Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΛΕΣΒΟΥ : Υπάρχει πολιτική βούληση ;;;

ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΛΕΣΒΟΥ : Υπάρχει πολιτική βούληση ;;;
Αλλιώς
<< Θέλεις να αποφύγεις τη λύση ενός προβλήματος κάνε μια επιτροπή που θα μελετήσει το πρόβλημα αυτό.>> Θέσφατο μεταξύ των θεραπόντων της Δημόσιας Διοίκησης.
Προχθές 19 Αυγούστου, επισκέφθηκε το νησί μας ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παν. Κουρουμπλής, για θέματα που συνδέονται με το «μεταναστευτικό» κατά βάση, αλλά και διάφορα άλλα της αρμοδιότητάς του.
Άκουσε τις απόψεις του Δημάρχου και των αυτοδιοικητικών του τόπου μας και βέβαια μίλησε για διάφορα θέματα αφορώντα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να αποφύγει το θέμα του ΣΠΑΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ.
Επ’ αυτού είπε επί λέξει «Ο Καλλικράτης αυτή τη στιγμή μελετάται από μια μεγάλη 25μελή επιτροπή, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Για πρώτη φορά ο νέος Καλλικράτης η νέα θεσμοθέτηση δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, με ανοιχτές διαδικασίες. Θα προσπαθησουμε να αιμοδοτήσουμε και να μπολιάσουμε τη νέα προσπάθεια με τις πραγματικές ανάγκες που έχει η αυτοδιοίκηση ώστε να απελευθερωθεί από αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, από συναρμοδιότητες και επικαλύψεις να μπορέσει πραγματικά να υπηρετήσει την οικονομική και κοινωνική ζωή.» Αυτή η δήλωση του Υπουργού, γενική, αόριστη, δομημένη με καλά Ελληνικά, «περί διαγραμμάτων» κ.λπ. λέει πολλά, αλλά ίσως και τίποτα.
ΈΝΑ δεν λέει. Η τουλάχιστο δεν εκφράζει την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ που να λέει απλά να σπάσει Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ.
Λέω αυτό αναλογιζόμενος το θέσφατο το στην αρχή του παρόντος, το οποίο βιωματικά γνώρισα στη ζωή μου ως διοικούμενος αλλά και ως διοικών.
Μάλιστα λέγεται ακόμη ότι όσο πολυμελέστερη είναι η επιτροπή τόσο το πρόβλημα που μελετάται απ’ αυτή καθίσταται περισσότερο δισεπίλυτο. Τώρα η ερώτηση που γεννάται είναι: μία 25μελής επιτροπή είναι πολυμελής ή όχι.
Βέβαια ο πιο πάνω προβληματισμός μου δεν είναι έτσι και ως έτυχε . Στηρίζεται σε δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού προ λίγων μηνών στην κρατική τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ στις 28 Μαίου 2016 που αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Καλλικράτης κι είπε επί λέξει :
«Το χωροταξικό δεν είναι το πρωτεύον. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά θα ήταν λάθος να ανοίξουμε το χωροταξικό γιατί ξέρετε στην Ελλάδα ενδημεί ακόμη η λογική του τοπικισμού σε υψηλό βαθμό», σημειώσε ο κ. Κουρουμπλής αναφερόμενος στον Καλλικράτη και πρόσθεσε:
«Χρειαζόμαστε ένα πολυεπίπεδο κράτος με επιτελικό ρόλο με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες αλλά και πόρους. Και βέβαια και εδώ θα δοκιμαστεί και η δική μας κυβέρνηση. Γιατί προσπάθειες καλές και φιλόδοξες, έγιναν και άλλες φορές και με τον Καλλικράτη και με τον Καποδίστρια.
Αλλά μόλις έρχονταν η ώρα να μεταφερθούν και πόροι, πάντοτε η κεντρική εξουσία έπασχε από έναν πολιτικό αυτισμό, δεν ήθελε να χάσει μέρος τηςδιαχειριστικής της δυνατότητας. Εδώ θα κριθεί και η σημερινή κυβέρνηση, αν αντέξει αυτόν τον πειρασμό».
Εκ των ανωτέρω αυτό που προκύπτει είναι το πραγματικό «bottle neck» του προβλήματος. Οι πόροι. Τα προς την Τ.Α χρήματα. Άραγε στη σημερινή εποχή της μνημονιακής κρίσεως και της στενότητας χρήματος περισσεύουν από την κεντρική εξουσία πόροι και ο Υπουργός διατίθεται να τους μεταφέρει στην Τ.Α. «αιμοδοτώντας» την;! Ο πολιτικός αυτισμός της κεντρικής εξουσίας κατά τα λόγια του Υπουργού Κουρουμπλή μόνο με πολιτική βούληση εξαλείφεται. Όπως με πολιτική βούληση μάλιστα απ’ τη μια στιγμή στην άλλη το Μάϊο του 2010 η Κυβέρνηση ΓΑΠ «αποφάσισε και διέταξε» την δημιουργία του ενός και μοναδικού ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΛΕΣΒΟΥ έτσι και με πολιτική Βούληση της Κυβέρνησης Α.Τσίπρα μπορεί να τελειώσει αυτό το ανοσιούργημα.
Αλλιώς η 25μελής επιτροπή ακόμη θα συνεδριάζει προκειμένου να λύσει το πρόβλημα που της ανετέθη να επιλύσει, αλλά οι τότε εκλογές της Τ.Α. του 2019, θα γίνουν και πάλι με ένα ΔΗΜΟ ΤΕΡΑΣ στονησί μας.
Έτσι για μας ο αγώνας που ξεκινήσαμε, προ εβδομάδων θα συνεχιστεί με συνέπεια και πίστη κατά πως ξέρουμε. Μάλιστα μετά τη θετική "αξιολόγηση" από το γραφείο του Πρωθυπουργού της πρώτης σχετικής ενέργειάς μας (υποβολή της Διακηρύξεως μας, των 204 υπογραφών των φίλων της Ανεμώτιας και συνοδευτικής επιστολής μας) – όπως βλέπετε σε προηγούμενη εδώ ανάρτησή μου -με το να στείλει αυτά στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάθε τόσο θα κάνουμε το ίδιο όπως εξ άλλου έχουμε δηλώσει στη διακήρυξή μας.
Δρ. Τάκης Χαραλ.Ιορδάνης (Ph.D) ……………21.8.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: