Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Είδες η ΔΕΗ!! Το Δημόσιο της χρωστά 153,5 εκατομμ. Ευρώ.




     Είδες η ΔΕΗ!! Το Δημόσιο της χρωστά 153,5 εκατομμ. Ευρώ.  

 Το ηλεκτρικό ρεύμα, στη σύγχρονη ζωή του ανθρώπου αγαθό ανυπολόγιστης αξίας αν αναλογιστούμε τις κάθε μορφές χρήσεις του, έχει  καταστεί συνώνυμο με τον πολιτισμό και την ευκολία όλων μας. Όλες οι χρήσεις του είναι σημαντικές και ο κάθε χρήστης  φροντίζει να πληρώνει το λογαριασμό του για να μη αποστερείται το πολύτιμο αυτό αγαθό. Έτσι και η ΔΕΗ στη συνεπή σχέση μεταξύ αυτής και των πελατών της τα τελευταία εξήντα χρόνια προσπαθούσε να είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας. Τα πράγματα ήταν χωρίς σημαντικά προβλήματα ως προ τρία - τέσσερα χρόνια. Η τραγική όμως οικονομική κατάσταση της χώρας των τελευταίων χρόνων έκανε και τον τομέα αυτό ιδιαίτερα προβληματικό. Έτσι ενώ η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρος ως και το 2010, το 2011 ήταν ζημιογόνος. Η όλη κατάσταση έγινε χειρότερη όταν η Κυβέρνηση έβαλε προ έτους  και το λεγόμενο «χαράτσι» να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα τελικό δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στερούνται πιά τον ηλεκτρισμό αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών. Ακόμη και άνθρωποι με αρρώστιες (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, με πνευμονοπάθειες, κ.λπ.) που η στήριξή τους από το ρεύμα είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στερούνται το αγαθό αυτό, αφού η ΔΕΗ αναγκάζεται να τους κόβει το ρεύμα.
Και ενώ για τους απλούς καταναλωτές, φτωχούς μεροκαματιάρηδες, άνεργους, μικροσυνταξιούχους, κ.λπ., ο νόμος του ισχυρού άτεγκτος εφαρμόζεται σ’ αυτούς, με την τιμωρία της αποστέρησης του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν καταναλωτές που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια ( μεταλλουργίες, χημικές βιομηχανίες, μεγαλοεργολάβοι, βιοτεχνίες, κ.λπ.) που χρωστούν στη ΔΕΗ ούτε λίγο ούτε πολύ ποσά που (κατά πως το άκουσα χθες σε τηλεοπτικό κανάλι) υπερβαίνουν τα 800 εκατομμύρια Ευρώ!!!
Και αν αυτό συμβαίνει με τους κάθε λογής αετονύχηδες, που με διάφορα τερτίπια βρίσκουν τον τρόπο και να μη τους κόβεται το ρεύμα  και ο λογαριασμός τους να αυξάνεται σε βάρος της ΔΕΗ, εκείνο που είναι τραγικό είναι ότι ένας κακός «μπαταξής» είναι ο ίδιος ο Δημόσιος Τομέας (στενός και ευρύτερος). Έτσι η ΔΕΗ που μέτοχό της κύριο έχει το Δημόσιο, έχει λαμβάνειν απ’ αυτό ποσά που υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια Ευρώ. Μόνο ένα Υπουργείο ( το Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) χρωστά ποσά που υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια Ευρώ. Άλλα υπουργεία, άλλα μικρότερα ποσά. Ακόμη και αυτό το Υπουργείο Οικονομικών της χρωστά κάποια εκατομμύρια Ευρώ. Για να πάμε στο ευρύτερο Δημόσιο τομέα, τα χρέη τους είναι της τάξεως των κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Των Νοσοκομείων και μόνο  ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια. Με αυτού του είδους την κατάσταση πως θα ήταν δυνατόν να μπορέσει να είναι βιώσιμη η ΔΕΗ ως επιχείρηση; Έτσι όταν ακούγεται ότι συζητιέται μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (ΔΕΗ, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΙΕ, κ.λπ.) πως θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση το αίτημα να αυξηθεί το ρεύμα κατά 30 % δεν είναι καθόλου παράξενο.
Το μόνο που σκέφτομαι να πώ είναι αλίμονό μας, εμάς όλων των από την μεσαία τάξη (αν αυτή εξακολουθεί να υπάρχει) και κάτω, τι έχουμε να πάθουμε ακόμη, στην εποχή του ΔΝΤ, της Τρόϊκας και όλων αυτών των κακών της μοίρας μας που μας διαφεντεύουν.  

19.07.2012                        Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: