Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η Αλήθεια για τον Οδικό Άξονα «Καλλονής – Πέτρας». Άραγε θα ενταχθεί στο Νέο ΕΣΠΑ 2014 -2021 ή θα χαθεί για πάντα;;


Η Αλήθεια για τον Οδικό Άξονα «Καλλονής – Πέτρας». Άραγε θα ενταχθεί στο Νέο  ΕΣΠΑ 2014 -2021 ή θα χαθεί για πάντα;;

550 περίπου κάτοικοι της Βορ. Λέσβου που  υπέγραψαν τη σχετική ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ και απετέλεσαν την Επιτροπή Αγώνα για τον Οδικό Άξονα «Καλλονής –Πέτρας», κατέθεσαν με συνοδευτική επιστολή τη Διακήρυξη τους αυτή με τις υπογραφές τους στο Γραφείο του Πρωθυπουργού τέλη Μαρτίου τ.ε. με το αίτημα να υπάρξει η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να  γίνουν όλα αυτά που θα έπρεπε να γίνουν, ώστε να ενταχθεί το νευραλγικής σημασίας αυτό έργο για το νησί μας ολόκληρο, στο Νέο  ΕΣΠΑ 2014 -2021.
Ύστερα από δύο μήνες πήραν την πιο κάτω απαντητική επιστολή από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΑΔΑ).

 << …………………………………………ΠΡΟΣ : Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

………………………………….ΚΟΙΝ/ΣΗ: 1. Γεν. Γραμματεία Πρωθυπουργού
………………………………………………… Γραφείο Διοίκησης και Οργάνωσης
………………………………………………….2) Επιτροπή Αγώνα για τον Οδικό ………………………………………………………..Άξονα «Καλλονής –Πέτρας
………………………………………………………… Μήθυμνα Λέσβου – Τ.Κ. 81108

ΘΕΜΑ: Κατασκευή του Οδικού Άξονα «Καλλονής –Πέτρας» Λέσβου

Θέτουμε υπόψη σας την από 24-3-2014 επιστολή της Επιτροπής  Αγώνα για τον Οδικό Άξονα «Καλλονής –Πέτρας», αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, με την συνημμένη Διακήρυξη που περιήλθαν στην υπηρεσία μας με το υπ’ αριθ. Πρωτ. Δ2046/11.4.2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και παρακαλούμε ‘όπως ενεργήσετε αρμοδίως για τη διευθέτηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν, ενημερώνοντας παράλληλα για τις ενέργειές σας την ως άνω Γενική Γραμματεία.

Συνημ. 2
……………………………………………………………..…….. Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
………………………………………………………………………………….Α.Δ.Α.
……………………………………………………………………………………………….>>

Όταν προ λίγο καιρό μου δόθηκε το έγγραφο αυτό από τους επικεφαλής της επιτροπής, για να την αξιολογήσω και να τους πω τι θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να κάνουν περαιτέρω, ώστε να μη χαθεί το σωτήριο αυτό έργο για την περιοχή τους, προσπάθησα να δω που βρίσκεται το όλο Θέμα. Τούτο γιατί από την πιο πάνω επιστολή της ΑΔΑ σκέφθηκα ότι η μεθόδευση που ακολουθείται για τον Οδικό αυτό Άξονα είναι διαφορετική από εκείνη του «Καλλονής – Σιγρίου». Συγκεκριμένα ότι η χρηματοδότηση του, θα γινόταν από την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και όχι από το Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) που έγινε για τον δικό μας (τον Καλλονής Σιγρίου).
 Μου φάνηκε τελείως παράξενο αυτό και έτσι έψαξα το θέμα όπως μπορούσα και ήξερα. Αφού λοιπόν το συζήτησα με διάφορους  αρμόδιους, αυτό που κατέληξα και τους είπα,  είναι ότι :
Όταν πέρυσι τελείωσαν οι Μελέτες ( με καθυστέρηση οκτώ και πλέον ετών !!! απ’ τη συμβατική ημερομηνία – Άνοιξη 2005-) προωθήθηκαν ώστε ως ώριμο να ενταχθεί το έργο τούτο, στο τότε ακόμη εν «ισχεί» ΕΣΠΑ 2007-2013, πράγμα που ατυχώς δεν έγινε.  Παρ’ όλο ότι έχει ξαναυποβληθεί στην Διαχειριστική Αρχή το απαιτούμενο Τεχνικό Δελτίο, ατυχώς ως στιγμής ουδεμία απόκριση υπήρξε. Έτσι το σχετικό κονδύλιο για το εν λόγω έργο, ούτε ως έργο εθνικών πόρων σε πρώτη φάση ( ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ), ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Ο προβληματισμός που εξ αυτών φυσικά προκύπτει, είναι : με την πληθώρα των προς ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ ανά την Ελλάδα, που «όποιος προλάβει τον Κύριο είδε», άραγε το έργο αυτό τι τύχη έχει ; Τούτο αφού, όποιος έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει την θέλησή του, ίσως έχει την τύχη να εντάξει το έργο που τον ενδιαφέρει.
Αρμόδιος Υπουργός της υποθέσεως είναι ο της  Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης,  Ν. Δένδιας. Άρα στην περίπτωση μας η πίεση προς αυτόν, διά των Κυβερνητικών Βουλευτών μας, Π.Βογιατζή, Ν. Σηφουνάκη και πιό πολύ  δια του πρώτου (ως συναδέλφων στην Ν.Δ.), ίσως δώσει τη δυνατότητα να κερδιθεί ο «Καλλονής – Πέτρας». Θα γίνει έτσι, είναι φυσικά η ερώτηση, ή η δυνατότητα να γίνει το προϋπολογισμού μόνο 17 εκατομ. Ευρώ έργο, που εξαγγέλθηκε (μαζί με τον «Καλλονής – Σιγρίου») από τον τότε Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη το 1999, χάθηκε για πάντα;; Οψόμεθα.

 Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)……18.10. 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: