Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΛΙΜΑΝΙ ΣΙΓΡΙΟΥ : ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΤΑΣΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014- 2020. ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ TO ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ «ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ»



ΛΙΜΑΝΙ  ΣΙΓΡΙΟΥ : ΔΕΝ  ΤΟ ΕΝΤΑΣΣΟΥΝ  ΣΤΟ  ΕΣΠΑ  2014- 2020.  ΚΑΠΟΙΟΙ  ΔΕΝ TO ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΤΟ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ  ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ  «ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ»
Κατά την ολιγοήμερη παραμονή μου στο νησί μεταξύ άλλων προσπάθησα να μάθω που βρίσκεται η υπόθεσή μας. Ατυχώς αυτό που με λύπη διεπίστωσα είναι ότι το ΛΙΜΑΝΙ   ΜΑΣ  το έχουν «βουλιάξει». Κάποιοι για δικούς τους λόγους δεν έκαναν αυτά που ο τότε  Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και νυν Υφυπουργός του νευραλγικού αυτού πόστου κ. Αλ. Χαρίτσης καθόριζε επί του πρακτέου, όταν με το έγγραφό του της 12.05.2015 απαντούσε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού (με αφορμή την από 3.4.2015 επιστολή μου ).   
Οι προ ημερών εκφρασθείσες σχετικές ανησυχίες μου στην αντίστοιχη τότε ανάρτησή μου  που επικεντρώνονταν στο ότι  ενώ έχουν περάσει εννιά  μήνες από το έγγραφο αυτό της 12 Μαίου 2015, δεν έχει γίνει τίποτα επί της υποθέσεώς μας ως προκύπτει απ’ το ότι επ’ αυτού  επικρατεί ως έλεγα, άκρα του τάφου σιωπή.
Ατυχώς οι πληροφορίες που έχω, και μακάρι να διαψευσθώ, είναι ότι η απένταξη του από το ΕΣΠΑ 2007-2013 που έγινε το Δεκέμβριο του 2014 δεν σήμαινε αυτόματη ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020. Επίσης, το ότι το έργο είχε κριθεί από τον κ. Χαρίτση «ως έργο με υψηλό βαθμό ωρίμανσης» και κυρίως ως συνέχιζε  « το εν λόγω έργο πληροί της προϋποθέσεις ένταξης του στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου 2014 -2020»  και ακόμη ότι είχε υποδειχθεί απ’ αυτόν η συγκεκριμένη δράση εξειδίκευσης της επενδυτικής προτεραιότητας, αυτή η 7 α , δεν ήταν φαίνεται αρκετά  για την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ και έτσι η υλοποίηση ενός μικράς σχετικώς επενδύσεως ( μόνο 13,40 εκατομ. Ευρώ) αλλά μεγάλης Εθνικής σημασίας, αυτή της δημιουργίας τςη Δυτικής Πύλης της Λέσβου, όνειρο ήταν και πάει.
 Έτσι μία προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και είκοσι χρόνια, το Αναπτυξιακό αυτό έργο που θα συνέβαλε στο σπάσιμο της υπανάπτυξης  της Δυτικής Λέσβου (τώρα που το άλλο σημαντικό έργο της περιοχής μας ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου σιγά αλλά σταθερά  προχωρά ) και που για λόγους ποικίλους, πολλές φορές λογικά ανεξήγητους έως αλλοπρόσαλλους  για χρόνια «πήγαινε σαν το κάβουρα»,  φαίνεται ότι θα πρέπει να θεωρούμε ότι θα μείνει  μόνο ως ανάμνηση. Ανάμνηση της προσπάθειας. Έτσι αυτό που έγραψα στις 27.12.2013 στον τότε Περιφερειάρχη (δηλ. 4 μόνο μέρες προ της προθεσμίας λήξεως του ΕΣΠΑ  2007-2013) χαιρετίζοντας την ένταξή του Λιμανιού μας τότε στο ΕΣΠΑ, «ελπίζω να μη αποδειχθεί ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟ» ατυχώς υπήρξε «προφητεία» αληθινή.  Η πικρία αυτής της διαπίστωσης είναι μεγάλη σε μας που είχαμε πιστέψει ότι το έργο θα γίνει, πικρία που ασφαλώς διακατέχει όλα τα υπερ4000 μέλη της επιτροπής αγώνα και όλους φυσικά τους «εύ φρονούντες» Λέσβιους.
Φαίνεται ότι αυτοί οι κάποιοι που δεν το θέλουν το Λιμάνι μας έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν την θέλησή τους.

Τάκης Χαραλ.Ιορδάνης (Ph.D.) ….. 4.4.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: