Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Κακοκράτης» περιβεβλημένος με τη λεοντή «Καλλικράτη».

« Κακοκράτης » με τη λεοντή του Καλλικράτη.  
Στο τέλος του Αυγούστου έκλεισαν οι Δήμοι της χώρας για δύο μέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δραματική οικονομική κατάσταση τους. Παράλληλα έγινε το Συνέδριο – έκτατο – της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπου δια στόματος των Δημάρχων και λοιπών αρχόντων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακούστηκαν πλείστα όσα σε σχέσει προς την κατάσταση των χιλίων τόσων Δήμων χώρας. Κατάσταση δεινή. Κατάσταση ζόφου. Κατάσταση απελπισίας και κατάθλιψης.
Το πρόχειρο, το στρεβλό και ασυνάρτητο δημιούργημα κι’ αυτό της τραγικής Κυβέρνησης του μοιραίου ΓΑΠ ( Παπανδρέου), που δημιουργήθηκε βεβιασμένα λίγους μόνο μήνες προ των Δημοτικών Εκλογών του 2010 απεδείχθη στην πράξη ένα κατασκεύασμα Φρανκεστάϊν. Και τούτο δεν  χρειάστηκε, παρά μόνο χρόνος  20 μόλις μηνών.
Και βέβαια αυτό είναι νομοτελειακό δεδομένο, αφού ο ομφάλιος ρόλος που συνδέει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Κεντρική Εξουσία του Αθηνοκεντρικού Κράτους είναι αποφραγμένος για να μη λεχθεί παντελώς κομμένος. Και τούτο προκύπτει από τη παντελή αποστέρηση της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης των πόρων της, αυτών δηλ. των χρηματικών ποσών που δικαιούται και που εισπράττει για λογαριασμό της η Κεντρική Εξουσία. Το των σοφών προγόνων μας «δεί δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γενέσθαι» σε πλήρη και απόλυτη εφαρμογή.
Έτσι το λαμπερό, χρυσό κουστούμι με το οποίο πλασαρίστηκε ο ωραίος «Καλλικράτης» από την Κυβέρνηση ΓΑΠ, απεδείχθη στην πράξη ότι ήταν ψεύτικο, απατηλό. Όχι μόνο θάμπωσε, όχι μόνο σκούριασε αλλά κομματιάστηκε. Έγινε κουρέλια και θρύψαλα. Και ο «Καλλικράτης» πρόβαλε πιά στα μάτια μας γυμνός και κακόμορφος. «Κακοκράτης» κατά πως το έχει χαρακτηρίσει ο Δήμαρχος του νησιού μου, του Δήμου Λέσβου, Δημ. Βουνάτσος. Ένας «Κακοκράτης» περιβεβλημένος με τη λεοντή «Καλλικράτη».        
Ξέχωρα απ’ ότι ο καθένας μας μπορεί να συνειδητοποιήσει στην καθημερινότητά του, στο Δήμο του  ( δημιουργία νέων έργων τοπικής εμβέλειας, καθαριότητα, κοινωνικές παροχές, κ.λπ.), το συνέδριο αυτό της ΚΕΔΕ έβαλε «το δάκτυλο στον τύπο των ήλων». « Τύπος των ήλων» που καταδεικνύεται με αριθμούς. Και οι αριθμοί όπως είναι δεδομένο είναι αμείλικτοι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι :      
- Δεν δόθηκαν από την κεντρική Διοίκηση 214.000.000 Ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους που θα έπρεπε να είχαν δοθεί στους Δήμος τον Ιανουάριο που μας πέρασε. 
- Η Πολιτεία δεν έδωσε στους Δήμους την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( ΣΑΤΑ) που για το τρέχον έτος ανέρχεται στο ποσό των 299.000.000 Ευρώ.
Δηλαδή χωρίς πολλά λόγια το Κράτος έχει αποστερήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως στιγμής ούτε λίγο ούτε πολύ μισό δισεκατομύριο Ευρώ.
Αυτού λεχθέντος, είναι προφανές το γιατί πολλοί Δήμοι της χώρας, 60 – 70 έχουν στην πράξη ήδη αρχίσει στάση πληρωμών και βέβαια αν δεν συμβεί κάτι σημαντικό πολλοί θα ακολουθήσουν.
Έτσι η έλλειψη χρήματος έχει κάνει τις πόλεις και τα χωριά μας πολύ άσχημες. Το να δώσω παραδείγματα είναι ως να παραβιάζω ανοικτές θύρες.
Πέραν από τα πιο πάνω η κοινωνική πολιτική και προστασία των δημοτών που ασκείται μέσω των Δήμων υφίσταται συνέπειες άκρας αποσύνθεσης. Ενδεικτικά αναφέρω:
  • Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί που λόγω της κρίσης δέχθηκαν πανελλαδικά 86.000 αιτήσεις!!! όταν άμεσα μπορούν να ικανοποιηθούν λιγότερο από το 50 % δηλ. για 42.000 μόνο παιδιά.
  • Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» που εξυπηρετεί 75.000 ηλικιωμένους σ’ όλη τη χώρα ουσιαστικά ψυχορραγεί, αφού λήγει σε λίγες μέρες στις 30 Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έχουν να πληρωθούν από την 1.1.2012.
  • Οι σχολικές επιτροπές σ’ όλους του Δήμους της χώρας έχουν ως στιγμής λάβει αμελητέα ποσά για να καλύψουν τρέχουσες σχολικές ανάγκες, όπως θέρμανση κ.λπ. Με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 40% είναι ευκολονόητο το ότι τα παιδιά και εγγόνια μας, φέτος θα κάνουν μάθημα σε παγωμένες.
  • Άλλα πολλά σε διάφορα επίπεδα και τομείς.  
Με όλα αυτά το μόνο που μπορεί να λεχθεί, είναι ότι ένας κακοσχηματισμένος, δυσειδής  και  δύσμορφος «Κακοκράτης» στην εποχή της Τρόϊκας, της ΚΕΤράπεζας και του ΔΝΤ, έρχεται να μας αποστερήσει και την  … τελευταία ανάσα οξυγόνου της μίζερης πιά ζωής μας.     
16.09.2012                        Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: