Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

« Προς το τελευταίο εκβάν … »

« Προς το τελευταίο εκβάν … » 

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν, να δημοσιοποιηθούν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.
Πράγματι υπήρξε μια ομοβροντία αποτελεσμάτων στα ΜΜΕ που χρησιμοποιώντας διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων κάλυψαν το πεδίο αυτό από κάθε άποψη. Ποιό κόμμα θα είναι πρώτο, ποιό κόμμα θα ήθελε να είναι πρώτο, ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ένα σωρό άλλα ερωτήματα που ρίχνουν φως και στα πλέον απίθανα εν αναφορά προς τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Αυτά που φαίνεται ξεκάθαρα απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι για την πρωτιά παλεύουν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστά πάνω από 20 %.
Επίσης ένα πιο σαφές δεδομένο είναι το ότι το 19 % της ψήφου του Ελληνικού Λαού που δεν εκπροσωπήθηκε στη Βουλή κατά τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαϊου, αυτή τη φορά μειώνεται σημαντικά και φθάνει στο μισό και κάτω του ποσοστού αυτού. Αυτού λεχθέντος το άμεσα προκύπτον είναι ότι αυτό το γεγονός ευνοεί τα δύο κόμματα που αντιπαλεύουν για την πρωτιά.
Τρίτο κόμμα παγιώθηκε ότι είναι το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ με ποσοστά της τάξεως των τελευταίων εκλογών δηλ. περίπου 13 %. Βεβαίως υπήρξε και δημοσκόπηση που δείχνει ποσοστό ακόμη και μονοψήφιο, όπως και άλλες που δίδουν 1 - 2 μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη.
Η νέα βουλή κατά το πλέον πιθανό θα είναι πάλι επτακομματική με πιθανότητα και οκτακομματική εφ’ όσον το κόμμα « νέα δημιουργία – δράση» καταφέρει να ξεπεράσει το 3% ( οριακά παλεύει γύρω απ’ αυτό).
Τα κόμματα, «Ανεξάρτητο Έλληνες», «Χρυσή Αυγή» και ΚΚΕ θα βγούν κολοβωμένα από τη παρούσα μάχη, αφού σημαντικό μέρος των δυνάμεων τους μετακομίζει κυρίως προς τους δύο κυρίους μονομάχους. Υπήρξε δημοσκόπηση που δίδει για το ΚΚΕ ακόμη και  ποσοστό του 3,3 % (από το ~ 8,50 % της 6ης Μαίου). Δηλ. το ΚΚΕ θα παλέψει σκληρά για να είναι κα πάλι στη Βουλή, πληρώνοντας έτσι την στάση της ηγετικής της ομάδας να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως, αμέτοχη τα δραματικά γεγονότα των διερευνητικών εντολών. Ο λαός δεν δέχθηκε τη στάση αυτή του ΚΚΕ που αντιμετώπισε την τραγική κατάσταση που βρέθηκε η χώρα (και ασφαλώς εξακολουθεί να είναι) κατά τις διερευνητικές εντολές, σφυρίζοντας αδιάφορα λες και η υπόθεση δεν αφορούσε την Ελλάδα αλλά μια άλλη χώρα.
Ενδυναμωμένη φαίνεται ότι θα βγεί η Δημοκρατική Αριστερά, αφού φαίνεται ότι ο κόσμος εξετίμησε την συνετή στάση του Προέδρου της σ’ όλες τις φάσεις της σχετικής διαδικασίας μετά την 6η Μαίου.
Αυτό, τέλος  που φαίνεται είναι ότι ο ΛΑΟΣ … «εξεμέτρησε τις ημέρες του», αφού το ποσοστό του είναι πολύ κάτω του 3 %. 
Μετά από τη γενική αυτή θεώρηση αυτό που είναι ερωτώμενο είναι: Ποιος απ’ την Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ προκειται να κόψει πρώτος το νήμα. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεσή μας είναι καθαρό ντέρμπι, αφού οι μεταξύ τους διαφορά βρίσκεται στην περιοχή του στατιστικού λάθους. Πάντως όποιο απ’ τα δύο κόμματα κόψει το νήμα με «βραχεία κεφαλή» έστω λ.χ. και με 0.7 % θα έχει διαφορά απ’ το δεύτερο μεγάλη σε έδρες αφού πλέον των άλλων ως εκ της πρωτιάς θα πάρει και το bonus 50 εδρών και έτσι π.χ. ~ 135 το πρώτο και ~ 75 το δεύτερο.
Στη λογική αυτή οι δύο μονομάχοι φορτσάρουν δίδοντας τα «ρέστα τους» (ας μου επιτραπεί ο χαρτοπαικτικός αυτός όρος). Ακολουθώντας το των αρχαίων «προς το τελευταίο εκβάν έκαστον εκ των προ υπαρξάντων κρίνεται» στα προγράμματά τους που κοινολογήθηκαν στο λαό αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι και τα δύο κόμματα ακολουθούν την ατυχώς δοκιμασμένη από χρόνια μέθοδο της παροχολογίας. Κάτι αντίστοιχο προς το «λεφτά υπάρχουν» του μοιραίου ΓΑΠαπανδρέου στις εκλογές του 2009. Μια παροχολογία που δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς δένει με τα Μνημόνια, τις Δανειακές Συμβάσεις και τους Εφαρμοστικούς Νόμους, που ως «Δαμόκλειος Σπάθη» κρέμονται πάνω απ’ την κεφαλή της δύσμοιρης Πατρίδα μας.
Πάντως η όλη υπόθεση είναι όπως λέγεται στη Μηχανική, «κατάσταση εν δυνάμει». Τούτη δε θα διαμορφωθεί τις τελευταίες αυτές δύο εβδομάδες αλλά ατυχώς βάσει του υπάρχοντος νόμου (δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω το γιατί), … ο λαός δεν θα μαθαίνει τις καταγραφές που θα έχουν οι δημοσκοπήσεις που ασφαλώς και εξακολουθούν να γίνονται.
Τελικά, μόνο η νύχτα της 17ης Ιουνίου θα δώσει … τη λύτρωση. Στις τραγωδίες των αρχαίων για την λύτρωση εμφάνιζαν επί σκηνής τον «από μηχανής Θεό». Θέλω να πιστεύω ότι στην σημερινή τραγωδία της Πατρίδος, το ρόλο αυτό θα το παίξει η ψήφος του Λαού. Πιστεύω δε ότι αυτή θα είναι θετική, εποικοδομητική και … λυτρωτική.
Με προοπτική και εν τέλει με ελπίδα για το λαό … το βασανισμένο.

02.06.2012                      Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: