Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

8η Νοεμβρίου & ΕΥΧΕΣ

8η Νοεμβρίου & ΕΥΧΕΣ
Ημέρα σημαδιακή για εμάς τους Λέσβιους. Ημέρα ανάστασής του νησιού μας, ύστερα από τεσσερισήμισι αιώνες ατέλειωτης σκλαβιάς. Σκλαβιάς μαύρης, «που ακόμη και να κλάψουμε αποφεύγαμε, φοβούμενοι μη μας φορολογήσει και τα δάκρυά μας ο Τούρκος» όπως είπε στον πανηγυρικό της απελευθέρωσης τη συγκεκριμένη αυτή μέρα της «ανάστασης» μας, ο πεφωτισμένος Λέσβιος, τότε Γυμνασιάρχης Μυτιλήνης, Δαυίδ.
Βέβαια αν και η Μυτιλήνη και το μισό νησί (μέχρι το Τσαμλίκ, πευκώνα) είχε ελευθερωθεί μόνο (Μυτιληνοκεντρισμός γαρ, από τότε) , ενώ η Κεντρική, Βόρεια και Δυτική Λέσβος χρειάστηκαν να περιμένουν όλη τη τρομακτική περίοδο που έμεινε στη συνείδηση των παππούδων μας, τα «φόβια» εκ της αγριότητας των Τούρκων , και να απελευθερωθούν με καθυστέρηση ενός και, μηνός μετά τη νικηφόρα μάχη του Κλαπάδου ( το Σκαλοχώρι πρώτο στις 9 Δεκέμβρη, άλλα χωριά ενδιάμεσα και τελευταία η Ανεμώτια στις 24 του Δεκέμβρη) εν τούτοις ο Λεσβιακός Λαός αποδίδει μεγάλες τιμές στον προστάτη άγγελό του, τον Ταξιάρχη που τον τιμά ως τον απελευθερωτή του Άγιο και που η 8η του Νοέμβρη τύχαινε να είναι η μέρα της χάρης του.
Ευχές λοιπόν για μακροημέρευση του νησιού μας ως αναπόσπαστο τμήμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. Τώρα, που οι εποχές γίνονται καθημερινά, πονηρές, επικίνδυνες, σκολιές και δόλιες!!
Ευχές ακόμη σ’ όλους τους εoρτάζοντες : Στρατέλια, Μ’χαλέλια, Στρατούλες Ταξιάρχηδες, Ταξιαρχούλες, Άγγελους και Αγγελικέλια …. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.).....8.11.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: