Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Για να ΣΠΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ &                                      ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ                          ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.)                       & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ 
«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ».                            κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Αγησιλάου 9 Ηλιούπολη                                                    Σταδίου 27
ΑΘΗΝΑ 163 46      …….                                                    Α Θ Η Ν Α

Αθήνα,31 Μαΐου 2016   
                                                                         Κοιν:  Ως Πίνακας Παραληπτών
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αυτές τις μέρες δια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης πληροφορηθήκαμε το προσχέδιο  σχεδίου νόμου του καθ’ υμάς Υπουργείου με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις». Εκ του ότι στις 70 σελίδες του, στα 7 κεφάλαιά του και στα 150 άρθρα του ουδέν σχετικό περιλαμβάνεται, εν αναφορά προς το θέμα του ανασχεδιασμού, του από το 2010 επιβληθέντος  για τους ΟΤΑ χωροταξικού σχεδιασμού του «Καλλικράτη», ως Λέσβιους μας προβληματίζει και μάλιστα εντόνως.
Μας ενεργοποιεί δε για μία ακόμη φορά να απευθυνθούμε στο καθ΄ ύλη Υπουργείο του οποίου εσείς τρεχόντως προΐσταστε,  για να πούμε ότι είναι πιά καιρός ύστερα από έξι εξ αντικειμένου τραγικά χρόνια για όλους τους δημότες του Δήμου Λέσβου, να σπάσει ο δημιουργηθείς εκτρωματικός αυτός ΔΗΜΟΣ ΤΕΡΑΣ. Χαρακτηρισμός που εδόθη από τον πρώτο Δήμαρχό του, κ. Δ. Βουνάτσο και που έτσι τον αισθάνονται αλλά και αποκαλείται από τους χιλιάδες Λέσβιους που υφίστανται τα επίχειρα της ύπαρξης του.
Το νησί μας, η Λέσβος, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου μετά την Κρήτη, στο ένα αιώνα του ελευθέρου εθνικού του βίου, για λόγους κοινωνικο-ιστορικούς που μόνο ο Ιστορικός του μέλλοντος θα μπορέσει να εξηγήσει, δεν ευτύχησε να τύχει της ευνοίας, έστω της φροντίδας  αλλά ούτε καν της προσοχής της Πολιτείας μας. Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι το μόνο έργο κλίμακος και αναπτυξιακής κατεύθυνσης το οποίο χρηματοδότησε η Πολιτεία και έγινε στον αιώνα που παρήλθε, ήταν το Λιμάνι της πρωτεύουσας περί τη δεκαετία του ‘50 πράγμα που έκανε δυνατό τα πλοία της γραμμής να πλαγιοδετούν σ’ αυτό και όχι να μένουν αρόδο, όπως γινόταν πριν. Σε ότι αφορά την εσωτερική οδοποιία, αυτή ήταν, εκείνη που μας κληροδότησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και μας κατέλειπε η μεγαλοθυμία του Αβδούλ Χαμίτ του αιμοσταγούς. Αντίστοιχα ήταν όλες οι υποδομές και τα έργα κοινής ωφέλειας. Αναμφίβολα το πλέον παραστατικό οξύ πρόβλημα σήμερα της Λέσβου είναι το της ηλεκτρενεργειακής πενίας του νησιού, το από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 με απρόβλεπτες συνέπειες από τις  διακοπές ρεύματος, black outs κ.λπ. σ’ όλο το δίκτυο, αφού δεν υλοποιείται η επί έτη εκκρεμούσα απόφαση κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ των 120 MW.
Αποτέλεσμα αυτής της εν συνόλω τραγικής καταστάσεως, υπήρξε η επί έτη σε μόνιμη βάση υπανάπτυξη του νησιού, πράγμα που είχε το τελικό αποτέλεσμα με τη μετανάστευση (εσωτερική, εξωτερικό) να φύγει όλο το ενεργό δυναμικό του νησιού και να αρχίσει σιγά – σιγά τούτο να ερημώνεται, κυρίως δε τα χωριά του. Οι αριθμοί, αδιάψευστοι μάρτυρες δίδουν την εικόνα του πληθυσμού  ως ακολουθεί : 126.924 (1951), 116.380 (1961), 97.013 (1971), 88.603 1981, 87.151 (1991), 90.612 (2001) και 86.496 (2011, εκ των οποίων άνω των 10.000 ξένοι, κυρίως Αλβανοί). Δηλ. μέσα σε 60 χρόνια χάθηκε το ~ 40% του γηγενή πληθυσμού του νησιού.
Είναι άξιο προσοχής να αναφερθεί  ότι  ο πληθυσμός της πρωτευούσης (Μυτιλήνης) μένει σταθερός όλα αυτά τα χρόνια, περί τις 35.000 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι η προαναφερομένη  απώλεια  του 40 %  έλαβε χώρα στη Λεσβιακή ύπαιθρο και έτσι τα χωριά μας ερημώνουν και με την πάροδο του χρόνου τούτο επιτείνεται.
Πλέον όλων αυτών των δυσμενών δεδομένων, αυτό το οποίο ήλθε και έδωσε το τελικό πλήγμα στο νησί μας  και κυρίως τα χωριά του, ήταν η εφαρμογή του νόμου του «Καλλικρατείου» σχεδιασμού.
Όταν υπήρξε η φάση της διαβούλευσης για αυτόν το 2010, εκείνο το οποίο ήταν πρόδηλο για κάθε Λέσβιο ήταν το ότι η κατάργηση των ως τότε 13 Καποδιστριακών Δήμων μας και αντ’ αυτών η δημιουργία ενός μόνο, στο εκτάσεως 1.634 τετρ. χιλιομέτρων νησί (ο μεγαλύτερος, κατ’ έκταση Δήμος σ’ όλη την Επικράτεια) ήταν στρεβλό, λογικά παράλογο και δεδομένο εκ προοιμίου καταδικασμένο να αποτύχει.
Έτσι ο Σύνδεσμός μας, Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου "ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ" κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση στις 2 Μαίου 2010 κατέθεσε στον τότε  Υπουργό Εσωτερικών, ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, με τίτλο "Λάθος το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για τη Λέσβο". (Συνημ. 1). Σ' αυτήν αφού διεξοδικά περιγράφαμε στην εννεασέλιδο σχετική ανάλυσή μας (την οποία επισυνάπτουμε και στην παρούσα προς υμάς (Συνημ. 2) ), την τραγική από κάθε άποψη κατάσταση του νησιού μας, - η οποία στην παρεμβληθείσα εξαετία ατυχώς τούτη έγινε ακόμη χειρότερη - ως συμπέρασμα και ασφαλώς εξ επαγωγής προέκυπτε, ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να δικαιολογηθεί η τότε σκοπούμενη νομοθετική ρύθμιση.
Αυτή, που τελικά και έγινε με την συνένωση των 13 Καποδιστριακών Δήμων του νησιού και τη δημιουργία του ενός μόνο Δήμου (Δήμου Λέσβου), που σήμερα υπάρχει. Ατυχώς, τούτο κατεφάνει από την αρχή της λειτουργίας αυτού του Δήμου Τέρατος και μόνο δεκαοκτώ μήνες  μετά τη δημιουργία του όταν ως Αναπληρωτής Υπουργός του καθ΄υμάς Υπουργείου ανελάμβανε ο Λέσβιος κ. Χαράλαμπος Αθανασίου απευθυνόμενοι σ΄αυτόν του γράφαμε (Συνημ. 3) «… είναι παγκοίνως πιά εδραία η πίστη ότι τούτος είναι  ένας Δήμος τέρας από κάθε άποψη κρινόμενος. Έτσι η μικρή αυτή περίοδος ήταν αρκετή για να αποδειχθεί το δίκιο των κατατεθέντων τότε επιχειρημάτων μας και παράλληλα να καταδειχθεί ότι η κατατεθείσα επιχειρηματολογία μας ατυχώς μας δικαίωσε και αυτό ως προμηθείς και όχι ως επιμηθείς. Η απερίγραπτα τραγική κατάσταση η εκ του δημιουργηθέντος τέρατος Δήμου, έχει ως συνέπεια ένα και μόνο. Το αδιοίκητο του, όχι απλά το κακοδιοίκητο του νησιού μας.»
Πάντα τούτα είχαν επανειλημμένα κατατεθεί από τον τότε πρώτο Δήμαρχο του Δήμου Τέρατος Λέσβου, κ. Δ. Βουνάτσο.
Ασφαλώς δε τα πράγματα έχουν χειροτερέψει έτι περαιτέρω, αφού ο επιβληθείς δια του αυτού νόμου  «Μυτιληνοκεντρισμός» και ο εκ των πραγμάτων προκύψας απόλυτος συγκεντρωτισμός, είχε τη συνέπεια να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω υποβάθμισης των χωριών μας.
Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι  Κοινότητες  σε απόσταση 70 – 90 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ακόμα και μόνο δυο - τρεις λάμπες δημοτικού φωτισμού να χρειάζονται, πρέπει ο Πρόεδρος τους  να κατέβει στη Μυτιλήνη να προσκομίσει τα απαιτούμενα παραστατικά, να πάρει τη σχετική έγκριση και μετά να προμηθευτεί το απαιτούμενο υλικό . Πέραν αυτού, ο ηλεκτρολόγος που θα τις τοποθετήσει πρέπει να ξεκινήσει απ΄τη Μυτιλήνη να διασχίσει  όλο το νησί και έτσι να χαθεί μια ολόκληρη ανθρωποημέρα. Τελική συνέπεια όλων  είναι οι  κοινωνίες των χωριών μας, έχουν αποστεωθεί από στελέχη, αφού εκείνα που θα μπορούσαν να στηρίξουν με την παρουσία αλλά και τη δράση τους τα χωριά τους, είτε αποστασιοποιούνται από τα κοινά, είτε ασχολούνται ως Δημοτικοί σύμβουλοι, κ.λπ. στην πρωτεύουσα. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.  Τούτο επιδεινώνει την τραγικότητα των πραγμάτων που αποδεικνύεται εκ της προϊούσης ερήμωσης των χωριών μας.
Περαίνοντες, εκ του ότι θεωρούμε πρόκριμα το δοθέν στη δημοσιότητα ανωτέρω αναφερόμενο προσχέδιο νόμου όσον αφορά την πολιτική βούληση σας, για το θέμα που απασχολεί τόσα χρόνια όλους τους Λέσβιους συμπατριώτες μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ο απαιτούμενος χωροταξικός ανασχεδιασμός του «Καλλικράτη» ώστε οι εκλογές του 2019 να γίνουν με περισσότερους του ενός Δήμοι στο νησί μας, είναι πιά υποχρέωσή μας να αρχίσουμε τον σχετικό αγώνα μας.
Αγώνας που θα γίνεται με ότι μέσο είναι δυνατό στα πλαίσια της ηθικής νομιμοποίησης μας ως πολιτών που σεβόμαστε τα εκ του συντάγματος απορρέοντα δικαιώματά αλλά και υποχρεώσεις μας, μέχρις ότου δούμε σε Φύλλο της Κυβερνήσεως τη δημοσίευση στο οποίο θα αναγράφεται  το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου.

Με την πρέπουσα τιμή



 Ο Πρόεδρος
Τάκης Χ. Ιορδάνης (Ph.D.)

 Πίνακας  Παραληπτών

1)  Γραφείο του Πρωθυπουργού  
 2)   Περιφερειάρχης  Βορ. Αιγαίου  κ. Χρ. Καλογήρου
 3)  Θεματικοί και οι Γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες
 4) Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου …..κ.κ. Πάλης,  Αθανασίου,   Σταύρου ,
5)  Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
 6)  Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής
 7)  Δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπ. Γαληνός
8)  Θεματικοί και οι Γεωγραφικοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λέσβου
9) Προέδρους και Τ.Σ. Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων
10) Τα ΜΜΕ Λέσβου και ο Παροικιακός τύπος.
11) ΟΛΣΑ και πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: