Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Οι θέσεις μου για το project Iberola Ρόκας

Εν όψει του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης 30.10.2012 έστειλα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μάρκου το κείμενο που ακολουθεί.

<<Θέμα :  Το project των  Ανεμογεννητριών  Iberola – Ρόκας  στο  Περιφερειακό
             Συμβούλιο της Τρίτη 30 Οκτωβρίου.
                                                                                            
Αξιότιμε κ. Μάρκου

Εν όψει της διαδικασίας στο  Περιφερειακό  Συμβούλιο της Τρίτης 30 Οκτωβρίου
αναφορικά προς το μεγάλο project Iberola – Ρόκας  θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι στη φάση της διαβούλευσης είχα αρθρογραφήσει σχετικώς στο ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης με άρθρο μου υπό τον τίτλο « Ευχή ή Κατάρα » της 25 Ιουλίου 2012 στο οποίου ανέπτυσσα τις δικές μου θέσεις, τους σχετικούς προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου. ( Συνημ. 1).
Εκ προοιμίου δηλώνω ότι ως θιασώτης, υποστηρικτής και φανατικός οπαδός της Ανάπτυξης που βασίζεται στις αρχές της δημοκρατικής, αποκεντρωμένης,  και περιφερειακής μορφής της που πρώτα και κύρια αξιοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός  τόπου, είμαι θετικά διακείμενος στη μεγάλη αυτή επένδυση που μπορεί να συμβάλει και σε επίπεδο της χώρας ποικιλοτρόπως .
Σ’ αυτή τη λογική υπερθεμάτισα και αγωνίστηκα στο να εγκατασταθούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες στη Λέσβο ( της ΔΕΗ στον Ακρόχειρα) τη δεκαετία του ’90, προσφεύγοντας υπέρ του έργου δύο φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κερδίζοντας την υπόθεση (κατά τις λεπτομέρειες που αναφέρω στο ανωτέρω αναφερόμενο άρθρο μου), πράγμα που κατέστησε δυνατό να επιτρέπεται  να εγκαθίστανται στη Δυτ. Λέσβο («Απολιθωμένη» περιοχή) και ανεμογεννήτριες, εκεί που τώρα πρόκειται να εγκατασταθεί το ~ 80 % αυτών των κατά το project Iberola – Ρόκας.
Θα ήταν επομένως ανακόλουθο για μένα να μη υπάρξω υποστηρικτής του  μεγάλου αυτού επενδυτικού σχεδίου, αρκεί βεβαίως να υπάρξουν σαφείς και αμετάκλητες δεσμεύσεις που άπτονται ακόμη και θεμάτων ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ.
Αλλοίμονο και αν στην όποια λογική η επένδυση των 1.800.000 Ευρώ των ανεμογεννητριών (γι’ αυτές  καθ΄ αυτές) γίνει η νέα ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο νέα υποδούλωση της Λέσβου αλλά και των δύο άλλων νησιών μας με την εξ Ανατολών  γείτονα, την Τουρκία. Τούτο στη λογική να μη γίνει ( και αν βεβαίως τεχνητά αυτό είναι πιά εφικτό, γιατί την δεκαετία του ’80 αντίστοιχη ιδέα διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο (ίδια περίπου ΜW), δεν ήταν εφικτό, βλέπε σχετική αναφορά στο άρθρο μου αυτό.) για να αποφευχθεί η επένδυση των 800.000 εκατ. της διασύνδεσης με την κυρίως Ελλάδα και έτσι να καταστεί το project οικονομικώς πιό ελκυστικό.  Στην  περίπτωση αυτή, τα κόκαλα του εκφραστή της πολιτικής αυτής, του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Οζάλ θα είναι πιά έμπλεα  αγαλλιάσεως.  
Και βεβαίως έχουμε γευθεί αυτό το οποίο λέω τον περασμένο χειμώνα όταν το Αζέρικο  Φυσικό Αέριο που συμβατικά πρέπει να έρχεται ανά 24ωρο μας το κόψανε οι καλοί φίλοι μας  Τούρκοι με διάφορες προφάσεις, αδιαφορώντας για τις σε βάρος μας συνέπειες. 
Μια τέτοια «κερκόπορτα» θα απλοποιήσει αυτό που προ έτους περίπου παρ’ ολίγο να κάνει πραγματικότητα ο τότε Υπουργός ΠΕΚΑ Παπακωνσταντίνου, όταν σε δηλώσεις του σε τότε σχετικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη πήγε να περάσει απ’ την πίσω πόρτα το θέμα της ενεργειακής διασυνδέσεως των νησιών μας με την Τουρκία και βεβαίως αναγκάστηκε να «το πάρει πίσω» μετά τον καθολικό ξεσηκωμό του Ελληνικού Τύπου και της κοινής γνώμης της χώρας.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι προβληματισμοί μου τους οποίους αναπτύσσω στο ανωτέρω αναφερόμενο άρθρο - κείμενο συμμετοχής μου στη διαβούλευση αυτή  και οι οποίοι χρήζουν της σχετικής ικανοποιητικής  απαντήσεως – λύσεως, όπως τα διάφορα οικονομοτεχνικά αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα.   Κυρίαρχο όμως για μένα  θεωρείται το ως άνω διεξοδικά αναφερθέν της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ.
Θεωρώ, ελπίζω και προσβλέπω προσωπικά αλλά και ο Σύνδεσμος μας «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» στο σύνολο του το ίδιο, να γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο η απαιτούμενη διαδικασία ώστε να βγεί η απόφαση εκείνη που θα είναι η ορθολογικότερη και  θα ανταποκρίνεται αυτή στις προσδοκίες όλων των κατοίκων του νησιού μας αλλά και των άλλων της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, τους δύσκολους αυτούς καιρούς που διέρχεται η Πατρίδα μας.

                                                     Με τιμή 
 
Υ.Γ. Το Συνημ.1 που αναφέρεται πιό πάνω, είναι το άρθρο μου "Ευχή ή Κατάρα" στο ΕΜΠΡΟΣ Μυτιλήνης της 25.7.2012 που μπορείτε να διαβάσετε στο τμήμα Αρθρογραφία μου του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: