Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Αποδοχή ιδεών …


Αποδοχή ιδεών …

Ο δημιουργός ιδεών, νοιώθει την ικανοποίηση που του ανήκει όταν οι ιδέες του λαμβάνουν την αποδοχή που τους πρέπει, από τις ομάδες ανθρώπων στις οποίες αυτές απευθύνονται. Αυτό ένοιωσε και ο γράφων το παρόν στην χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αντισσαίων της Αθήνας.
Το 2004 είχα την ιδέα να τολμήσω να στείλω επιστολή στο Δήμαρχο της Σπάρτης, να γίνει αδελφοποίηση της πόλης του με το γενέθλιο μου τόπο, τη μικρή Άντισσα Λέσβου. Τούτο με συνδετικό κρίκο το μεγάλο Αντισσαίο κιθαρωδό του 7ου π.Χ. αιώνα Τέρπανδρο, ο οποίος εγκατασταθείς στη Σπάρτη κατάφερε με τη τέχνη του, το ταλέντο του και τη σοφία του να ενώσει τους τότε με εμφύλιο σπαρασσόμενους Σπαρτιάτες. Τούτο το γεγονός έκανε, ώστε ο Αντισσαίος μέτοικος Τέρπανδρος να «λατρεύεται» στην κυριολεξία από τους Σπαρτιάτες επί γενεές.
Ο Σπαρτιάτης Δήμαρχος το αποδέχθηκε και έστειλε σχετική επιστολή στον τότε Δήμαρχο Ερεσού – Αντίσσης, αλλά δυστυχώς ο τελευταίος δεν το ενστερνίστηκε. Πρόσφατα σκέφθηκα να προβάλλω το θέμα στο f.b.. Υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς Λέσβιους, ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης και ενεργούς πολίτες. Όμως το σημαντικότερο όλων, ήταν ότι ευαισθητοποιήθηκε επ΄αυτού ο Δήμαρχος Λέσβου φίλος,  Σπ. Γαληνός, που σε επιστολή του με πληροφορούσε, ότι όταν γίνει η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου και αυτό το θέμα θα δρομολογηθεί όπως πρέπει. Η απόφαση που λήφθηκε χθές, ήταν ο Σύλλογος μας να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε σε συνεργασία με το Δήμο μας να γίνει πράξη η υλοποίηση της ιδέας μου να αδελφοποιηθεί η άλλοτε κραταιά Σπάρτη με την μικρή, αλλά επίσης ιστορική Άντισσα.
Το δεύτερο ήταν το γεγονός που αφορά στην από το 2009  ιδέα-πρότασή μου προς το τότε Δήμο Ερεσού – Αντίσσης , να ονομασθεί η κεντρική οδός του χωριού μας, από το Ηρώων ως την Κεντρική Πλατεία, σε οδό Ιωάννου Β. Φωτιάδη. Του μεγάλου αυτού Αντισσαίου που αναμόρφωσε  την γενέτειρά μας από το τουρκοχώρι Τελώνια του 19ου  αιώνα στη σύγχρονη κωμόπολη Άντισσα, του 20ου. Τούτη ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του τότε Δήμου, το 2010. Όμως έκτοτε δεν υλοποιήθηκε, αφού δεν καλύφθηκαν από κανένα οι δαπάνες κατασκευής των πλακών ονοματοδοσίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση έκανα την πρόταση προ έτους: «να αναλάβει ο Σύλλογος μας την κάλυψη της δαπάνης των εξόδων της ονοματοδοσίας αυτής». Πράγματι χθες υπήρξε ομόφωνη αποδοχή της προτάσεως μου από την Γ.Σ. του Συλλόγου μας.
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι για να υπάρξει αποδοχή μιάς ιδέας χρειάζεται χρόνος, επιμονή, προσπάθεια και οπωσδήποτε η κατάλληλη προβολή και χειρισμός. Το τελευταίο έγινε χθες στη Γ.Σ. από τον π. Πρόεδρο του Συλλόγου Θεόφραστο Καραγεώργη που διεξοδικά προέβαλε τα πιο πάνω, στη δική του παρέμβαση. Τέλος ο χειρισμός  για την υπερψήφιση των πιο πάνω  ανήκει σ΄ένα άλλο π. Πρόεδρο, το φίλο Γιώργο Βάλλη, που χθες με την ιδιότητά του Προέδρου της Γ.Σ. τα πέρασε στη διαδικασία των ψηφοφοριών και το σώμα της Γ.Σ., υπερψήφισε.

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) …20.04.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: