Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ:Οι οδύνες της «γέννησής»του ασταμάτητες …!!ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ:Oι οδύνες της «γέννησής»του ασταμάτητες …!!

Οι Εγγλέζοι λένε “no news, good news”. Στην περίπτωση όμως του πολύπαθου έργου μας  «Λιμάνι του Σιγρίου», ατυχώς δεν ισχύει αυτό και το ότι από την 8η Απριλίου που έγινε ο σχετικός διαγωνισμός για την ανακήρυξη του μειοδότη δεν είχαμε νέα αποδεικνύεται στην πράξη, ότι δεν ισχύει η εγγλέζικη αυτή ρήση. 
Μετά από τόσα χρόνια και ακριβώς μάλιστα 17 ολόκληρα!!!,  που ατυχώς πέρασαν από την ανάθεση των μελετών του ( όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει) και μόλις τρεις μέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας - 31.12.2013 - ένταξή του στο ΕΣΠΑ, η υπόθεσή μας ατυχώς φαίνεται ότι  πάει σαν τον κάβουρα.
Βέβαια, κάποιοι με ρωτούν  « αν δεν είχες Τάκη κάνει τον αγώνα που έκανες και επί ένα χρόνο σχεδόν που “βομβάρδιζες”  το Γραφείο του Πρωθυπουργού με 15  κοντά επιστολές που συνοδεύονταν από τη σχετική ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ υπογεγραμμένη  με ~ 3.200  υπογραφές  Λεσβίων (του νησιού, της παροικίας της Αττικής, και της μακρινής Αυστραλίας) θα είχε ενταχθεί αυτό στο ΕΣΠΑ ; » . Η απάντησή μου είναι, με ένα ερώτημα και έμμεση : «Άραγε, μήπως το αποτέλεσμα θα ήταν αντίστοιχο προς αυτό για το «δρόμο Καλλονής – Πέτρας;» που δεν εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ,που δεν υπήρχε επισπεύδων ;;»
Έτσι σε συνέχεια της από 13/5/2014 πληροφόρησης που είχε την καλοσύνη να μας δώσει ο Πρόεδρος της Ανεξαρτήτου Αρχής Λιμένων, π. Πρύτανης, καθηγητής του ΕΜΠ, φίλος  Κώστας Μουτζούρης ( βλέπε ανάρτησή μου της 13/5/2014) που επί λέξει έλεγε «Η σημειωθείσα εμπλοκή στην ανάθεση κατασκευής του μεγάλου και πολύπαθου έργου του λιμένα Σιγρίου περιπλέκει και εισάγει εμπόδια στην έγκαιρη ολοκλήρωση του»,  ατυχώς τελικά είναι εμπλοκή που φαίνεται ότι είναι μεγάλη και το χρόνο των 18 μόνο μηνών (ως την 31.12.2015 που λήγουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ) μας τον πριονίζει, πράγμα που δημιουργεί πλείστες όσες αβεβαιότητες.  
Συγκεκριμένα, υπεβλήθη από τον β! μειοδότη ένσταση κατά της ανακηρύξεως του α! μειοδότη του διαγωνισμού της 8ης Απριλίου (για λόγους  που άπτονται της πληρότητας των από αυτόν υποβληθέντων παραστατικών –δικαιολογητικών). Η ένσταση εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή 30.5.2014. Ως στιγμής δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα εκ της διαδικασίας αυτής. Εκτιμώ ότι η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» ως επισπεύδων φορέας (εξ άλλου θα εισπράξει το ~ 7% του προϋπολογισμού), θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε η υπόθεση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και το γρηγορότερο επί τέλους να ξεκινήσουν οι εργασίες της κατασκευής του ώστε μέχρι την 31η Δεκέμβρη 2015 αυτό να  έχει τελειώσει. Αν δεν γίνει έτσι, πολύ φοβούμαι ότι  τούτο θα μείνει ημιτελές.

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) …05.06.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: