Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ : Όταν οι άλλοι κάνουν Δημόσιες Σχέσεις μόνο, εμείς δουλεύουμε (II)......ΔΕΥΤΕΡΟ.



ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ : Όταν  οι άλλοι κάνουν Δημόσιες Σχέσεις μόνο, εμείς δουλεύουμε (II)......ΔΕΥΤΕΡΟ.

Χθες Παρασκευή (3.4.2015), με προεξέχουσα την υπογραφή του Λέσβιου, Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (και αυτό από μόνο του, προδήλως, έχει ξεχωριστή βαρύτητα), πρώην Πρυτάνεως του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, κ. Κώστα Μουτζούρη, που συνοδεύει την 18η επιστολή μας (την 2η προς τον κ. Α.Τσίπρα) την καταθέσαμε στο γραφείο του Πρωθυπουργού.  Τούτη ως τη διαβάζετε πιο κάτω, επίσης τη συνοδεύουν υπογραφές προβεβλημένων λογοτεχνών μας, προέδρων και μελών διαφόρων Δ.Σ., του δευτεροβάθμιου (ΟΛΣΑ) και πρωτοβαθμίων πολιτιστικών φορέων, καθηγητών πανεπιστημίων, ανωτάτων στρατιωτικών, ανωτάτων δικαστικών, πολλών επιστημόνων αλλά βέβαια και πολλών ενεργών πολιτών :  

<< Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αμεσότητα με την οποία αντιμετωπίσθηκε η από 12  Μαρτίου 2015 προς υμάς  επιστολή μας (σχετ.23) με τη διαβίβασή της, τη 18.03 2014, στο Υπουργείο  (Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας  και Τουρισμού) και συγκεκριμένα στην καθ’ ύλη αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), μας δίδει την ικανοποίηση αλλά και κυρίως την ελπίδα, ότι θα ενταχθεί και τελικά θα υλοποιηθεί το  σκοπούμενο  έργο μας, το ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ, στην νέα Προγραμματική του Περίοδο (2014 -2020). 
Βεβαίως  αν τούτο δεν ήταν έργο απενταγμένο από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου (2006 - 2013) προσφάτως, θα ήταν υπερφίαλο εκ μέρους μας να διεκδικήσουμε την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ, όταν γνωρίζουμε ότι ανά την Επικράτεια υπάρχει πλειάδα παρεμφερών έργων υποδομής όπως το δικό μας, που επιζητούν της ένταξή τους, μάλιστα με παρεμβάσεις παραγόντων που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψεως των σχετικών αποφάσεων.
Εν προκειμένω, αυτό το οποίο θα πρέπει να θέσουμε υπ’ όψη σας είναι το γεγονός ότι οι Λέσβιοι που επί ένα αιώνα τώρα ελεύθερου εθνικού βίου έχουν βιώσει την παντελή έλλειψη φροντίδας εκ μέρους της Πολιτείας, πράγμα που είχε ως συνέπεια την υπανάπτυξη, την προοδευτική ερήμωσή της (κυρίως της Λεσβιακής υπαίθρου) και γενικά τη μιζέρια που μαστίζει το νησί τους, πίστεψαν ότι μετά το έργο «οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου» προϋπολογισμού 44,50 εκατομ. Ευρώ που βρίσκεται τρεχόντως υπό κατασκευή, και το Λιμάνι του Σιγρίου (Η ΔΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ) μετά την ένταξή του το 2013 στο τότε  ισχύον ΕΣΠΑ (προϋπολογισμού  μόνο ~ 1/3 του προαναφερθέντος δρόμου) ομοίως θα κατασκευαζόταν και έτσι οι προοπτικές ανάπτυξης της Δυτ. Λέσβου αλλά και ολοκλήρου της νήσου θα βελτιώνονταν σημαντικά. Εξ άλλου αναγνωρίζεται, ότι η μη ύπαρξη του Λιμανιού αυτού, ο υπό κατασκευή οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου, θα αποτελεί μια κολοβή επενδυτική προσπάθεια για τη Λέσβο ολόκληρη.
Με την παρούσα κατατίθεται η νέα ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ μας, συνοδευόμενη από υπερεκατό υπογραφές που συγκεντρώθηκαν εκ του Παροικιακού Δυναμικού των Λεσβίων της Αθήνας, σε δύο πολιτιστικές  τους εκδηλώσεις. το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Σ’ αυτές προεξέχουσα θέση, πέραν προβεβλημένων λογοτεχνών μας όπως των κ.κ. Τάκη Χατζηαναγνώστου, Απ. Γονιδέλλη, Βασιλ. Ψαριανού, Στρ. Δουκάκη, κ.ά., της Αρεοπαγίτου κ. Αιμ. Λίτινα, του Αντιναυάρχου ε,α, Δ. Παπαγιαννίδη του καθηγητόύ της Φιλοσοφίας του Δικαίου κ. Εμμανουήλ, Προέδρων και μελών διαφόρων Δ.Σ., του Δευτεροβάθμιου (ΟΛΣΑ) και Πρωτοβαθμίων πολιτιστικών φορέων μας  όπως της κ. Μεσσηνέζη της Προέδρου της Λεσβιακής Παροικίας, και άλλων προβεβλημένων, αλλά και πολλών ενεργών πολιτών, έχει η υπογραφή του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, πρώην Πρυτάνεως του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, Λέσβιου  και αυτού, του κ. Κώστα Μουτζούρη.
Απ’ ότι με πληροφορούν φίλοι από διάφορα μέρη του νησιού, η καμπάνια μας συνεχίζεται εντατικοποιούμενη σε πολλά χωριά μας, όπως στην Άντισσα, στο Σκαλοχώρι, στην Ερεσό , κ.λπ. αλλά και την ίδια την πρωτεύουσα Μυτιλήνη.

Η στήριξη που παρέχουν όλοι οι Λέσβιοι στην νέα μας αυτή καμπάνια φαίνεται ότι είναι πιο μαζική από αυτήν την πρό την ένταξή του στο ΕΣΠΑ προ διετίας και ακόμη καταφαίνεται πως η διάθεση όλων των Λεσβίων στο νησί αλλά και μακριά απ’ αυτό, διακρίνεται από αποφασιστικότητα και πίστη στην διεκδικητικότητα. Η διεκδικητικότητα που πηγάζει εκ του ότι Το Λιμάνι του Σιγρίου, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ κι ένα αιώνα από τότε που ακριτικό νησί μας απελευθερώθηκε, δείχνοντας τη απαιτούμενη  φροντίδα της η Πολιτεία μας προς τη Λέσβο.
Τούτο το πιστεύουν οι συμπατριώτες μας και όταν κάποιος μπεί μπροστάρης και τους εμπνεύσει την εμπιστοσύνη ότι το διεκδικούμενο είναι εφικτό τον ακολουθούν και τον στηρίζουν. Το παράδειγμα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - ΣΙΓΡΙΟΥ και η σχετική επιτυχία της, δείχνει το δρόμο.
Πάντως για μας που έχουμε βιώσει ως πρωτοστάτες αυτή την επιτυχία, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε και για το ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ είναι ότι έχουμε αποκτήσει ως πείρα από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ για τον προαναφερόμενο δρόμο.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε

Πίστη μας είναι, ότι η δική σας παρέμβαση προς την κατεύθυνση της  εντάξεως του στο Νέο ΕΣΠΑ και υλοποιήσεως του με κονδύλια αυτού, θα γίνει η απαρχή της άρσεως, της σε πολλούς επικρατούσας απόψεως ότι η έλλειψη φροντίδας προς τη Λέσβο από την Πολιτεία μας, οφείλεται στο ότι από τη δεκαετία του ’30 τούτο είχε βαπτιστεί «κάκκινο νησί».
Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι στην προσπάθειά μας αυτή, θα υπάρξετε αρωγός μας και θα συμβάλλετε στην επίτευξη των επί ετών σχετικώς σκοπουμένων μας.>>

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) …03.04.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: