Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Στην Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, συγχαρητήρια και παρέμβασή υπέρ του εργοστασίου τησ ΔΕΗ στη Σαρακήνα.


Προς την νέα Περιφερειάρχη κ. Καλογήρου έστειλα την πιό κάτω επιστολή με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της αλλά παράλληλα για να της στείλλω την επιστολή που μου έστειλε ως απάντησή σε δική μου επιστολή ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός προ μηνών. Στόχος μου ήταν να ενεργοποιήσω την Περιφέρεια  ώστε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σαρακήνα να γίνει το γρηγορότερο δυνατό (αφού είναι στο προγραμματισμό και τα σχέδια της ΔΕΗ) και να μη χρειαστεί να περάσουν άλλα 25 χρόνια, αφ' ότου παρουσιάσθυηκε το πρόβλημα της ηλεκτρενεργειακής πενίας του νησιού μας. Παρομοια επιστολή προ μηνός είχα στείλει και στο νέο Δήμαρχο κ. Γαληνό.

<<Τάκης  Χαραλ. Ιορδάνης ( Ph.D.)   ...................  Προς την
Αγησιλάου 9  Ηλιούπολη   ..................    κα Χριστιάννα Καλογήρου
     Αθήνα  163 46       ..................   την Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου
 - Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου ........ Μέγαρο  Περιφέρειας
   «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»,   ..............      ΜΥΤΙΛΗΝΗ
- π. Διευθύνων Σύμβουλος της
    Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων ........     Κοιν.: 1) Τoν  Αντιπεριφερειάρχη
-  π.Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου   ...... Αναπτ.κ.λπ,κ.Θ. Βαλσαμίδη
   Μεταλλειολόγων & Μεταλλουργών Μηχανικών  ........ 2) Τα μέλη του Π.Σ.
Τηλ./ fax 2109737053, κιν. 6977503461

 ............................................................................................... Αθήνα,  06 Νοεμβρίου 2014
 
Αξιότιμη κα Περιφεριάρχη,

Τα συγχαρητήρια μου για την εκλογή σας και τις σχετικές ευχές μου σε προσωπικό επίπεδο, σας απηύθυνα  κατά την περίοδο της ολοκλήρωσης των εκλογικών διαδικασιών.

Σήμερα και μετά την παρέλευση μηνός αφ’ ότου αναλάβατε επίσημα τα καθήκοντά σας και ασχοληθήκατε ασφαλώς με τα  επείγοντα και άμεσα, έρχομαι με την παρούσα να ευχηθώ σε σας προσωπικά, αλλά και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Καλή επιτυχία και βεβαίως το ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ για να μπορέσετε να διοικήσετε την ευαίσθητης και νευραλγικής σημασία ακριτική Περιφέρειά μας. . 
Πέραν της εθιμοτυπικής φύσεως της παρούσης,  αυτό το οποίο θα ήθελα να κάνω είναι να υπάρξω χρήσιμος σε ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας για τη Λέσβο τον γενέθλιο μου τόπο, που καλά γνωρίζω και που αφορά στον εξ αυτού ταλανισμό όλων των Λεσβίων εδώ και 25 περίπου χρόνια. Το, με το όνομα ηλεκτρενεργειακή πενία Λέσβου.
Το εν λόγω θέμα, όπως σας είναι γνωστό αρχίζει να εμφανίζεται από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έκτοτε σε προσωπική βάση ασχολούμαι μ’ αυτό προς την κατεύθυνση της μόνιμης και σωστής λύσεως του, προβάλλοντας το αρχικά σε επίπεδο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (κεντρικό) ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας αυτού και στη συνέχεια , πέραν των διαφόρων ενεργειών, παρεμβάσεων  μου προς πάσα κατεύθυνση αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων και σε  επίπεδο νησιού δια των τοπικών ΜΜΕ.
Στις  κατά καιρούς σχετικές δράσεις  μου, εκείνο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι οι απόκριση και οι σχετικές απαντήσεις από τους καθ΄ ύλη υπεύθυνους, τους κατά καιρούς Προέδρους της ΔΕΗ Α.Ε., καταδείκνυαν πως  η εταιρεία αυτή περιλάμβανε πάντοτε στα επιχειρηματικά της πλάνα, τη δημιουργία του απαραίτητου εργοστασίου βάσεως στο νησί μας, εγκατεστημένης Ισχύος 120 ΜW και προϋπολογισμού 150.000.000 Ευρώ (κατά τον Πρόεδρο Τ. Αθανασόπουλο) ή 100.000.000 Ευρώ ( κατά τον νυν Πρόεδρο  κ. Αρ. Ζερβό).
Πάντως αυτό το οποίο πρέπει να αναφερθεί είναι ότι φαίνεται πως μετά 25 ολόκληρα χρόνια «κυοφορίας», το οξύ και χρόνιο αυτό πρόβλημα της Λέσβου πρόκειται να επιλυθεί επί μονίμου βάσεως από την ΔΕΗ, παρ’ όλες τις πολλές αλλαγές περί τα ενεργειακά πράγματα της χώρας των τελευταίων χρόνων,  κατά την απάντησή, στην από 10-07-2014, 4η Ανοικτή Επιστολή μου, του κ. Ζερβού των αρχών Αυγούστου τ.ε. (υπ αριθμ. πρωτ. 2443 της 6.8.2014), την οποία και σας επισυνάπτω.
Εκ προοιμίου πάντως θα πρέπει να πω, ότι ως προκύπτει εκ της απαντήσεως αυτής του  Προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε., ατυχώς η σχετική κατάσταση, δεν είναι καλύτερη των προ 5,15 ή ακόμη και 25 ετών (όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα της ηλεκτρενεργειακής πενίας του νησιού),  αφού εκ των αναφερομένων σ’ αυτή, προκύπτει ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στην άκρως προκαταρκτική φάση ιδρύσεως μιάς μονάδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 120 MW. 
Αυτό όμως που προκύπτει, ως θετικό δεδομένο εκ της απαντήσεως αυτής του κ. Ζερβού,  είναι ότι το ενδιαφέρον της ΔΕΗ ΑΕ για την ηλεκτρενεργειακή κάλυψη του νησιού μας με το απαιτούμενο εργοστάσιο βάσεως (αυτό το κατά την Άδεια Παραγωγής του 2009 στη «Σαρακήνα» ) εξακολουθεί να υφίσταται, ως επανειλημμένα από σχετικά έγγραφα των εκάστοτε Προέδρων της ΔΕΗ, μας έχει διαβεβαιωθεί. Τούτο  δε  ανεξάρτητα από το όποιο άλλο project (π.x. Αιολικά Πάρκα  IbertrolaPόκα), κ.α.  Το κυριότερο,  αυτό το οποίο μας διαβεβαιώνει εμμέσως το εν λόγω έγγραφο, είναι ότι αυτό που τουλάχιστον ως ψίθυρος διαδίδεται εδώ και χρόνια, το της διασύνδεσης του δικτύου του νησιού μας με το Ηπειρωτικό δίκτυο ης Τουρκίας, αποκλείεται.
Βεβαίως για να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να υπάρξει η κατά το δυνατό άμεση, χωρίς να απαιτηθούν άλλα 25 χρόνια, ολοκλήρωση της λύσεως αυτής, θεωρώ ότι η παρέμβαση της Περιφέρειας θα  παίξει ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο.

Και πάλι καλή επιτυχία στο έργο σας
                                                                                                                Συνημ. 1
Σας χαιρετώ.
μ’ εκτίμηση και τιμή

Δεν υπάρχουν σχόλια: