Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ο Αριστείδης Κ. Γιαπαλής Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.



Ο Αριστείδης Κ. Γιαπαλής Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.
  
Το μεσημέρι χθες 10 Μαϊου 2014 , είχα τη τιμή προσκεκλημένος του εκ Μηθύμνης ορμώμενου, καλού μου φίλου Αριστείδη Κ. Γιαπαλή να βρεθώ μεταξύ πολλών, στην αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Τριπόλεως, όπου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τον αναγόρευε σε Επίτιμο Διδάκτορά του.
Οι τιμήσαντες τον Αριστείδη κάλυπταν όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας με επικεφαλής τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Γρίβα. Ακόμη πέραν του Σεβασμιότατου Αρκαδίας, παρόντες ήσαν αντιπροσωπεία των ενόπλών Δυνάμεων και των τριών Όπλων, με επικεφαλής τον στρατηγό Διοικητή της ΑΣΔΕΝ (τιμώντας τον ως δάσκαλό τους σε διάφορες Σχολές των Ε.Δ.), διάφοροι Επιστήμονες, το Διδακτικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου, φοιτητές, φίλοι του απ’ όλα τα μέρη της χώρας, απλοί άνθρωποι που τον εκτιμούν και τον υπολήπτονται.
Κατά τα λεχθέντα  του Πρύτανη κ. Κ. Μασσέλου, η αναγόρευση του οφείλεται στο πολυεπίπεδο, πολυετές και μεστό περιεχομένου έργο του στην Επιστήμη, στην Παιδεία, στην Κοινωνία, και στην εν γένει συνεισφορά του Αριστείδη στην χώρα, αλλά και στη γενέτειρά μας. Ολοκληρώνοντας την εναρκτήριο ομιλία της όλης διαδικασίας ο Πρύτανης είπε ότι «τιμούμε τον Αριστ. Κωνστ. Γιαπαλή, πρότυπο ανδρός καλού καγαθού».
Το διδακτορικό αυτό είναι ειδικότερα, της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης & Πληροφορικής, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Όπως τονίστηκε από τον Κοσμήτορα της κ. Α. Μαρά, τούτη αποτελεί την πρώτη σχετική αναγόρευση. Ο Πρόεδρος του Τμήματος τέλος καθηγητής Δ. Θωμάκος που υπήρξε και ο εισηγητής της ανακήρυξης του σε ένα περιεκτικό λόγο του, παρουσίασε το Επίτιμο Διδάκτορα και σκιαγράφησε την πορεία του Αριστείδη από την φοίτηση του αρχικά στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Παντείου, στη συνέχεια στη Νομική Σχολή του Α.Π. Θεσσαλονίκης και μετά  αυτή των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Γαλλία ως υπότροφος του ΙΚΥ και της Γαλλικής Κυβέρνησης με θέμα «Το ζήτημα της Παιδείας στην Ελλάδα» όπου και ανεκηρύχθη διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Εργασθείς μετά σε διάφορους τομείς της επιστήμης, παιδείας, δημόσιας διοίκησης στη Γαλλία  και διδάξας στην εκεί περίφημο σχολή της Δημόσιας Διοίκησης, όταν ολοκληρωμένος πιά επιστήμονας αλλά και γνώστης των σχετικών πραγμάτων γύρισε στη Ελλάδα, εργάστηκε ως Δικηγόρος στο ΣτΕ και έδωσε τα φώτα του σε διάφορους τομείς της Παιδείας  της Πολιτικής και της Κοινωνικής δράσης της χώρας μας, ως σύμβουλος του Υπουργείου Προεδρίας επί Υπουργού Κ. Στεφανόπουλου, ή σύμβουλος το ΕΛΚΕΠΑ, κλπ.
Ο ρόλος του ως ακαδημαϊκός δάσκαλος σε πολλούς τομείς, ως τη σχολή δημόσιας διοίκησης, των διαφόρων σχολών των ενόπλων δυνάμεων κ.α. αλλά και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου σ’ όλα με ιδιαίτερη ζέση υπηρέτησε, τον καταξίωσαν στη συνείδηση των κάθε λογής μαθητών του και του  έδωσαν την έξωθεν καλή  μαρτυρία ως τέτοιου. Στην προώθηση σκέψεων και ιδεών επί πρωτοποριακών θεμάτων όπως αυτό της δημιουργίας του Υπουργείου Αιγαίου, της συλλογής χιλιάδων υπογραφών για την επέτειο των 50 χρόνων από του τελειωμού του Β! παγκοσμίου και των υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδος κ.ά.
Ακόμη υπήρξε συγγραφέας βιβλίων όπως « Τα ιδανικά της νέας γενιάς», « Ευρωπαϊκή Σκέψη και Ελληνικότητα», «Κρίση του Δημόσιου Τομέα και ΔΕΚΟ » κ.ά.
 Η αξία και η προσφορά του Αριστείδη ανεγνωρίσθηκαν και εκτός Ελλάδος. Η Γαλλία δε, του έδωσε την υψίστη διάκρισή της, ανακηρύσσοντάς τον, ιππότη του τάγματος της λεγεώνας της τιμής.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακήρυξης του ως επίτιμου διδάκτορος και αφού ενεδύθη την τήβεννο, του εδόθη ο λόγος και ο Αριστείδης αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το γεγονός, ομίλησε από καρδιάς εμπνευσμένα και βαθυστόχαστα με θέμα αυτό που μία ολόκληρη ζωή υπηρέτησε και ετίμησε. Εκείνο της Παιδείας.
Η Λέσβος μπορεί να  καυχάται για τους πολλούς πνευματικούς της γόνους που διαθέτει. Μεταξύ αυτών αναμφίβολα περιλαμβάνεται και ο Μηθυμναίος ευπατρίδης Αριστείδης Κ. Γιαπαλής, ο οποίος με τη διακονία του στις Επιστήμες και τα Γράμματα και την  εν γένει Κοινωνική του δράση τιμά την γενέτειρά του.
Προσωπικά σεμνύνομαι, που με περιλαμβάνει, ο Αριστείδης, στην χορεία των φίλων του.

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ............…11.05.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: