Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

2η Α Ν Ο Ι Κ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η προς το Πρόεδρο της ΔΕΗ. Ποία η θέση της ΔΕΗ για το έργο "Ρόκα"; Γιατί δεν προχωρά το έργοτης ΔΕΗ στη Σαρακήνα;


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ                                              Προς
& ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ                            τον Πρόεδρο της ΔΕΗ
ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.)                                               κ.   Α. Ζερβό
«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ».                                            Χαλκοκονδύλη 30
 Αγησιλάου 9  -  ΑΘΗΝΑ  163 46                                                  Αθήνα
Τηλ. – Φαξ 210 9737053, 6977503461    

                                                                                            Κοιν. Ως  Πίνακας  Παραληπτών
 Αθήνα  28  Νοεμβρίου 2012
                                                  2η   Α Ν Ο Ι Κ Τ Η      Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η παρούσα αποτελεί την συνέχεια της πρώτης  Α Ν Ο Ι Κ Τ Η Σ   Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η Σ μας  της 19 Μαρτίου 2011, αφού ατυχώς έκτοτε και παρά τα αναφερόμενά στη δική σας απάντηση της 29 Ιουνίου 2011  ουδέν  έχει πραγματοποιηθεί παρά την παρέλευση έκτοτε 17 ολοκλήρων μηνών.

Το δεδομένο είναι ότι επί 25 περίπου χρόνια είχατε από κοινού ( Πολιτεία και ΔΕΗ)  βάλει το εργοστάσιο που θα κατασκευάζατε για να λύσετε το πρόβλημα της ηλεκτρενεργειακής πενίας του νησιού μας, πάνω «στον αραμπά» και το σεργιανίζατε στη γύρα : Καράβα, Πλάκες, Μάγειρας, Βαθρακιά και αλλού. Τώρα πιά είχατε κατασταλάξει στη Σαρακήνα, και σας εδόθη μάλιστα η απαιτουμένη Άδεια Παραγωγής, για 120 MW, το 2009. Βάσει αυτής, πενταετούς ισχύος, τούτο θα έπρεπε να τελειώνει το 2014. Ως στιγμής ουδέν έγινε. Πλήρης στασιμότητα. Ούτε τα θεμέλια δεν ανοίχτηκαν. Αλλά πώς να ανοιχτούν αφού  ούτε το οικόπεδο δεν έχετε αγοράσει ακόμα. Δηλ. σήμερα δύο χρόνια πριν την εκπνοή της, λογικό είναι να είχαν γίνει τα κτηριακά, να τοποθετούνταν οι καινούργιες μηχανές ηλεκτροπαραγωγής και να άρχιζαν οι απαιτούμενες δοκιμές ώστε το δίκτυο του νησιού να αρχίσει επί τέλους να ηλεκτροδοτείται από ένα σύγχρονο και αξιόπιστο εργοστάσιο. Αντίστοιχα έτσι να εγκαταλείπεται το κορεσμένο και πεπαλαιωμένο συγκρότημα  σας  στου «Καλαμάρη».
Βεβαία, για να εγκαλούμε κατά πως κάνουμε  με το παρόν την Πολιτεία και τη ΔΕΗ, στηριζόμαστε στα εγγράφως δοθέντα ως απαντήσεις σε αντίστοιχες επιστολές του Προέδρου μας, από εσάς τους Διοικητές της ΔΕΗ αρχικά τον προκάτοχό σας κ. Τ. Αθανασόπουλο την 23 Μαρτίου 2008 και βεβαίως μετά από εσάς, την 29 Ιουνίου 2011 Ασφαλώς ύστερα από τη νωθρότητα, αβελτηρία και ωχαδερφισμό  αντιμετώπισης του θέματος μας για τόσα χρόνια από Πολιτεία – ΔΕΗ, εκείνο που ως προβληματισμός κατατίθεται είναι από πού και πώς θα βρεθούν αυτά τα 150.000.000 Ευρώ (τα κατά τον κ. Αθανασόπουλο), 100.000.000 Ευρώ (κατά υμάς) για να γίνει το έργο στη «Σαρκήνα», σήμερα, μέσα στο τραγικό, γενικό χαμό της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και της ΔΕΗ ειδικότερα.
 Η ΔΕΗ δεν έδωσε τη λύση που βάσει του νόμου όφειλε να δώσει όλα αυτά τα χρόνια  αντιμετωπίζοντας  επί πολλοίς το «εργοστάσιο βάσεως Λέσβου».
Αφορμή για να ασχοληθούμε και πάλι κατά πως κάνουμε με τη ΔΕΗ, υπήρξε το πρόσφατο της διαβούλευσης  θέμα για το μεγάλο project «Ρόκας»  ολικής επένδυσης 2,6 δισ. Ευρώ και η δική της στάση. Επί οκτώ περίπου μήνες η Λεσβιακή κοινωνία αλλά και των διπλανών νησιών (Χίος, Λήμνος) βρέθηκε σε φάση έντονης διαβούλευσης, ως κατά νόμο θα έπρεπε  περνώντας τη βάσανο του προβληματισμού, της κριτικής και του ελέγχου  της κοινωνίας  των νησιών μας, προκειμένου τελικά να δοθεί η απαιτούμενη γνωμοδότηση της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου ( θετική κατά πλειοψηφία προ 15ημέρου) στο ΥΠΕΚΑ ώστε εκεί τελικά  να εγκριθεί  περιβαλλοντικά ή όχι το πρωτόγνωρο και μεγάλο αυτό έργο για τα δεδομένα του Αιγαιακού Αρχιπελέγους.
Σ’ αυτή όλη τη μακρά περίοδο διαβούλευσης πολλά είδαμε και ακούσαμε από πολλούς. Συλλόγους, επιστήμονες – ατομικά, ομαδικά -, υπηρεσίες, πρωτοβουλίες πολιτών, φορείς κ.λπ. . Άλλα θετικά και άλλα αρνητικά.  Εκείνο όμως που διαπιστώσαμε  ήταν ότι: η ΔΕΗ  έλαμψε δια απουσίας της. Δεν  γνωρίζουμε αν τούτο ήταν επιλογή της Πολιτείας ή του ενταλμένου σχετικώς Δημόσιου φορέα της, ΔΕΗ, ή όχι. Πάντως  γεγονός είναι  ότι η υπό την Διοίκησή σας επιχείρηση σ’ όλο αυτό το τεράστιο αυτό χρονικό διάστημα ετήρησε σιγή ιχθύος. Εκτιμούμε ότι  τούτο δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Δεν μπορεί ο αρμοδιότερος φορέας ενέργειας της χώρας να κοιτάζει ένα τέτοιο θέμα από απόσταση και πάνω απ’ τα πράματα. Άραγε, κ.Ζερβέ θα μπορούσατε να εξηγήσετε σχετικά ; Όφειλε η ΔΕΗ να λάβει μέρος στη διαδικασία της διαβούλευσης αυτής, ώστε πέραν των όποιων πολλών άλλων λόγων εν σχέσει προς την πολιτική πλευρά του θέματος, τουλάχιστο να απαντιόταν από τον πλέον υπεύθυνο του είδους και καθ’ ύλη φορέα και μάλιστα κατά τον πιό σαφή τρόπο, το μεγάλο θέμα της διασύνδεσης με το Ηπειρωτικό Δίκτυο της χώρας, ότι από απόψεως επιστημονικής, τεχνολογικής αλλά και τεχνικής τούτο είναι εφικτό. Τούτο δε διότι: Πρώτον η προ 30ετίας περίπου εξαγγελία από τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρ. Παπανδρέου της αντίστοιχης διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου εγκαταλείφθηκε για αυτούς του λόγους Δεύτερο η εκ μέρους της ΔΕΗ διαβεβαίωση ότι σήμερα τούτο είναι εφικτό, θα κάλυπτε έναν τεράστιας εθνικής σκοπιμότητας και ουσίας λόγο και έτσι θα απάλειφε τον όποιο φόβο της διασύνδεσης των ανεμογεννητριών του project «Ρόκας» με το Ηπειρωτικό Δίκτυο της Τουρκίας.
Με βάσει την κινητικότητα του όλου θέματος και της προ ημερών θετικής εισηγητικής αποφάσεως του Περιφερειακό Συμβουλίου Βορ. Αιγαίου ,πέραν αυτού ο υπό την Διοίκησής σας καθ’ ύλη αρμόδιος περί την ηλεκτρική ενέργεια  φορέας, καλείται να απαντήσει στο Λαό της γενέτειράς μας στα πιο κάτω  ερωτήματα σε τρόπο ώστε να γνωρίζουν την όλη σχετική αλήθεια επί των ηλεκτρενεργειακών πραγμάτων στη Λέσβο.

- 1ον) Κατά πρώτον επί θέματος αρχής θα πρέπει να μας πληροφορήσετε και μέσω ημών φυσικά όλο τον Λεσβιακό Λαό  το εάν ο υπό τη διοίκησή σας  αυτός Δημόσιο φορέας είναι ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ του  project «Ρόκας»;
- 2ον) Αν όχι, για ποιους λόγους και αν ναι με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις.
 - 3ον )  Η εκ μέρους της ΔΕΗ παντελής απουσία στην φάση της ανωτέρω αναφερομένης διαβούλευσης σε τι οφείλεται;
-4ον ) Η παντελής στασιμότητα του έργου σας στην « Σαρακήνα» έχει να κάνει με το project «Ρόκας»;
-5ον) Με δεδομένο ότι η Άδεια Παραγωγής για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη « Σαρακήνα» που της εδόθει το 2009 και είναι πενταετούς ισχύος λήγει σε δύο χρόνια, από σήμερα τι πρόκειται να κάνετε (αν θα κάνετε) για να προλάβετε την προθεσμία αυτή;
-6ον)  Αν ο λόγος της παντελούς σχετικής επί τρία χρόνια αδράνειας της ΔΕΗ για το έργο αυτό γίνεται στη λογική ότι όταν θα πραγματοποιηθεί το project «Ρόκας» (ανεμογεννήτριες, διασύνδεση με την Ηπειρωτική χώρα) τότε στη Λέσβο δεν θα χρειάζεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο βάσεως της ΔΕΗ στη Σαρακήνα   αλλά θα μείνει σε ψυχρή εφεδρεία το υπάρχον στου «Καλαμάρη», να το δηλώσετε επισήμως ώστε να ξέρει ο Λεσβιακός Λαός πού και πως πορεύετε.
7ον) Αν λοιπόν η ΔΕΗ προσβλέπει στη λύση «Ρόκας» για να αποφύγει να κάνει την απαιτούμενη επένδυση των 100.000.000 Ευρώ κατά τη δική σας προς εμάς απάντηση του 2011 ή των 150.000.000 Ευρώ κατά την αντίστοιχη προς τον Πρόεδρό μας επίσης απάντηση του προκατόχου σας κ. Τ. Αθανασόπουλου του 2008, αυτό που θα πρέπει να πληροφορήσετε το Λεσβιακό Λαό είναι πότε εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το project «Ρόκας»; Σε  5 σε 10 ή σε περισσότερα ακόμη χρόνια;
8ον) Σ’ αυτό τον μακρύ χρονικό ορίζοντα, θα μπορούσε η ΔΕΗ να διαβεβαιώσει το Λαό της Λέσβου ότι οι εκ μέρους της παρεχόμενες υπηρεσίες δεν θα χειροτερεύσουν έτι περαιτέρω εκ της παλαιότητας και της πανσπερμίας των πεπαλαιωμένων και με την πάροδο του χρόνου έτι περαιτέρω παλαιωνομένων  μηχανών ηλεκτροπαραγωγής στου «Καλαμάρη».
9ον) Μήπως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η υφ’ υμάς διοίκηση να φροντίσει να αντικαταστήσει έναν αριθμό εκ των μηχανών αυτών με άλλες καινούργιες αντιστοίχου ισχύος ώστε οι υπηρεσίες που παρέχετε στους καταναλωτές της Λέσβου να βελτιωθούν ή τουλάχιστο να μη χειροτερεύσουν.

Στην γενική ασάφεια των καιρών ,
κ. Διοικητά,
 η δική σας άμεση και κρυστάλλινα διαφανής απάντησή σας θα απάλειφε  κατά λίγο το μέγα  ψόγο της αβελτηρίας , της αδιαφορίας για να μη πούμε και του ωχαδερφισμού της ΔΕΗ που επί 25 και πλέον χρόνια δεν έλυσε το σχετικό πρόβλημα του νησιού μας.
Η ακροτελεύτια παράγραφος της προς υμάς επιστολής μας της 19ης Μαρτίου 2011 ήταν η ακόλουθος. « Η απάντησή σας κ. Πρόεδρε ότι το έργο, νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Λέσβο θα θεμελιωθεί εντός κάποιων μηνών ή έστω ενός χρόνου κατά μέγιστο, θα μπορούσε να αποκαταστήσει κάπως την πολλαπλώς  τρωθείσα  επί μία ολόκληρη γενεά σχετική αξιοπιστία  της ΔΕΗ.» Σήμερα  και μετά την παντελή έλλειψη της όποιος θετικής εξέλιξης του προβλήματος μας σε ότι αφορά το της «Σαρακήνας» εργοστάσιο αλλά και εν γένει το της λύσεως της ηλεκτρενεργειακής πενίας του νησιού μας,  το μόνο που μας μένει είναι να αναρωτηθούμε.
 Άραγε πώς και γιατί η ΔΕΗ. υπήρξε  τόσο ασυνεπής για τη Λέσβο και τους κατοίκους, πελάτες της, επί μια ολόκληρη γενεά ;

                                                                               Με τιμή

                                                                 Ο Πρόεδρος

                                                                       Τάκης  Χ. Ιορδάνης (Ph.D.) 
  
Πίνακας  Παραληπτών

 1)  Υπουργός Π.Ε.Κ.Α.  κ. Ευάγ. Λιβιεράτοs
 2)   Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας
       Β. Αιγαίου  κ. Ν. Γιακαλήs
 3)   Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου κ.κ.
        Π, Βογιατζής       
         Γ. Ζερδελής,
         Ν. Σηφουνάκης ,
 4) Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χρ. Καλογήρου
 5) Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Σπιλάνης
 6)  Δήμαρχος της Λέσβου κ. Δ.Βουνάτσος
7) Θεματικοί και οι Γεωγραφικοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λέσβου
8)       Τα ΜΜΕ Λέσβου και ο Παροικιακός τύπος
 9) ΟΛΣΑ και πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: