Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η Λέσβος φτωχότερη και σε … Γαλάζιες Σημαίες.


             
Η Λέσβος φτωχότερη και σε … Γαλάζιες Σημαίες. 
Μέσα στης φτώχειας τον καιρό, της οικονομικής αστάθειας  αλλά και της κοινωνικής παραζάλης της χώρας μας που όλα τα «γεράκια» της Ε.Ε., του ΔΝΤ και ΕΚΤράπεζας κάνουν τις κάθε λογής επιθέσεις εναντίον μας, η γενέτειρά μου, η Λέσβος, προ ημερών δέχθηκε ένα  ακόμη πλήγμα. Ένα πλήγμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα συνεχώς μειούμενα εισοδήματα και έσοδά των κατοίκων του και έτσι κατ’ αντιστοιχία στο βιοτικό επίπεδό τους. Και το πλήγμα αυτό έρχεται στο πιο δυναμικό  τομέα της οικονομία του, αυτό του Τουρισμού. Τούτο, διότι ενώ η χώρα μας κράτησε τη δεύτερη θέση στον Κόσμο και την πρώτη στη Ευρώπη με την  παράλληλη αύξηση των Γαλάζιων Σημαιών της από  387 πέρυσι σε 394 εφέτος, η Λέσβος έχασε πέντε γαλάζιες σημαίες εν σχέσει με το 2011. Αυτό κατά πως ανακοινώθηκε στις 23 Μαϊου από τον αρμόδιο Φορέα, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.  Έτσι από τις 12 που ήταν πέρυσι σ’ όλο το νησί, φέτος είναι μόνο 7.!!
Και μάλιστα για παραλίες άκρως Τουριστικές και γνωστές όχι μόνο στους Λέσβιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες το νησί μας, Έλληνες και αλλοδαπούς. Τούτες είναι: Ο Άγιος Ισίδωρος, η Σκάλα Καλλονής, η Άναξος, η Πέτρα και τα Βατερά.  Όταν είναι γνωστό ότι οι πλέον αναπτυγμένες περιοχές από απόψεως υποδομών κ.λπ. Τουριστικά είναι οι:  Μήθυμνα-Πέτρα-Άναξος, Ερεσός, Βατερά, Πλωμάρι και απ’ αυτές τις τέσσερις πλήττονται οι τρεις ασφαλώς μπορούμε να αντιληφθούμε τι κακό κάνει αυτή η υπόθεση στο νησί μας. Μόνο και που ακούστηκε ότι π.χ. τα Βατερά – που είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές τουριστικές αγορές της Ευρώπης – έχασαν τη Γαλάζια Σημαία τους, εκ της ψυχολογικής επίδρασης της πληροφορίας αυτής, οπωσδήποτε θα χάσουν ένα αριθμό εκ των Ευρωπαίων εκείνων που θα είχαν προορισμό τους για τις φετινές  καλοκαιρινές τους διακοπές, το θέρετρό μας αυτό.
« Ήταν κάτι καλό το κλίμα το έφαγε και το κτήμα» κατά πως λένε στην Κρήτη ήρθε και «έδεσε το σορόπι». (¨κτήμα¨ λένε στη μεγαλόνησο τα συμπαθητικά τετράποδα). Αυτό δε γιατί μετά την παντελή σχεδόν εξάλειψη της όποιας βιοτεχνίας (η όποια βιομηχανία έχει εκλείψει  από πολλών δεκαετιών), την κολόβωση του γεωργικού τομέα (καταβαράθρωση της τιμής του ελαιολάδου και άρα υπο-καλλιέργεια έως και εγκατάλειψη του Λεσβιακού ελαιώνα, κάμψη της κτηνοτροφίας εκ της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων σ’ αυτή αλλά βεβαίως και εκ των δραματικά χαμηλών τιμών γάλακτος και κρέατος στον παραγωγό), τώρα και το πλήγμα που δεχόμαστε στον Τουρισμό μας, μακάρι να μην αφήσει μη αναστρέψιμα σημάδια στον τόπο μας.
Ένας τόπος που όπως έχω ξαναγράψει έχει πιά γηγενή πληθυσμό μόνο 74.000 ατόμων, δηλ. περίπου όσο μετά τον μεγάλο λοιμό (πανώλη) των μέσων περίπου του 19ου αιώνα, όταν είχαν πεθάνει 24.000 άτομα. Το τραγικό τώρα είναι ότι ο πληθυσμός του νησιού μας δεν έχει κανονική ηλικιακή κατανομή, αφού τούτος είναι γηρασμένος μια και δυστυχώς οι γεννήσεις υπολείπονται κατά πολύ των θανάτων.
Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί πάθαμε αυτό το κάζο εφέτος. Τι και ποιός έφταιξε. Ποιός αρμόδιος τι έκανε και τι δεν έκανε. Επειδή στη ζωή τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα και όταν απ’ τη μια στιγμή στην άλλη  χάνεται το 42 % του δυναμικού σου ( όπως στην περίπτωσή μας, τις 7 στις 12 γαλάζιες σημαίες) δεν είναι απλό τυχαίο γεγονός, δεν είναι απλή παράλειψη, αμέλεια, αβελτηρία κ.λπ αλλά είναι οπωσδήποτε μία μη συγγνωστή πράξη (για να μη χρησιμοποιήσω χειρότερη λέξη). Θα ακουστεί ενδεχομένως ότι διετάχθη ΕΔΕ (κατά πως συνηθίζεται στην Ελλάδα) για να αποδοθούν ευθύνες. Τετριμμένα πράγματα. Αστειότητες.  
Επειδή εξ αντικειμένου προκύπτει ότι οι θάλασσες του νησιού μας ασφαλώς και δεν χάλασαν μέσα σ’ ένα χρόνο (για να μη πω ότι βελτιώθηκαν, αφού η οποιαδήποτε ανθρωπογενής επίδραση μειώνεται εκ τις κάμψεως της όποιας παραγωγής και άρα δραστηριότητας, όπως έχει γίνει σ’ όλη τη χώρα), ας ανασκουμπωθούν οι αρμόδιοι του νησιού μας να κάνουν αυτά τα οποία προβλέπονται από τις σχετικές προδιαγραφές, ώστε του χρόνου να πάρουμε 13 Γαλάζιες Σημαίες  δηλ. τουλάχιστο μία παραπάνω απ’ ότι το 2011.
Τούτο πιστεύω ότι θα ισοσκελίσει το εφετινό έλλειμμα.   

31.05.2012            Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: