Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ!!!.


<<Τα πρώτα  προϊόντα  μας έφυγαν σήμερα για την aegean!!!>>
Στις 5 του Μάη, το πιο πάνω, ήταν η επικεφαλίδα στην ιστοσελίδα του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Σκαλοχωρίου , Λέσβου.  
Τούτη συνοδευόταν και με τη σχετική φωτογραφία των χαρτοδεμάτων που περιλάμβαναν τα προϊόντα της πρώτης τους αποστολής προς την Aegian, την πιο μεγάλη πιά αεροπορική εταιρία της χώρας μας. Την προσπάθεια που καταβάλουν για πολλά - πολλά χρόνια οι γυναίκες του Συνεταιρισμού αυτού,  παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κάθε δε φορά που πηγαίνω στο χωριό, προσπαθώ να απολαύσω κάτι απ’ τα  εξαιρετικά γαστρονομικά δημιουργήματά τους αλλά και όταν με βολεύει, να πάρω μαζί μου. Από χρόνια, είχα διαπιστώσει ότι το μεράκι των δημιουργών τους, τα αγνά υλικά του τόπου μας, «συνυφασμένα» κατά τρόπο αρμονικό, δίδουν προϊόντα  που στην κυριολεξία μπορεί να πει κάποιος ότι είναι  έργα γαστρονομικής τέχνης.  Κύριο στοιχείο τους η ΠΟΙΟΤΗΤΑ.  Η πολυετής προσπάθεια των συγχωριανών μας αυτών γυναικών, είχαν όπως ήταν φυσικό τα θετικά αποτελέσματα όπως αυτό στο οποίο αναφέρομαι. Με χαροποιεί  τούτο δε πολύ, γιατί στην πράξη αποδεικνύεται ότι  η  συνεταιριστική ιδέα, μορφή κοινωνικοποιημένης προσπάθειας παραγωγικής διαδικασίας, μπορεί να αντιστέκεται στη λαίλαπα των καιρών, την Παγκοσμιοποίηση, αυτή που ως χιονοστοιβάδα παρασύρει τα πάντα στο διάβα της. Πιστεύω ότι τέτοιες προσπάθειες αποτελούν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ. Ίσως δε τέτοιου είδους προσπάθειες μπορεί να δώσουν λύση σε πλείστα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει η  τόπος μας και η χώρα μας γενικά.  Όπως στην ανεργία, στην ερημοποίηση των χωριών μας, στην υπογεννητικότητα, κ.λπ. Προ μηνών όταν προϊόντα του Συνεταιρισμού αυτού,  ήταν αυτά που στήριζαν το μπουφέ εκδήλωσης που είχε οργανώσει η Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου είχα γράψει προς τα μέλη του Συνεταιρισμού μας, τα : 
<<Το ότι η παρουσία του Συνεταιρισμού σας επί τόσα χρόνια, παραγωγικά, ανταγωνιστικά και συλλογικά προσφέρει ζωή στο χωριό όλο, προσφέρει ένα ακόμη μεγίστης σημασίας μήνυμα : Ότι η συνεταιριστική ιδέα ΖΕΙ!! Μπορεί οι καιροί να επιτάσσουν την ασυδοσία των τάχα νόμων της αγοράς, εσείς όμως στην πράξη αποδεικνύετε ότι η συνεταιριστική ιδέα μπορεί να αποτελεί κάστρο άμυνας και προστασίας των συνεταιριστών στην λαίλαπα του αχόρταγου και αδηφάγου κεφαλαίου και των κάθε λογής κεφαλαιοκρατών. Έτσι συγχαίρω τον ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ σας, την ηγεσία του και ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ που με ομόνοια, σύμπνοια, συνεννόηση και αγάπη ΥΠΑΡΧΕΤΕ. Μπράβο σας !!!  Δίνετε εμπράκτως ΕΛΠΙΔΑ.>>
Εύχομαι, με όπλο την ΠΟΙΟΤΗΤΑ και το μεράκι, ο Συνεταιρισμός των γυναικών του Σκαλοχωρίου να μακροημερεύσει και να αποτελέσει μέσω της Aegian καλός πρεσβευτής της χώρας μας ανά τον Κόσμο, στον τομέα της γαστρονομίας .
 Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ….......….08.05. 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: