Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

26 Αυγούστου Αποφράδα Ημέρα της Ρωμιοσύνης. Η αρχή του ξεφτίσματος της Αυτοκρατορίας.



26 Αυγούστου Αποφράδα Ημέρα της Ρωμιοσύνης. Η αρχή του ξεφτίσματος της Αυτοκρατορίας.

Η Ρωμιοσύνη επίσημα θεωρεί αποφράδα ημέρα την 29 Μαίου , γιατί την ημέρα αυτή το 1453 έπεσε η Βασιλεύουσα.  Όταν είχε πέσει προ πολλού η Θεσσαλόνικη, όταν είχε η Ανδριανούπολη από χρόνια γίνει η πρωτεύουσα των Αγαρινών όταν ακόμη και αυτή η Προύσα κάποια χιλιόμετρα απ’ την Κωνσταντινούπολη ήταν στα χέρια των Τούρκων, η πτώση της Πόλης ήταν νομοτελειακή συνέπεια .
Όμως η αρχή του ξεφτίσματος της Αυτοκρατορίας, είχε αρχίσει τέσσερις περίπου αιώνες πριν.
1071, 26 Αυγούστου η τραγική ήττα του Αυτοκράτορα στο Ματζικέρτ, πράγμα που τελικά οδήγησε τη  Ρωμιοσύνη στη σκλαβιά  για τέσσερις αιώνες και την για πάντα κολόβωση της επί αιώνες επικράτειάς της. Επτά αιώνες αφ΄ότου ο Μέγας Κωνσταντίνος  έχρησε  Πρωτεύουσα το παλαιό Βυζάντιο, την πόλη του, Κωνσταντινούπολη,  και η αυτοκρατορία επέζησε επιθέσεων, εισβολών κ.λπ. Αβάρων, Σλάβων, Αράβων και πολλών άλλων, τώρα είχε να αντιμετωπίσει μία από τις πολλές απαιλές, νέα απειλή στις εσχατιές της στην Ανατολή. Από μία νομαδική φυλή που είχε έρθει από τα βάθη της Ασίας,τη Μογγολία και που η δράση της σε μορφή επιθέσεως ατάκτων  από απλή όχληση είχε αρχίσει να δημιουργεί μόνιμες καταστάσεις με την εγκατάστασή της στην περιοχή τη γύρω από τη λίμνη Βαν. Ήταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι.
Αυτοκράτορας, ήταν ο Ρωμανός Δ! ο Διογένης. Στο παλάτι οι μηχανορραφίες, οι φατρίες και το πριόνισμα του θρόνου του ήταν σε ημερήσια διάταξη. Αντί να στείλει ένα στρατηγό με την κατάλληλη στρατιά εναντίον των Σελτζούκων, θέλησε ο ίδιος  ο αυτοκράτορας ηγούμενος στρατού 40.000 να βαδίσει εναντίον τους. Λόγοι  στρατηγικής και τακτικών κινήσεων που ξεφεύγουν του παρόντος σημειώματός, είχαν ως συνέπεια οι Σελτζούκοι αν και λιγότεροι , 30.000 μάχιμοι, να νικήσουν τον αυτοκράτορα, αιχμαλωτίζοντάς τον μάλιστα.  Καταβάλλοντας λύτρα απελευθερώθηκε και τελικά γύρισε με τα υπολείμματα του στρατού του στη Πόλη όπου ο θρόνος του ήταν τελείως πιά «σάπιος» και που τελικά οι αντίπαλοί του τιμωρώντας τον , έφθασαν στο σημείο να τον τυφλώσουν. Η ήττα αυτή του αυτοκράτορα Ρωμανού είχε το αποτέλεσμα να εδραιώσουν την παρουσία τους οι Σελτζούκοι στην περιοχή (η αυτοκρατορία αναγκάστηκε να πληρώνει ετήσιο φόρο και ακόμη να παραχωρήσει κάποια φρούριά της) . Έτσι εδραιωμένοι στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εποφθαλμιώντας την Βασιλεύουσα επεκτείνοντο προοδευτικά προς αυτή καταλαμβάνοντας περιοχές της ως Ικονίου, Καππαδοκίας, κ.λπ. Τέλος, σε λιγότερο από τέσσερις αιώνες κατέλυσαν το 1453 την άλλοτε κραταιά Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Έτσι θεωρώ την 26 Αυγούστου την κυρίως αποφράδα για την Ρωμιοσύνη ημέρα.
…Και διηγώντας τα να κλαις …

Δρ.Τάκης Χαραλ.Ιορδάνης…27.08. 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: