Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση, για το «Γεωπάρκο Λέσβου».

Mεγάλη επιτυχία η εκδήλωση, για το «Γεωπάρκο Λέσβου». 

Χθες Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθήνας, - Αμφιθέατρο «Τρίτση» η «Λεσβιακή Παροικία» οργάνωσε την εκδήλωση « Η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO » με ομιλητή  τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο.
Η παρουσίαση αυτή έγινε μπροστά σε πλήθος Λεσβιων  στην κατάμεστη αίθουσα και παρουσία του Δημάρχου Λέσβου Δημ. Βουνάτσο ο οποίος  αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της εντάξεως του νησιού  στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO  με πρωτοστατήσαντα τον Δημ Ζούρο. Ο κ. Δήμαρχος αφού σηματοδότησε τη σημασία του γεγονότος αυτού, που πλέον των άλλων ωφελημάτων μπορούν να έχει και σοβαρά οικονομικά οφέλη εάν δράσουμε όλη η Λεσβιακή  Κοινότητα συντεταγμένα και σύμφωνα προς τις  σχετικές προδιαγραφές της UNESCO, τόνισε ότι αυτό το βραβείο - πιστοποιητικό της εντάξεως μας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, έχει ισχύ τεσσάρων χρόνων και μετά από αυτά θα επαναξιολογηθούμε και θα κριθεί το εάν θα κρατήσουμε αυτό το βραβείο – πιστοποιητικό ή θα μας το  αφαιρέσουν. Κάλεσε δε όλους τους Λέσβιους  να υπάρξει ο καθένας στο τομέα του υποστηρικτής της όλης προσπάθειας προς αυτό.. Τέλος παρουσίασε  και κάλεσε στο βήμα τον. κ. Ζούρο.
Ο ομιλητής,  αφού έκανε μια αναλυτική παρουσίαση όλων των  στοιχείων του «οικοσυστήματος» Λέσβος από την «Προϊστορία» της Γεωλογίας ως την πρόσφατη γεωλογική Ιστορία την προ 20 εκατ.. έτη που δημιουργήθηκαν τα Απολιθωμένα  και ανέλυσε τις συνθήκες δημιουργίας αυτών εκ της δράσεως των ηφαιστείων, αναφέρθηκε σ’ αυτά, αναφέρθηκε περαιτέρω στα κάθε λογής άλλα δημιουργήματά των ηφαιστείων (πετρώματα, εμφανίσεις γεωλογικές, κλπ.) στο νησί μας, μετά προχώρησε στο συσχετισμό  αυτών όλων με τον έμβιο κόσμο του νησιού μας (πανίδα, χλωρίδα)  και κατέληξε στην ανθρώπινη δραστηριότητα των κατοίκων του νησιού μας ( κεραμική ιδίας μορφής ιδίας τεχνοτροπίας εδώ και 5.500 χρόνια) κ.λπ. στην Μυθολογία, την Ιστορία μας κ.άλ.. Τόνισε δε ότι . όλα αυτά τα δεδομένα αποτέλεσαν παραμέτρους οι οποίες αξιολογήθηκαν από την επιτροπή της UNESCO για να  προχωρήσει αυτή στην απόδοση του βραβείου – πιστοποιητικού δηλ. τη μεγάλη  αυτή επιτυχία για το νησί μας.

Ας ελπίσουμε ότι το βραβείο - πιστοποιητικό αυτό της  UNESCO θα γίνει μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας και ότι με τη βοήθεια όλων μας τούτο θα μείνει για πάντα στον τόπο μας , ώστε η επί χρόνια υπανάπτυξή του , μιζέρια του  και προοδευτική ερήμωσή του να εκλείψουν κάποτε με τη βοήθεια της μεγάλης αυτής διάκρισης της Λέσβου μας. 

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

1.04.2013                        Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

1 σχόλιο:

Μηθυμναίος είπε...

Γαμώτο (πω, πω, πιπέρι στο στόμα μου…) κι εδώ θα πρέπει να «επαναξιολογηθούμε»;
Δηλαδή κάτι σαν την Τρόικα που κάθε τόσο μας αξιολογεί, μας ξανά-αξιολογεί κι ανάλογα μας ρίχνει το δάνειο…

Έδωσα μια πρόταση στον κ. Βουνάτσο, για να αποφύγουμε όλα αυτά τα κολπάκια, ας κλείσουμε τα μάτια, ας σφίξουμε την καρδιά, ας πιούμε την πίκρα κι ας ανακηρύξουμε την κυρία Μέρκελ επίτιμο δημότη της Λέσβου για να τελειώνουν τα βάσανα.

Ειδάλλως μας βλέπω κάθε τέσσερα χρόνια να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.
Εκτός κι αν ο εξαιρετικός κ. Ζούρος συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο.

Υπέροχη η εκδήλωση. Έφυγα λίγο πιο περήφανος σαν Λέσβιος!