Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Και του χρόνου μας….


Και του χρόνου μας….

8η Νοεμβρίου μέρα γιορταστική , μέρα σημαδιακή για μας του Λέσβιους. Η γιορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που οι Λέσβιοι τόση μεγάλη ευσέβεια, κατάνυξη και ευλάβεια πάντοτε τιμούν  τους Αρχαγγέλους.
Ακόμη λες και το’κανε η μοίρα, τη μέρα αυτή πριν από 103 χρόνια ο Ναύαρχος Κουντουριώτης με το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ ολοκληρώνοντας το εθνοαναγεννητικό έργο τους και για το νησί μας, να δουν μπροστά τους ζωντανή, ανεπιτήδευτη και αληθινή τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ του τόπου τους. Τη λευτεριά της νησιωτικής Αιολίας. Τη λευτεριά τους ύστερα από 450 χρόνια μαύρης σκλαβιάς Οθωμανικού ζυγού. Η διπλή αυτή γιορτή, Θρησκευτική και Εθνική, πάντα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα από τιυς όπου Γης Λέσβιους. Εφέτος την αρχή της γιορτής των Ελευθερίων εδώ στην Αθήνα, άνοιξε η Λεσβιακή Παροικία. Χθες,  στην πάντα φιλόξενη αίθουσά της, έλαβε χώρα η γιορτή της απελευθέρωσης. Αρχικά η Πρόεδρος της κ. Καίτη Μεσσηνέζη  καλωσόρισε όλους τους προσελθόντες στην εκδήλωση. Μετά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για του πεσόντες κατά τη διάρκεια του ενός μηνός του 1912, μέχρι να απελευθερωθεί όλο το νησί μας. Στη συνέχεια τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Λέσβιος Ναύαρχος ε.α. κ. Δημ. Παπαγιανίδης με μία άκρως εμπεριστατωμένη, εθνικού μεγαλείου και πατριωτικής εξάρσεως ομιλία του, με θέμα: «Ο ρόλος του πολεμικού μας ναυτικού στην Απελευθέρωση της Λέσβου και η προσωπικότητα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. ». Το τέλος της ομιλίας του ακολούθησε το χειροκρότημα όλων μας, των μέσα στην κατάμεστη από Μυτιληνιούς και άλλους Λέσβιους αίθουσα.  Ακολούθησε η προβολή βίντεο σχετικό με τα γεγονότας της απελευθέρωσης του νησιού μας, που έχει γυριστεί σε συνεργασία της ΕΡΤ και του Συλλόγου Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».
Η γιορτή έκλεισε με προσφορά της Παροικίας, μυτιληνιού ούζου και μεζέδων.
Φεύγοντας η ευχή όλων μας ήταν η ψυχική ανάταση που μας έδωσε και μας τόνωσε η εκδήλωση αυτή της απελευθέρωσης του νησιού μας από τη βάρβαρη Τουρκική κατοχή να μας ακολουθεί δίδοντάς μας το χρειαζούμενο κουράγιο στους δύσκολους καιρούς που περνούμε σήμερα οι Έλληνες, στη νέα μαύρη κατοχή (οικονομική) αυτή τη φορά.

Δρ.Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)…….8η Νοεμβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: