Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εκδήλωση προς τιμή του Γιάννη Βασ. Φωτιάδη


Το κείμενο που ακολουθεί έγραφα χθες 28.1.2013, το έβαλα  το βράδυ της 27.1.2013 στον ιστότοπο της ομάδας μας «ΟΧΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ». 

                           
«Εκδήλωση προς τιμή του Γιάννη Βασ. Φωτιάδη»

Σήμερα, ο Σύλλογος Αντισσαίων στην Αθήνα, στην Αίθουσα του στους Αμπελοκήπους  οργάνωσε  εκδήλωση προς τιμή του Γιάννη Βασ. Φωτιάδη π. Κοινοτάρχη Αντίσσης και π. Βουλευτή Λέσβου.
Προς τιμή του ανθρώπου αυτού που έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στο χωριό μας και υπήρξε ο ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ των τριτοκοσμικών Τελωνίων που τα μεταμόρφωσε στην σύγχρονη ανθούσα κοινότητα της ΑΝΤΙΣΣΑΣ. Το πολιτικό του άστρο έλαμψε στα πράγματα της Άντισσας και όλου του νησιού μας επί τριάντα χρόνια ως το 1950. Εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 1969. Η Άντισσα τον τίμησε το 1979 με το να του στήσει την προτομή του δίπλα στο Κοινοτικό γραφείο του χωριού, εκεί που  άστραψε το πνεύμα του και που κατέθεσε και την τελευταία ικμάδα του «είναι» του για το καλό της Άντισσας και των ανθρώπων της.
Ήταν ο άνθρωπος που μέσα μια γενεά κατάφερε το ακατόρθωτο, αφού κατάφερε να ξεπεράσει αμορφωσιά, δεισιδαιμονίες, φτώχεια, τοκογλυφία, εκμετάλλευση κάθε μορφής και έτσι να απελευθερώσει τον Αντισσαίο από τη σκλαβιά και το ραγιαδισμό  δίνοντας του τη δυνατότητα να πιστέψει ότι είναι ελεύθερος άνθρωπος. Ήταν ο άνθρωπος που στην πράξη έκανε αυτό που χρειαζόταν για να κρατήσει η ΑΝΤΙΣΣΑ τον κόσμο της στο τόπο μας, με έργα λαμπρά που ξεκινούν από τα έργα Παιδείας (Δημοτικό Σχολείο τη δεκαετία του ’30 και Γυμνάσιο Λύκειο την δεκαετία του ’60 λίγο πριν το θάνατό του), το Συνεταιρισμό και το εργοστάσιό του, αποχέτευση, ύδρευση, το τεχνητό Δάσος του χωριού, πλατείες, δρόμους κ.αλ. Ακόμη εκμεταλλευθείς σχετικά θεσμικά μέτρα μπόρεσε να μοιράσει σε ακτήμονες αγρότες  περιουσίες Μοναστηριών ( Περιβολή, Κρεωκόπος). Όλα αυτά έκαναν τους Αντισσαίους να τον αγαπήσουν ως τον σωτήρα τους και παρά την παρέλευση 45 κοντά χρόνια από τον θάνατό του να τον θυμούνται και να οργανώνουν προς τιμή του εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Δηλ. ήταν ο τυπικός πολιτικός άνδρας και αρχηγός του τόπου μας, που με τα έργα του είχε κάνει πράξη αυτό που η ομάδα μας έχει βάλλει ως στόχο, δηλ. να μη ερημώσουν τα χωριά μας.    
Αν ζούσε σήμερα ο Γιάννης Φωτιάδης, ο μέντοράς μου, είμαι σίγουρος  ότι θα ήταν ο πρώτος που θα στελέχωνε την ομάδα μας « ΟΧΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ».
Μια τέτοια παρουσία θα λάμπρυνε την ομάδα μας και θα έβρισκε με το απαστράπτον, διεισδυτικό και πλατιάς αντίληψης πνεύμα του προσεγγίσεις λύσεων τέτοιων ώστε το ΟΧΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ να μην είναι απλά ένα  μόνο σύνθημα. Ας γίνει λοιπόν, αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ το παράδειγμά μας και ο φάρος μας. »
Επειδή μου τηλεφώνησαν αρκετοί και μου ζήτησαν λεπτομέρειες  για την όλη εκδήλωση ανταποκρίνομαι κατά πως ακολουθεί .
Εξ αρχής και κατά την γενική εκτίμηση η εκδήλωση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Ήταν μεστή περιεχομένου αλλά και σεμνή κατά πως άρμοζε στο τιμώμενο ΜΕΓΑΛΟ αυτόν Αντισσαίο, του οποίου το άστρο φωτοβόλησε όλη τη Λέσβο και που θα μπορούσε να είχε Πανελλήνια ακτινοβολία αν η αγάπη του για το χωριό και τον τόπο μας και δικές του πολιτικές του επιλογές και αντίστοιχε δραστηριότητες του δεν περιορίζονταν μόνο νησί μας.
Ομιλητές ήσαν οι : Μαρούλα Οικονομίδη (Φιλόλογος), μίλησε για τη ζωή και το έργο του, ο Βαγγέλης Γδοντέλλης   (Φιλόλογος), μίλησε για την εμπειρία του από τη συνεργασία του ενώ ήταν διευθυντής του Γυμνασίου Αντίσσης με το τιμώμενο όταν αυτός στην Αθήνα προσπαθούσε να κάνει το μεγάλο για τα δεδομένα της Άντισσας έργου, Συγκρότημα Γυμνασίου Λυκείου, ο γράφων το παρόν με θέμα «Γιάννης Β. Φωτιάδης . Ο άνθρωπος» και η Βαία Γαλήτου που διάβασε το κείμενο της μικροανιψιάς του τιμωμένου Βαίας Στρ. Καρίνου με αναφορές και δεδομένα από τις  ενθυμήσεις και τα λεγόμενα εντός της οικογένειας τους για τον τιμώμενο.
Η εκδήλωση έγινε υπό το <<βλέμμα>> του τιμωμένου ( φωτογραφία του, του 1960, σε μεγέθυνση προσφορά στο Σύλλογο του γράφοντος).  
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Σφιχτέλλης και χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και π. Πρύτανης  Κωνστ. Μουτζούρης. Παρόν στην εκδήλωση ήταν ο μοναγιός του τιμωμένου με την σύζυγό του Μπέτη, Βασ. Ιωάν. Φωτιάδης και δικοί του φίλοι και προσκεκλημένοι του. Επίσης παραβρέθηκε ο π. Αναπληρωτής Πόεδρος του Δήμου Λέσβου Στρατής Κυρατζής, Πρόεδροι Συλλόγων ( Λεσβιακής Παροικίας Κ. Μεσσηνέζη) εκπροσώπων Συλλόγων Σκαλοχωριτών, Βατουσσαίων κ.άλ. άνθρωποι των γραμμάτων Σ.Δουκάκης, Α.Τενέδιος, Πάνος Φραγκέλλης, Χρ. Σταυράκογλου και πολύς κόσμος .
Τέλος χαιρετισμό έστειλαν και διαβάστηκαν από την συντονίστρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης Ρ. Βακαλούμη (Εκπαιδευτικό) οι :
α) ο Σεβασμιώτατος Ν. Σμύρνης  Συμεών, Λέσβιος την Καταγωγή
β) ο Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου Αθ. Γιακαλής,
γ) ο Δήμαρχος Λέσβου Δ. Βουνάτσος
δ) ο Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1 Στρ. Λιαρέλλης.          
Τέλος συγκίνηση επικράτησε σ’ όλη τη διάρκεια των ομιλιών για τα λεχθέντα και παρουσιασθέντα από τους ομιλητές για τον ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ της Άντισσας ( που από τα τριτοκοσμικά Τελώνια τη μεταμόρφωσε στη σύγχρονη κωμόπολη Άντισσα) και απελευθέρωσε τους Αντισσαίους από την εκμετάλλευση, τη σκλαβιά και το ραγιαδισμό και τέλος με την αναφορά κατά την έκθεση σε ειδική προθήκη της λάμπας πετρελαίου του τιμωμένου (όταν η Άντισσα δεν είχε ακόμη ηλεκτροφωτιστεί), που προσέφερε στο Σύλλογο ο ανεψιός του  Στρ. Γ. Καρίνος.
 Η εκδήλωση έκλεισε με τις θερμές ευχαριστίες  του γιού του τιμωμένου μας Βασίλη Ιωάννου Φωτιάδη, στον οποίο επιδόθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου αναμνηστική πλακέτα.  

29.01.2013                      Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

2 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Αγαπητέ φίλε Τάκη, είχα την τύχη να παρευρεθώ στην εκδήλωση μνήμης και τιμής γι’ αυτόν το αξιόλογο άνθρωπο, που ειλικρινά δεν γνώριζα, κι έμεινα εκστασιασμένος από όσα αναφέρθηκαν για εκείνον.
Είναι να απορεί κανείς πως υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι τότε που σήμερα ούτε για δείγμα δεν έχουμε. Σκέπτομαι πόσο διαφορετικά θα ήταν, πόσο καλύτερα θα ήμασταν.

Συγχαρητήρια στο Σύλλογο, σε σένα και στους άλλους ομιλητές! Πέρασα κοντά σας στιγμές όμορφες.

Να ‘σαι καλά!

Λαψαρνιώτης είπε...

Έχεις δίκιο φίλε Στράτο δεν διαχειρίζομαι καλά τα σχόλια. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για την εκδήλωσά μας αυτή υπέρ το ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗ του χωριού μας, της ΑΝΤΙΣΣΑΣ. Τέτοιοι άνθρωποι πολιτικοί που πέθαιναν στη ψάθα είναι είδος εν ανεπαρκεία. Μακάρι να υπήρχαν και σήμερα Φωτιάδηδες. Ίσως η πατρίδα μας δεν θα ήταν στην τραγική κατάσταση που έναι σήμερα με την νέα κατοχή (οικονομική αυτή τη φορά). Ίσως εκδηλώσεις αυτής της μορφής μπορούν να δίνουν με το παράδειγμά του μεγάλου αυτού ΑΝΘΡΩΠΟΥ τηςΆντισσας αλλά και της Λέσβου όλης, το κουράγιο που χρειάζονται οι νέοι για να ορθωθούν στα πόδια τους και να σώσουν την πατρίδα. Και πάλι σ' ευχαριστώ.