Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η τραγικότητα των καιρών και το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.


Η τραγικότητα των καιρών και το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.  

Οι ημέρες της Λαμπρής τέλειωσαν. Η όποια προσωρινή ανάσα και διάλειμμα από τι έγνοιες της βιοτικής μέριμνας λόγω των γιορταστικών αυτών ημερών τέλειωσε και σήμερα πιά ξαναμπαίνουμε  στο ντορό της τραγικής καθημερινότητάς μας, των ταλαιπωριών και των βασάνων. Ο Ελληνισμός σε κατάσταση αλλοφροσύνης. Με την ανεργία να σπάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και να έχει φθάσει στο 22 %. Η φτώχεια να τείνει να εξαφανίσει τη μεσαία τάξη. Οι νεόπτωχοι καθημερινά να αυξάνουν και στις τάξεις τους μπαίνουν άνθρωποι που ως πρό τινος ήταν στη χορεία των ευημερούντων. Άνθρωποι που άλλοτε πορεύονταν ως εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια τη ζωή τους για να επιβιώσουν ανασκαλεύουν  κάδους σκουπιδιών. Δυστυχείς υπάρξεις που πολλές φορές δεν αντέχουν την τραγικότητα των ατομικών τους καταστάσεων και γίνονται αυτόχειρες. Η εκκλησία,  διάφορες κοινωνικές ομάδες και δίκτυα παρέμβασης προσπαθούν να καλύψουν κενά επιβίωσης. Η παρουσία συσσιτίων που είχε εκλείψει από την περίοδο του εθνοκτόνου εμφυλίου προ εξήντα τόσων χρόνων, έχουν ατυχώς καταστεί η μόνη ελπίδα χιλιάδων συνελλήνων για τον άρτον … αυτών τον επιούσιο. Το όποιο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και φροντίδας εκλείπει με την ημέρα. Τα Νοσοκομεία σε τραγικά επίπεδα υποχρηματοδότησης και ελλείψεων, αρχίζουν να στερούνται και των πλέον στοιχειωδών και απαραιτήτων για την εύρυθμο λειτουργία τους. Ακόμη και σεντόνια αρχίζουν να μην διαθέτουν. Τα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων και των τηλεοράσεων μόνο θλίψη, καταχνιά και στεναχώρια αποδίδουν. Ζόφος είναι ο κοινός παρανομαστής των πραγμάτων σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας. Και να έρχονται και απ’ το εξωτερικό μηνύματα περισσότερου φόβου, περισσότερης αγωνίας και μεγαλύτερου ζόφου. Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από την άτακτη χρεοκοπία. Η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλο πακέτο στήριξης. Δηλ. κι άλλα δεινά πάνω στα κεφάλια μας. Αλλά και χωρίς αυτά, τον Ιούνιο δηλ. ένα μήνα μετά τις εκλογές, θα πρέπει να βρεθούν 14 δις Ευρώ για να καλύψουν τις «τρύπες» του 2013 και 2014. Αλίμονο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ακόμη ο Μινώταυρος της Τρόϊκα θέλει αίμα και ετοιμάζονται μετά τις εκλογές να θυσιαστούν προς χάρη του χιλιάδες Δημοσίων υπαλλήλων. Οι φόροι (κάποιους τρομάρα τους, τους λένε κατ’ ευφημισμό κοινωνικής αλληλεγγύης) και τα χαράτσια, ατέλειωτα, το ένα μετά το άλλο τρώνε τις σάρκες των νεοελλήνων. Και όλα αυτά τα δεινά χωρίς κανένα ορίζοντα και προοπτική μέλλοντος.
Και μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο σε λιγότερο από 20 μέρες στις 6 Μαϊου, να πραγματοποιούνται λέει Εκλογές. Εθνικές εκλογές που μία πλειάδα κομμάτων θα συμμετάσχει και που το χαρακτηριστικό κατά τις δημοσκοπήσεις τα δύο άλλοτε πανίσχυρα κόμματα του δικομματισμού  το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. να μη πιάνουν αθροιστικά ποσοστό ούτε 33 %. Δηλ. ούτε το ιστορικά  μικρότερο ποσοστό του ενός εκ των δύο. Το κραταιό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, μόλις και μετά βίας φθάνει σε ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 12 %. Η δυστυχία που έφερε αυτό το κόμμα στον Ελληνικό Λαό επί των ημερών του μοιραίου ΓΑΠαπανδρέου και που το είχε περιορίσει στο 8% δεν φθάνει στο σημείο ούτε να του διπλασιάζει αυτό το ποσοστό η αλλαγή του Προέδρου του. Ο Ε. Βενιζέλος ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (του πολλαπλώς κολοβωμένου πιά) που κουβαλά στην πλάτη του αμαρτίες του παρελθόντος απ’ τα βαρίδια τύπου Τσουκάτου, Μαντέλη και Τσοχατζόπουλου, κ.άλ. αλλά και των δικών του αμαρτιών, αφού κατέστη μέλος της ομάδας της συμφοράς με τον ΓΑΠαπανδρέου (μετά την αντικατάσταση του αρχικηπουρού Παπακωνσταντίνου) που διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο 2 και συνυπέγραψε τις συνθήκες τις για γενεές πισθάγκωνα δεμένο τον Ελληνικό Λαό, δεν μπορεί πιά να  κάνει τους φίλους και τα μέλη του να πιστέψουν σ’ αυτό. Πολύ περισσότερο άλλους ψηφοφόρους. Το χειρότερο στην προσπάθειά του να ισορροπήσει καταστάσεις μέσα στο όποιο ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει, δεν τόλμησε να καθαρίσει το κόμμα απ’ τα όποια απολιθώματα του παρελθόντος και ήδη πολιτικά φαντάσματα. Το κυριότερο δεν τόλμησε να απαλλάξει τα ψηφοδέλτια τουλάχιστο από τους «κηπουρούς» του μοιραίου ΓΑΠαπανδρέου. Βλέπεις να φιγουράρουν σ’ αυτά τα ονόματα Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνου, Πεταλωτή και άλλων Ηρακλέων του ΓΑΠαπανδρεϊσμού. Η παρουσία αυτών στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ μόνο αντίδραση γεννά. Για παράδειγμα στο νομό μας, το νομό Λέσβου είναι χαρακτηριστικό  να αναφερθεί  πως πάλι ξαναμπήκε υποψήφιος ο Ν. Σηφουνάκης, ο Κρητικός Βουλευτής Λέσβου, το αγκωνάρι του ΓΑΠαπανδρεϊσμού και εξέχων «κηπουρός». Αποτέλεσμα, το ψηφοδέλτιο στο νομό Λέσβου δεν μπορεί ακόμη να κλείσει, μετά την άρνηση του ενός μετά τον άλλο, άλλοτε υποψηφίων, αλλά και άλλων προβεβλημένων τοπικών στελεχών. 
Σ’ αυτή την εικόνα, το ΠΑΣΟΚ της νιότης μου, των οραμάτων μου της κατάθεσης του ιδρώτα μου, της ικμάδας μου  και της τότε νεανικής μου ψυχής θα τολμούσα να πω, πορεύεται παραπαίον στα τρικυμιώδη νερά των επιχείρων του, της αναλγησίας και του αμοραλισμού των ηγητόρων του, χωρίς πυξίδα, χωρίς όραμα. Η έννοια του σοσιαλισμού που επαγγέλθηκε ( και που ψευδεπίγραφα εξακολουθεί να φέρει στον τίτλο του) έχει πιά ξεφτίσει. Φυσικώ τω λόγω, το κόμμα υπόλοιπο … ΠΑΣΟΚ, να μη μπορεί πιά να πείσει. Έτσι ένας στόχος 15 - 18 % κατά max,δηλ.45-50 βουλευτές θα είναι το αποτέλεσμα που μπορεί να προσβλέψει στις εκλογές του Μάη.
Ίσως είναι πιά καιρός να σκεφθούν, η νυν ηγεσία του, να αλλάξει και τον τίτλο του. Τούτο όχι  για λόγους άλλους, αλλά ως ιστορική αναγκαιότητα, αφού υπάρχει πιά πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ τίτλου και πράξεων. Ποιός σοσιαλισμός, άραγε;;!! 

17.04.2012                     Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: