Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΣΗΦΟΥΝΑΚΕΙΟ ΜΕΓΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ.

                                     ΣΗΦΟΥΝΑΚΕΙΟ ΜΕΓΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ. 

Στις 2 Μαϊου είχα γράψει το κείμενο που ακολουθεί εν αναφορά προς την αβελτηρία του Κρητικού υποψήφιου Βουλευτή Λέσβου Ν. Σηφουνάκη,για το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού μας και το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σαρακήνα.
Πολλοί μου τηλεφώνησαν και αυτό που μου είπαν ο καθένας με τον τρόπο του είναι ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι αβελτηρία του Ν. Σηφουνάκη αλλά ΜΕΓΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ του.
Ξέρει πολύ καλά ή αν όχι, όφειλε να προσπαθήσει να μάθει και έτσι να ξέρει, το σχετικό εδώ και 25 χρόνια πρόβλημα, που μόνιμα πιά ταλαιπωρεί του Λέσβιους, με συνεχείς και  δραματικές πολλές φορές καταστάσεις εκ διαλειμμάτων ηλεκτροδότησης, διακοπών, black out, κ.λπ.. Με ένα κορεσμένο από κάθε άποψη εργοστάσιο της ΔΕΗ στου «Καλαμάρη» των ~ 60 MW, που το ρεύμα του, το παράγει μια πανσπερμία πεπαλαιωμένων Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (ενώ το νησί μας για να καλύψει τις ανάγκες του και να μπορέσει να αναπτυχθεί θέλει τουλάχιστο διπλάσια Ισχύ) θα έπρεπε να είχε λυθεί αυτό το πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια. Και ενώ από το 2009 έχει επί τέλους δοθεί η απαιτούμενη άδεια παραγωγής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σαρακήνα και ως το 2013 θα έπρεπε να έχει αυτό ολοκληρωθεί, ακόμη δυστυχώς δεν έχει μπεί ούτε το θεμέλιό του.
Έτσι ενώ επί 1,5 χρόνο ο Ν. Σηφουνάκης ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ουδέν έκανε στο να ξεκινήσει τουλάχιστο η κατασκευή του. Γι’ αυτό οι φίλοι που μου τηλεφώνησαν μου είπαν ότι αυτό δεν απλή αβελτηρία , αλλά ΜΕΓΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ του και σαν τέτοιο να το ξαναπροβάλω το κείμενό μου της 2ας Μαϊου.
Πράγματι ως ακολουθεί,  ανταποκρίνομαι σχετικώς:  

<< ΣΗΦΟΥΝΑΚΕΙΑ  ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ.
Τι έκανε για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σαρακήνα, ως αρμόδιος Υπουργός;  

Όταν εδώ και είκοσι τόσα χρόνια έχει παρουσιαστεί έντονο στο νησί μας (Λέσβο) το πρόβλημα της ηλεκτρενεργειακής ανεπάρκειας που φθάνει στα όρια της ενεργειακής πενίας, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα ζητά επιτακτικά λύση και μάλιστα άμεσα και όταν εσύ ως φυτεμένο υβριδικό δημιούργημα του κομματικού δοκιμαστικού σωλήνα έρχεσαι ως πολιτικός μέτοικος και εγκαθίστασαι στο νησί, είναι ανθρωπίνως λογικό να προσπαθήσεις να λύσεις το οξύ αυτό διαχρονικό πιά πρόβλημα, όταν τυχαίνει να γίνεις Αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), δηλ. στο καθ’ ύλη Υπουργείο.  Όταν δε Ν.Σηφουνάκη, γνωρίζεις καλά ότι η ανάπτυξη ενός τόπου (όπως τα νησιά μας) βρίσκεται σε άμεση και αποκλειστική συνάρτηση προς την ενέργεια, τότε προσπαθείς να κάνεις τα αδύνατα δυνατά να καλύψεις κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το θέμα ενέργεια του τόπου που σε τιμά επί είκοσι τόσα χρόνια με το να σε στέλλει στη Βουλή ως Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του. Όταν δε έχεις το παράδειγμα της Ρόδου (νησί μικρότερο της Λέσβου) που η ανάπτυξή της βρίσκεται παρασάγγας μπροστά από τη Λέσβο και διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 260 MW, η δε Λέσβος μόνο 60 MW, τότε κάνεις το ανθρωπίνως δυνατό, επί τέλους το εργοστάσιο των 120 ΜW στη Σαρακήνα να λάβει σάρκα και οστά υλοποιούμενο.   

Η επί είκοσι τόσα χρόνια παρέλκυση από την Πολιτεία στο θέμα αυτό, πράγμα που έχει το αποτέλεσμα το νησί μας να έχει την ατυχία να διαθέτει σήμερα, ένα σε κατάσταση μονίμου πιά ανεπάρκειας  εργοστάσιο της ΔΕΗ, με τα γνωστά black out, κ.λπ. (εκ της πανσπερμίας πεπαλαιωμένων πιά ηλεκτροπαραγωγών μονάδων (Η/Ζ))  στη Μυτιλήνη και βρίσκεσαι μπροστά στο δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει από το 2009 άδεια παραγωγής για το νέο εργοστάσιο της στη Σαρακήνα, εσύ δε είσαι καθ’ ύλη Υπουργός για ένα χρόνο, και δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, πράγματι πολλά ερωτηματικά προκύπτουν. Το κυριότερο είναι, μήπως προσβλέπεις στην κάλυψη του προβλήματος με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με τα απέναντι παράλια, την Τουρκία; Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί; Ας ληφθεί υπ’ όψη ότι προ μηνών σε σχετική τοποθέτηση του ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε κάτι τέτοιο, κατά πως το προέβαλαν τα ΜΜΕ. Βέβαια ακολούθησε η εκ μέρους του διάψευση, αλλά έκτοτε ουδέν. Εφ’ όσον αυτό όντως δεν είναι στη σκέψη του αρμοδίου Υπουργείου γιατί στην πράξη δεν αποδεικνύει το αντίθετο με την επιτάχυνση των διαδικασιών της λύσεως Σαρακήνα ; Όταν μάλιστα Αναπληρωτής Υπουργός του είναι Βουλευτής που εκλέγεται στο Ν. Λέσβου; Κατά την άδεια παραγωγής του 2009 το εργοστάσιο αυτό θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε χρόνων δηλ. ως το 2014. Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του 2012 και ακόμη ούτε τα θεμέλιά του δεν έχουν εκσκαφτεί. Τέλος, σε πέντε μέρες γίνονται οι Βουλευτικές εκλογές και άρα το προνόμιο το νησί να διαθέτει τον καθ’ ύλη Υπουργό παύει να υπάρχει, είναι ξεκάθαρο το  ερώτημα γιατί ο Ν. Σηφουνάκης δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα; Στην προεκλογική προ ημερών συνέντευξη του λαλίστατος κατά πως το συνηθίζει εν όψει της κάλπης, πάρα πολλά Μαυρογιαλούρια ΘΑ είπε ο Κρητικός π. Βουλευτής Λέσβου. Για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σαρακήνα τίποτε. Ούτε λέξη.
Τι μπορεί, άραγε ο απλός Λέσβιος ψηφοφόρος να σκεφθεί;    
   2. 5.2012                           Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) >> 

Το Μέγα αυτό Κατόρθωμά του Ν . Σηφουνάκη πώς θα του το ξεπληρώσει άραγε ο Λεσβιακός Λαός; Απλά, με το να επαναλάβει γι’ αυτόν την ετυμηγορία του της 6ης Μαϊου, στις εκλογές της άλλης Κυριακής. 

 10.6.2012     Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: