Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Λιμάνι του Σιγρίου : Η Πρώτη επιστολή μας στον Πρωθυπουργό Α.Τσίπρα με τις πρώτες 156 υπογραφές κατοίκων των ΧΙΔΗΡΩΝ



ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ: Σήμερα 12.3.2015 καταθέσαμε τη 17η επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας που είναι η πρώτη προς τον κ. Α.Τσίπρα .
Τούτη συνοδεύεται : 1ο) με τη Νέα μας ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  και
 ................................2ο) με τις υπογραφές 156 κατοίκων του πάντα 
................................ .πρωτοπόρου  στους κοινωνικούς αγώνες χωριού, ΧΙΔΗΡΑ

<<Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Κατά πρώτο επιτρέψετέ μας, να σας απευθύνουμε τα θερμά  συγχαρητήρια μας για τη νίκη σας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τ.έ. και παράλληλα  να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο τιτάνιο έργο που αναλάβατε, η Κυβέρνησή και βεβαίως εσείς προσωπικά, για την εθνική ανάταση της πολυβασανισμένης και πολλαπλώς ταπεινωμένης εσχάτως Πατρίδας μας..
Το νησί μας, η μεγαλόνησος του Αιγαίου και ακριτική Λέσβος, διανύει ήδη το δεύτερο αιώνα  ελεύθερου εθνικού βίου μετά την απελευθέρωσή της στις 08.11.1912  Η φροντίδα όμως της Πολιτείας μας προς το νησί μας στον ένα αυτόν αιώνα ελευθερίας της, υπήρξε ατυχώς φειδωλή,  άκρως ελλιπής και εκ των αποτελεσμάτων κρίνοντας  ελάχιστη.
Συνέπεια  αυτών, είναι η υπανάπτυξη και η μιζέρια του, να αποτελούν σήμερα το ειδοποιό χαρακτηριστικό της και τούτο καταφαίνεται από την ερήμωση κυρίως της υπαίθρου και των χωριών της και κυρίως την απώλεια του πληθυσμού της κατά περίπου 40 %. [ Από ~ 135.000 κατοίκους (το 1913) σε ~ 90.000 ( εκ των οποίων ~10.000 αλλοδαποί το 2011) μόνο.] Ελλείπει παντελώς η Ανάπτυξη. Έτσι,  ατυχώς κατατάσσεται εντός της Ε.Ε. στις τελευταίες θέσεις των περιοχών της, από  αυτή την άποψη. Οι λόγοι είναι διάφοροι, κυριότερος των οποίων είναι ότι η Πολιτεία δεν φρόντισε να γίνουν στο νησί μας τα απαιτούμενα Δημόσια έργα υποδομής. Ένα εξ αυτών είναι η ύπαρξη ενός δεύτερου επιβατηγού- εμπορικού Λιμένος. Προς την κατεύθυνση αυτή, εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούμε τη δημιουργία του Λιμανιού του Σιγρίου, τη  ΔΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ της Λέσβου.
Από το Φεβρουάριο 2013, μετά τη σχετική Διακήρυξή μας, ξεκινήσαμε το αγώνα μας τον οποίο στήριξαν με την υπογραφή τους υπερτρεισήμισι χιλιάδες Λέσβιοι ( του νησιού, της παροικίας στην Αθήνα, της μακρινής Αυστραλίας). Τις υπογραφές όλων αυτών με τη   συγκέντρωσή τους καταθέσαμε, διά των 16 σχετικού περιεχομένου επιστολών μας στο Γραφείο  Πρωθυπουργό στη Βουλή.
Τελικά, τέσσερις  μόνο! μέρες προ της ληκτικής ημερομηνίας (31.12.2013) εντάξεως έργων στο ΕΣΠΑ, είχαμε καταφέρει να δούμε το έργο μας  να εντάσσεται σ’αυτό – με προϋπολογισμό 13.600.000  Ευρώ – δια της υπογραφής του τότε Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
Ατυχώς το περιορισμένο του χρόνου για την ολοκλήρωση των απαιτουμένων πολλών διαδικασιών, ώστε τούτο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ως την 31.12.2015 (ληκτική ημερομηνία χρηματοδοτήσεως έργων από το ΕΣΠΑ) ατυχώς είχε ως αποτέλεσμα να «χαθε»ί το  Λιμάνι  μας, απεντασσόμενο από αυτό. 
Τούτο το πληροφορηθήκαμε δια της απαντήσεως στην τελευταία επιστολή μας προς τον προκάτοχό σας κ. Σαμαρά της 6ης.11.2014, που πήραμε απ’το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά τις  εκλογές του Ιανουαρίου. Εκεί, χωρίς περιστροφές αναφερόταν, ότι είναι «αδύνατον το έργο να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2006 -2013)». Αυτό Τούτο προκύπτει από πολυσέλιδη απάντηση, της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ», του φορέα υλοποίησης του έργου, για τη μελέτη ή/και κατασκευή), με ημερομηνία ……Ιανουαρίου 2015. ..
Ο διακαής πόθος των Λεσβίων για τη δημιουργία του νευραλγικής σπουδαιότητας Λιμανιού του Σιγρίου και σεβόμενοι όλους αυτούς  που συστρατεύθηκαν μαζί μας στον ως τώρα αγώνα, μας ωθεί στη συνέχιση αυτού. Ένας αγώνας που αποσκοπεί στην ένταξη στο υπό έναρξη Νέο ΕΣΠΑ (2014- 2020) και να ολοκληρωθεί με κονδύλια αυτού.
Έτσι  μετά τη σύνταξη και  δημοσιοποίηση της νέα μας Διακήρυξης  (ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΙΙ) άρχισε η συλλογή και πάλι υπογραφών σ’ όλο το νησί, εδώ στο Παροικιακό Λεσβιακό δυναμικό της Αθήνα  αλλά και στο εξωτερικό.
Με την παρούσα κάνουμε την πρώτη  κατάθεση  της θέλησης και της διακαούς επιθυμίας των Λεσβίων, ξεκινώντας με τις  υπογραφές κατοίκων του άκρως ακριτικού χωριού της Δυτικής Λέσβου, των Χιδήρων, το. οποίο πάντα πρωτοπορεί στους κοινωνικούς αγώνες, πράγμα  που στην περίπτωσή μας εκφράζεται με 156 υπογραφές κατοίκων  του.
Τέλος, περαίνοντας, παρ’ όλο ότι γνωρίζουμε το τεράστιο φόρτο και άγος  των υποχρεώσεων σας, σας υποβάλλουμε την παράκληση να  ενσκήψατε στο μικρού προϋπολογισμού των 13,60 μόνο εκαταμ. Ευρώ, όμως μεγάλης  σημασίας σε τοπικό αλλά και κυρίως εθνικό  επίπεδο Λιμάνι αυτό της Δυτικής Λέσβου. Το ευρισκόμενο, στο ευαίσθητα ακριτικό σημείο του Αιγαίου μας, στο μεταίχμιο Ευρώπης και Ασίας. Ευελπιστούμε στην παρέμβασή σας ώστε να ενταχθεί τούτο στο Νέο ΕΣΠΑ, για να γίνει επί τέλους πραγματικότητα το όνειρο γενεών Λεσβίων, η Δυτική Πύλη του νησιού μας, ύστερα από ένα και πλέον πιά αιώνα, ελεύθερου εθνικού του βίου .

                                              Συνημ. 1) Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  ΙΙ
                                                           2) 156 Υπογραφές κατοίκων των ΧΙΔΗΡΩΝ

Με την πρέπουσα τιμή 
Δρ. Τάκης Χαραλ.Ιορδάνης 
Επικεφαλής της ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΑΓΩΝΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: