Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο σκοπός επιτεύχθηκε.


Ο σκοπός επιτεύχθηκε.

Όταν σε περίοδο Άνοιξης, βρίσκεσαι στο νησί, η φύση με τις φουσκοδενδριές της, τις πρασινάδες, τα λουλούδια της και τον εν γένει οργασμό της, σου δίνει την αίσθηση των «χαμένων παραδείσων» για μας όλους τους εσωτερικούς μετανάστες. Όλους αυτούς που η αστυφιλία από τη δεκαετίες του ‘ 50 , ΄60, μας χώνεψε στο χωνευτήρι της ανωνυμίας, του τσιμέντου και του πολλού άγχους της μεγαλούπολης, εγκαταλείποντας τα χωριά μας. Τα χωριά μας που ατυχώς «ψυχορραγούν». Άδεια πιά, με νεολαία ελάχιστη και παιδιά ουσιαστικά ανύπαρκτα. Με πολλούς γέρους και άλλες τόσες φυσικώ τω λόγω … εκδημίες. Βέβαια με την κατάρρευση του αγροτικού παραγωγικού ιστού, η οποία επισυμβαίνει ατυχώς σήμερα, στην εποχή του ΔΝΤ και της Τρόϊκας τα πράγματα γίνονται οσημέραι χειρότερα. Το κλασικό «Ζητείται Ελπίδα» είναι επιτακτικά πιά … το ζητούμενο. Το μόνο που είδα και διαπίστωσα να εκλαμβάνεται από τους συμπατριώτες μου ως προοπτική και ελπίδα για τα χωριά μας του ορεινού Ορδύμνου, της Β –ΒΔ  Λέσβου, είναι «ο οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου». Με πρόσφατο δεδομένο το γεγονός της δημοπράτησης του (27.3.2012) και της ανάδειξη μειοδότη - εργολάβου, η ερώτηση που μου γινόταν από όλους, ήταν το πότε θα … πέσει η πρώτη κασμαδιά. Σ’ όλους τους διέκρινα ότι υπήρχε πιά η αίσθηση της σιγουριάς. Οι αμφιβολίες και οι δόσεις ελαφρού χαμόγελου ως ειρωνείας που αντιμετώπιζα από πολλούς … άπιστους Θωμάδες όλα τα προηγούμενα εννιά χρόνια, αφ’ ότου δημιούργησα την αντίστοιχη Επιτροπή Αγώνα ως προς την πραγματοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου (του μεγαλύτερου έργου που έγινε ποτέ στο Αιγαιακό Αρχιπέλαγος) έχει  πιά  μετατραπεί σε αισιοδοξία και στάση αδημονίας για το πότε πιά θα ξεκινήσει η κατασκευή του.  
Όλοι τους λίγο πολύ είχαν να μου πουν ένα καλό λόγο, ένα λόγο αναγνώρισης και έμμεσων ευχαριστιών για τα όσα έπραξα όλη αυτή την περίοδο των αδιάλειπτων προσπαθειών μου για να υπάρχει πιά σήμερα η βεβαιότητα ότι τούτος ο σωσίβιος για την περιοχή μας οδικός άξονας θα έχει λάβει πιά σάρκα και οστά σε ένα συγκεκριμένο μικρό χρονικό ορίζοντα. Βέβαια θα πρέπει να παραδεχτώ ότι προσωπικά εισέπραξα αγάπη, ικανοποίηση και πολλή αναγνώριση της προσφοράς μου.
Η Πρόεδρος Σκαλοχωρίου, όπου είχα πάει για να χαιρετίσω αγαπημένο μου πρόσωπο,  η  Δέσποινα Μαϊάκη, μόλις με είδε αφού με καλωσόρισε, με πλέριο αυθορμητισμό μου είπε « κ. Τάκη, ο στόχος επιτεύχθηκε. Οι αγώνες σας, οι αγώνες μας έπιασαν τόπο. Μπράβο.».  Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χιδήρων  Μανώλης Στεφάνου (ανταμώσαμε συμπτωματικά στα γραφεία του Δήμου Λέσβου στη Μυτιλήνη) καλωσορίζοντας με κι’ αυτός μου λέει « γειά στα χέρια σου, φίλε. Αυτά έλεγα προχθές στο ‘’φίλο’’ σου το Σηφουνάκη που ήρθε στο χωριό και καυχιόταν και αυτοϊκανοποιούταν για το δρόμο μας. Ας είναι καλά ο Τάκης ο Ιορδάνης. Αλλιώς δρόμο δεν θα βλέπαμε ποτέ, του είπα».  
Σε επήκοο άλλων, επίσης,  ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αντίσσης Προκόπης Πινέλλης περνώντας με το αυτοκίνητό του μπροστά απ’ το  σπίτι μου, όταν διαπίστωσε την παρουσία μου όπου και μιλούσα με άλλους, σταμάτησε και απευθυνόμενος σε μένα μου είπε: «Τάκη μου να σε συγχαρώ για την επιτυχία μας. Την επιτυχία σου. Τα κατάφερες. Μπράβο. Το έφερες σε πέρας. Αϊντε με το καλό να ξεκινήσουν τα έργα, για να σωθεί ο τόπος μας κατά πως χρόνια έλεγες». 
Τα καλά λόγια πολλών συμπατριωτών μου βέβαια μου δίνουν την ικανοποίηση που νοιώθει ο κάθε δημιουργός για το έργο του (ασφαλώς έτι περαιτέρω όταν τούτο είναι ενός τέτοιου, είδους, μεγέθους και εμβέλειας) και γίνεται από τους Προέδρους των χωριών μας – που όλοι τους είναι μέλη της Επιτροπής μας Αγώνα - , αναμφίβολα σημαίνει ότι η πίστωση που μου δίνεται από την κοινωνία της περιοχής μας γι’ αυτό, είναι καθολική και εξ αντικειμένου πιά δεδομένη. Δεδομένη, άσχετα και αν κάποιοι πολιτικοί μέτοικοι, φυτεμένοι από την Πασοκική κομματική καμαρίλα, ταγοί στον τόπο μας προσπαθούν να την οικειοποιηθούν δια της υφαρπαγής, όπως γίνεται ατυχώς στη Φύση όπου πάντα κάποια ζουλάπια προσπαθούν να αρπάξουν την λεία από το  λιοντάρι. Βέβαια τούτο το γεγονός με καθιστά έτι περαιτέρω δέσμιο στην υποχρέωση μου να έχω πλήρη επαγρύπνηση επί του όλου θέματος, για να μη τύχει και υπάρξει η όποια αστοχία ώστε  τελικά εντός του χρονοδιαγράμματος των 52 μηνών (κατά την απόφαση της εντάξεως του έργου μας στο ΕΣΠΑ) «ο οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου» να έχει πιά ολοκληρωθεί. Ασφαλώς και  η επαγρύπνησή μου αυτή, θα βασίζεται στη στήριξη που θα αντλώ από όλα αυτά, τα οποία αναφέρονται κατά τα πιο πάνω γραφόμενα.   

09.04.2012                          Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)    

2 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

«O στόχος επιτεύχθηκε!»
Έτσι Τάκη η ικανοποίηση είναι διπλή!
Μπράβο σου!

Λαψαρνιώτης είπε...

Καλέ μου φίλε, συναισθάνομαι τα λεγόμενά σου, αφού κι εγώ εδώ ζώ.
Όπως σωστά ξέρεις αν στη ζωή κάτι καταστεί αναξιόπιστο, από εκεί και πέρα η δυσκολία να επανακτηθεί η αξιοπιστία ... θέλει δουλειά πολλή. Ας ελπίσουμε ότι στην περίπτωσή μας αυτή η αξιοπιστία θα αρχίσει να στέκεται στα πόδια της. Πάντως σε ότι με αφορά όπως έκανα εννιά χρόνια ότι έκανα για να υπάρχει τώρα μειοδότης θα κάνω άλλα τόσα για να ολοκληρωθεί τό έργο. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ