έρπεις πάντα ως σκουλήκι, να είσαι αόμματος ως τυφλοπόντικας και να διαβιείς ως σαπρόφυτο στα βορβορώδη νερά της ανωνυμίας.
Τρέμεις και φοβάσαι τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Λαψαρνιώτης είπε...

17.04.2012.Προς το ρυπαρό, δυσώδη, απαίσιο ανώνυμο σκώληκα.
Δεύτερο

Πέραν από το προ ολίγου αναρτηθέν κείμενό μου για να τελειώνω μια για πάντα με σένα και τους τυχόν όμοιους σου (αν είναι δυνατό να υπάρχουν σαν και σένα άλλα παρόμοια όντα !!!), ξέρω ότι πάντα απέναντί μου δεν υπήρξες φίλος και ας το παρίστανες. Δεν μπορούσες ποτέ να δεχτείς ότι πάντα έβλεπες … την πλάτη μου. Από αγροτόπαιδο στα Λάψαρνα, να σπουδάζω στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και Αγγλίας και μάλιστα πάντα με υποτροφίες, να γυρίζω απ’ το εξωτερικό με τον τίτλο Ακαδημαϊκού δασκάλου, να έχω μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα σε Ελβετική εταιρεία στην Αθήνα, να γίνομαι η γενεσιουργός αιτία να γίνονται τεράστιες ιδιωτικές επενδύσεις στο νησί μας, να καταξιώνομαι στο Συλλογικό και Παροικιακό Λεσβιακό δυναμικό της Αθήνας, να με τιμούν οι του κλάδου μου συνάδελφοι με το να γίνομαι Πρόεδρός τους σε Πανελλήνιο επίπεδο και τελικά να καταλαμβάνω Κυβερνητική θέση, πώς να τ’ αντέξεις;;!! Πώς να μη σε φάει η ζήλεια;;;!!!
Αυτό όμως που σε έκανε να σαλέψεις ήταν, όταν ως ενεργός πολίτης κατάφερα να εντάξω το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στο Αιγαίο το δρόμο Καλλονής – Σιγρίου ( 44,50 εκατομ. Ευρώ) στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Αύγουστο. Το σύνδρομο του «ουκ εά με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιο» σε κατέλαβε. Οι αναβολές της δημοπράτησης του ( 12ος 2011, 1ος 2012) σου έδιναν τη χαρά ότι τελικά θα αποτύχω. Ότι δεν θα λάβει τελικά σάρκα και οστά η μεγάλη μου αυτή επιτυχία. Δυστυχώς όμως για σένα, η πραγματικότητα σε απογοήτευσε, όταν την 27η του Μάρτη έγινε με επιτυχία η Δημοπράτησή του και «βγήκε» μειοδότης - εργολάβος. Σε διέψευσε αλλά και σε πανικόβαλε. Έτσι στο πανικό σου πάνω παρεισέφρησες στο «Λαψαρνιώτης» την Πρωταπριλία και άφησες τα ρυπαρά ίχνη σου.
Άντεξε το. Κάνε κουράγιο. Κουράγιο γιατί και άλλες προσφορές μου αυτού του είδους θα υπάρξουν στο μέλλον, για το νησί μας, για την Άντισσα, αλλά και για το γενέθλιο τόπο της ράτσας μου τα Λάψαρνα.