Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Τι συμβαίνει με τον «οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου;;»



Τι συμβαίνει με τον «οδικό  άξονα  Καλλονής Σιγρίου;;»

Προ ημερών γύρισε απ΄το νησί ο συναγωνιστής στην επιτροπή αγώνα για τον «οδικό  άξονα  Καλλονής Σιγρίου;;», Πρόεδρος του Συλλόγου Σκαλοχωριτών και καλός  φίλος Μάκης Καρέκος. Στη συζήτησή μας όπως ήταν φυσικό είχαμε να καλύψουμε πλείστα όσα, αφού είχαμε να συναντηθούμε πολύ καιρό λόγω των καλοκαιρινών διακοπών μας. Φθάσαμε όπως ήταν φυσικό και στο θέμα που τόσο πολύ από κοινού παλέψαμε, πονέσαμε και φυσικά νοιαζόμαστε μέχρι να τελειώσει και τελικά το «πορπατήξουμε» πάλι από κοινού, το μεγάλο αυτό έργο (τον  «οδικό  άξονα  Καλλονής Σιγρίου») που η επιτροπή μας κατάφερε να το βλέπει εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμενο και πολύ απλά με ρώτησε  «Τι συμβαίνει με τον «οδικό  άξονα  Καλλονής Σιγρίου;;». Όταν τον ρώτησα γιατί, μου λέει « Καλά δεν τα είδες κι εσύ όταν ήσουν τον Αύγουστο στο χωριό; Δεν είδες ότι οι εργασίες του πάνε πιο αργά κι απ’΄τη χελώνα;; Άρχισαν να ρίχνουν άσφαλτο στο κομμάτι πάνω απ’ το χωριό (Σκαλοχώρι) στην καινούργια χάραξη  Σκαλοχώρι – Βατούσα (απ’ το Κουρατσώνα), έριξαν λίγο  αλλά τελικά το άφησαν ατέλειωτο. Ήρθαν και σκάλισαν με  μηχάνημα εκεί που θα γίνει  ο κόμβος προς το Σκαλοχώρι, τα παράτησαν. Εκεί παράτησαν καιρό τώρα και μια μεγάλη τσάπα. Λένε ότι το προσωπικό είναι απλήρωτο και  ένα σωρό άλλα τέτοια. Τι να πώ ακόμα… »
 Ομολογουμένως και  προσωπικά είδα ότι η όλη προχώρηση του έργου είναι πολύ πολύ αργά έως το να λεχθεί ότι οι εργασίες είναι μάλλον σταματημένες.  Προβληματίζομαι αν οι ρυθμοί δεν επιταχυνθούν, θα  λήξει και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (που εντάχθηκε κατά προτεραιότητα εδώ και μήνες κατά τη σχετική δημοσίευση στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» τέλη του Ιούνη, πράγμα που με ιδιαίτερη ζέση χαιρετήσαμε) τα κονδύλια που από 44,50 εκατομ. τώρα έχουν γίνει 61,00 εκατομ. θα πάψουν να υπάρχουν και εμείς δρόμο τελειωμένο δεν θα δούμε.
Βέβαια το αν η μη προχώρηση του έρχου έχει να κάνει με καθυστέρηση και τις συνέπειες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα όπως προείπα, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ακόμη χειρότερος άμεσος κίνδυνος που προέρχεται απ΄το μη τέλειωμα της γέφυρας στο Βούλγαρη που από πολύ καιρό τώρα «σιδερώνουν» αλλά μπετόν δεν έχει ακόμα ριχθεί. Μια νεροποντή και όλη αυτή η δουλειά θα «μεταναστεύσει» προς Αρχαία Άντισσα… Και τότε ποσά της τάξεως του εκατομμυρίου (;;) Ευρώ θα γίνουν «φτερά στον άνεμο».
Για να μη λέω δικά μου, δανείζομαι την σχετική ανάρτηση στο f.b. του φίλου Πολιτικού Μηχανικού Γιώργου Σαμαρά.
<<
Φωτογραφία του Γιώργος Σαμαράς.

Πολλά καλά ακούγονται τελευταία για τον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου. Ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το οποίο είχε απενταχθεί, ότι εγκρίθηκε συμπληρωματική πίστωση, ότι υπεγράφη σχετική απόφαση υπουργού οικονομίας στις 29-06-2016 κλπ. Εγώ όμως βλέπω ότι τα έργα δεν προχωρούν, που σημαίνει ότι δεν εκταμιεύονται παράδες, άρα μας κοροϊδεύουν για άλλη μια φορά όσοι μας κουμαντάρουν. Μας έχουν συνηθίσει εξ άλλου. Για ότι λεν περιμένουμε το αντίθετο…. Εγώ θα σταθώ λίγο στην κατασκευαζόμενη γέφυρα του Βούλγαρη στην Περιβολή που προχωρά με ρυθμό χελώνας εδώ και μήνες για να ρωτήσω: Υπάρχει κάποιος εδώ που επιβλέπει ή διαβλέπει ή προβλέπει ή έστω απλώς βλέπει;; Ή απλώς όλοι παραβλέπουν;; Και εξηγούμαι: Εδώ η κοίτη του χειμάρρου έχει μπαζωθεί προσωρινά για να πατήσουν στα μπάζα οι σιδερένιες σκαλωσιές (πύργοι) κατασκευής της γέφυρας. Έχει τοποθετηθεί μια τσιμεντοσωλήνα διαμέτρου 0,80-1,00 μέτρο για τη διέλευση των τυχόν ομβρίων του χειμάρρου, η οποία βέβαια δεν επαρκεί ούτε για το ένα δέκατο των νερών σε περίπτωση νεροποντής από την εμπειρία μας για τον συγκεκριμένο χείμαρρο! Ό μη γένοιτο, σε μια τέτοια κατάσταση τα ορμητικά νερά θα παρασύρουν το μπάζωμα πάνω στο οποίο πατάνε όλα τα στοιχεία της γέφυρας και θα έρθει η καθίζηση και η καταστροφή! Και τώρα αν συμβεί κάτι τέτοιο η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, όμως φαντάζεστε να συμβεί κάτι τέτοιο 1-2 μέρες μετά την σκυροδέτηση του οδοστρώματος, όπου δεν θα υπάρχει ακόμα επαρκής σκλήρυνση του σκυροδέματος;; Καταστροφή, συμφορά και ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! Μη με πείτε γρουσούζη, αλλά με τη γυναίκα παίξε, με τη φωτιά και το νερό μην παίζεις! Δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά γράμματα για να το προβλέψεις, αλλά εν προκειμένω αφυπνίζω και κρούω τον κώδωνα ως έμπειρος πολιτικός μηχανικός. Δεν θέλω να συμβεί ζημιά. Όμως ξυπνήστε αρμόδιοι του έργου πριν είναι αργά…>>
Δεν έχουμε ανάγκη της γνώμης των πολλών αλλά των  ειδημόνων κατά τον Σωκράτη. Και το πιο πάνω είναι η γνώμη ενός ειδήμονος.
 Ασφαλώς και δεν προσθέτω τίποτα. Απλά επαναλαμβάνω την ερώτηση του φίλου μου Μ.Καρέκου.
Τι συμβαίνει με τον «οδικό  άξονα  Καλλονής Σιγρίου;;»
Ποιος θα μπορούσε να μας δώσει μία πειστική απάντηση;;!!

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ……. 22.9.2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια: