Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Τέσσερις τουλάχιστο Δήμοι στο Νησί μας

Τέσσερις τουλάχιστο Δήμοι στο Νησί μας
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» έστειλε το πιό κάτω κείμενο προς τον συμπατριώτη μας Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου συγχαίροντάς τον επί τη αναλήψει των υψηλών καθηκόντων του, αλλά και παράλληλα τοποθετούμενοι επί ττης αναγκαιότητας της αλλαγής του χωροταξικού της Καλλικρατείου διαρθρώσεως στο νησί μας. Τούτο βέβαια λαμβάνοντες το δικαίωμα εκ του ότι η παρθενική εμφάνιση του Συνδέσμου μας έγινε με εννεασέλιδη επιστολή - τοποθέτησή μας όταν είχαμε βροντοφωνάξει το ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ, στην περίοδο της διαβούλευσης που είχε ξεκινήσει ο τότε Υπουργός Ραγγούησης τον Μάιο 2010. Τέλος λαμβάνοντες υπ' όψη ότι μικρότεροι νομοί στην Κρήτη έχουν τέσσερις Δήμους , προτείνουμε στον κ. Αθανασίου το αντίστοιχο και για τη Λέσβο. Η επιστολή μας αυτή ήδη πρωτοκολλήθηκε στο γραφείο του Υπουργού με Α.Π. 257/9.7.2012.

<< ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ &                                                               ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ                                                        ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.)                                                                                  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ».                                                              κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
Αγησιλάου 9 Ηλιούπολη                                                                      Σταδίου 27
ΑΘΗΝΑ 163 46                                                                                                        Α Θ Η Ν Α

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012
                                                                                                                               Κοιν: ΜΜΕ Λέσβου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αφού σας συγχαρούμε για την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων σας, θα πρέπει να πούμε ότι και εμείς ως Λέσβιοι, είμαστε υπερήφανοι για το ότι τυγχάνει να είμαστε συμπατριώτες σας. Σας ευχόμαστε δε επιτυχία στο υψηλό έργο που έχετε αναλάβει στον ευαίσθητο και νευραλγικής σημασίας τομέα της Διοίκησης της χώρας, ειδικότερα τώρα στην εποχή του ΔΝΤ, της Τρόϊκας και των Μνημονίων, που στην πράξη η Ελλάδα μας βρίσκεται υπό «οικονομική κατοχή». Αναμφίβολα οι όποιες θεσμικές αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να γίνουν στον τομέα ευθύνης σας σε τρόπο ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απαλλαγής του οικονομικού βρόγχου που στραγγαλίζει από κάθε άποψη τους Έλληνες, γνωρίζοντάς σας, πίστη μας είναι ότι η δική σας παρουσία και συμβολή δρώσα ως καταλύτης θα επιταχύνει αυτές, επιτυγχάνοντας το σκοπούμενο αποτέλεσμα στο μέγιστο του δυνατού.
Ο Σύνδεσμός μας, Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου "ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ" έκανε την παρθενική του εμφάνιση στις 2 Μαίου 2010 καταθέτοντας στον τότε προκάτοχό σας Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάν. Ραγγούση την ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του, με τίτλο " Λάθος το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για τη Λέσβο". Σ' αυτήν αφού διεξοδικά περιγράφαμε στην εννεασέλιδο σχετική ανάλυσή μας (την οποία επισυνάπτουμε στην παρούσα), την τραγική από κάθε άποψη κατάσταση του νησιού μας, ως συμπέρασμα και ασφαλώς εξ επαγωγής προέκυπτε, ότι αυτή δεν θα μπορούσε ποτέ να δικαιολογήσει την τότε σκοπούμενη νομοθετική ρύθμιση. Αυτή, που ατυχώς τελικά και έγινε με την συνένωση των 13 Καπποδιστριακών Δήμων του νησιού και τη δημιουργία του ενός μόνο Δήμου (του Δήμου Λέσβου), που σήμερα υπάρχει. Ατυχώς τούτο κατεφάνει από την αρχή της λειτουργίας του Καλλικρατικού αυτού Δήμου και τώρα μόνο δεκαοκτώ μήνες μετά τη δημιουργία του, είναι παγκοίνως πιά εδραία η πίστη ότι τούτος είναι ένας Δήμος τέρας από κάθε άποψη κρινόμενος. Έτσι η μικρή αυτή περίοδος ήταν αρκετή για να αποδειχθεί το δίκιο των κατατεθέντων τότε επιχειρημάτων μας και παράλληλα να καταδειχθεί ότι η κατατεθείσα επιχειρηματολογία μας ατυχώς μας δικαίωσε και αυτό ως προμηθείς και όχι ως επιμηθείς. Η απερίγραπτα τραγική κατάσταση η εκ του δημιουργηθέντος τέρατος Δήμου, έχει ως συνέπεια ένα και μόνο. Το αδιοίκητο του, όχι απλά το κακοδιοίκητο του νησιού μας. Το να προσπαθήσουμε να σας δώσουμε σχετική επιχειρηματολογία θεωρούμε ότι είναι ως να «κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας» αφού ως ενεργός Λέσβιος πολίτης και εσείς, γνωρίζετε εξ ίσου καλά την τραγική αυτή κατάσταση.
Στην επιστολή μας αυτή, στην ακροτελεύτια παράγραφό της καταλήγαμε.:
<< Σας λέμε δε ότι θεωρούμε πως η επιλογή σας για το νησί μας (να δημιουργηθεί ένας μόνο Δήμος) κατά το υπό διαβούλευση σχέδιο ‘‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Απερίφραστα δε σας δηλώνουμε ότι δεν συμφωνούμε με τη δική σας απόφαση. Έτσι η δική μας απόφαση σε ότι αφορά το νησί μας είναι να σας πούμε : το μεγάλο μας ΟΧΙ.
Προσβλέπουμε με την παρέμβαση αυτή του Συνδέσμου μας, η συνεισφορά μας, στην διαβούλευση την οποία αρχίσατε αυτές τις ημέρες για ένα τόσο θεμελιώδες βήμα όπως αυτό του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», θα είναι συντελεστική στο να λάβετε τελικά τη σωστή απόφαση και να θεσμοθετήσετε ανάλογα σε ότι αφορά τη γενέτειρά μας ΛΕΣΒΟ, και συγκεκριμένα με το να αποφασίσετε για δύο τουλάχιστο Δήμους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλο το νησί να αναπτυχθεί ισομερώς και ο Λεσβιακός λαό στο σύνολό του (και όχι μόνο αυτός της πρωτεύουσας Μυτιλήνης) να ακολουθήσει την ιστορική του ρότα σε συνθήκες προόδου, ευημερίας και ευτυχίας.>>.
Ατυχώς και η δική μας παρέμβαση, όπως εξ άλλου και πολλών άλλων φορέων και ατόμων δεν εισακούσθηκε. Τα επίχειρα αυτής της μη ορθολογικής επιλογής για το νησί μας ατυχώς τώρα τα εισπράττουμε, κατά τα προαναφερθέντα.
Επειδή γνωρίζουμε ότι η Ν.Δ. έχει σταθεί ιδιαίτερα κριτικά έναντι του νόμου της Καλλικρατείου διάρθρωσης των Δήμων της χώρας και ειδικότερα σε περιπτώσεις όπως του νησιού μας αλλά και παρακολουθώντας τις κατά καιρούς εκφρασθείσες σχετικά προσωπικές απόψεις επί του θέματός, προσβλέπουμε ότι το ταχύτερο δυνατό θα προχωρήσετε στην αλλαγή του χωροταξικού του Καλλικράτη στη Λέσβο, ώστε να εξαλειφθεί το εξάμβλωμα «Δήμος Λέσβου» και να συσταθούν τόσοι Δήμοι κατ’ αριθμό τουλάχιστον όσοι π.χ. για τους νομούς των 75.000 περίπου κατοίκων Λασιθίου και Ρεθύμνης στην Κρήτη, που στο καθένα εξ αυτών έχουν δημιουργηθεί τέσσερις Καλλικρατικοί Δήμοι. Η Λέσβος των περίπου 95.000 κατοίκων ασφαλώς και δικαιούται κάτι το αντίστοιχο.
Τέλος, εξ άλλου ας ληφθεί υπ’ όψη ότι ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει δεσμευθεί σε σχετική συζήτηση τέλος του περασμένου χρόνου, απ’ ότι είχε στη Βουλή δηλώσει για λογαριασμό του ο τότε Βουλευτής της Ν.Δ. Λέσβου κ. Στ. Γαληνός, λέγοντας ότι « ρητή και κατηγορηματική (είναι) η δέσμευση του Αντ. Σαμαρά ότι σε μια κυβέρνηση Ν.Δ. μετά τις επόμενες εκλογές, το χωροταξικό του Καλλικράτη στη Λέσβο θα είναι από τα πρώτα που θα αλλαχθούν».
Με την πρέπουσα τιμή και πατριωτική αγάπη
Ο Πρόεδρος
Τάκης Χ. Ιορδάνης (Ph.D.) >> 

Δεν υπάρχουν σχόλια: