Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ : Στο Γραφείο του Πρωθυπουργού πρωτοκολλήθηκε η 3η επιστολή μας

ΣΠΑΣΙΜΟ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ : Σήμερα πρωτοκολλήθηκε η 3η επιστολή  μας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού με τη Διακήρυξη μας με 228 υπογραφές συγχωριανών μου

<< ............................................................................................…..………Αξιότιμο

Δρ Παναγ. Χ. Ιορδάνης( Ph. D.) …….............................…Πρόεδρο της Ελληνικής 

- Επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα............................ Κυβερνήσεως και Πρωθυπουργό

-  Πρόεδρος του Συνδέσμου για………............................…… κ. Αλέξη Τσίπρα

    την Ανάπτυξη της  Λέσβου……..................................…..…Μέγαρο Μαξίμου

    « ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ »…..............................…….ΑΘΗΝΑ

 - π. Διευθύνων Σύμβουλος της

    Ελληνική Βιομηχανίας Όπλων...................................Κοιν.:Ως Πίνακα Παραληπτών

 - Αγησιλάου 9   - Ηλιούπολη 163 46

Τηλ.- Fax 210 9737053 κιν. 6977503461…................................Αθήνα,  20 . Οκτωβρίου 2016


ΘΕΜΑ :  ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ  ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΡΑΣ …………ΛΕΣΒΟΥ 

Σχετ.: 1) Το έγγραφό μας της 25ης  Ιουλίου 2016, υπ΄αριθ, πρωτ 3795 /25.072016

……...2) Το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπ’ αριθ.
................πρωτ. οικ.27460/31.08.2016.

          3) Το έγγραφό μας της 26ης Σεπτεμβρίου  2016, υπ΄αριθ, πρωτ  4374 /  27.09.2016


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σ’  όλη τη  Λέσβο  υπάρχει πιά  η πίστη ότι επέστη ο χρόνος για να πάψει  η στρέβλωση που δημιουργήθηκε από  το ν. 3852//2010, το νόμο «Καλλικράτης» που είχε το αποτέλεσμα όλος ο Λεσβιακός λαός να υφίσταται πλείστα όσα, απ’ το «αδιοίκητο» του  δημιουργηθέντος ενός και μοναδικού δήμου του νησιού, του Δήμου Λέσβου. .

Η βασική ιδέα του Καλλικράτη σε ότι αφορά τα νησιά ήταν η δημιουργία ενός «ισχυρού» Δήμου «κυβερνείου» ανά νησί προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές διοικητικές δομές ενιαίου σχεδιασμού στο κάθε νησί και ταυτόχρονα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας με ενοποίηση πολλών μικρών τεχνικών ή οικονομικών Υπηρεσιών. Δυστυχώς όμως, για ένα νησί – Δήμος του μεγέθους του νησιού μας (Λέσβος), η καθημερινή πραγματικότητα των Δημοτών – πολιτών είναι εντελώς διαφορετική και διαψεύδει τη θεωρία και την πολιτική εμμονή των εμπνευστών της.
Στην πράξη, υπάρχουν καθημερινά προβλήματα λόγω μη αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών προς το δημότη,  αφού καταργήθηκε η άμεση σχέση και επαφή του πολίτη, κατά πως γινόταν με τον παλιό μικρότερο Δήμο. Ας μη μας διαφεύγει ότι ο ένας Δήμος Τέρας (Λέσβου) προέκυψε από τη συνένωση δεκατριών «Καπποδιστριακών» Δήμων. Θεωρητικά, με τον «Καλλικράτη» υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμών καταγραφής των προβλημάτων και εν συνεχεία επίλυσής αυτών, μέσω συγκεκριμένων διοικητικών πρωτοκόλλων στα οποία θα πρέπει να έχουν άμεση εμπλοκή οι κατά τόπους Δημοτικές , Τοπικές Κοινότητες, κλπ. Όμως, σε ένα νησιωτικό Δήμο μεγάλου μεγέθους, με ποικίλη γεωμορφολογία, με αποστάσεις χωριών από τη πρωτεύουσα  Μυτιλήνη έως και 100 χιλιόμετρα, με δρόμους στην κυριολεξία «απολιθωμάτα» οδοποιίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με διαφορετικές τοπικές νοοτροπίες κατοίκων,  τα θεωρητικά αυτά εργαλεία δεν είναι αποτελεσματικά διότι υπάρχει έλλειψη τέτοιας «υψηλής» διοικητικής κουλτούρας σε αυτά τα επίπεδα. Επιπλέον, δεν πρέπει να αγνοείται ότι οι Δημοτικές Υπηρεσίες είναι, πρωτίστως, άμεσης ενέργειας σε καθημερινά προβλήματα όπως οι συντηρήσεις είτε αποκατάσταση βλαβών σε φωτισμό, ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, οδικά δίκτυα και τεχνικά σε χειμάρρους κλπ. Τέτοιοι διοικητικοί μηχανισμοί που να ικανοποιούν τους δημότες, δύσκολα λειτουργούν διότι δεν βοηθάει το νομοθετικό πλαίσιο, η έλλειψη κουλτούρας σχεδιασμού και παρακολούθησης των υπηρεσιών όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλες αποστάσεις, δυσκίνητο προσωπικό, αλλά και έλλειψη αποκέντρωσης των τοπικών θεμάτων, εκ του θεσμικά επιβληθέντος «Μυτιληνοκεντρισμού».
Όλες οι ανωτέρω δυσλειτουργίες που εμπεριέχουν χαμηλό βαθμό εξυπηρέτησης των Δημοτών, εμφανίζονται περισσότερο και εντονότερα  στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες από την έδρα του ενιαίου Δήμου περιοχές, μεταξύ των οποίων η Βόρεια και η Δυτική Λέσβος.
Η οδυνηρά, εν μέσω κρίσης, κτηθείσα εμπειρία του «Καλλικράτη» ως ένας ενιαίος Δήμος ανά νησί, χωρίς κανένα ποιοτικό και ποσοτικό κριτήριο ως προς το κρίσιμο μέγεθος – όριο που μπορεί να εξυπηρετήσει, πράγμα το οποίο έγινε αυθαίρετα και χωρίς καμμία συναίνεση εκ μέρους των Λεσβίων,  μόνο απογοήτευση σωρεύει σ’ αυτούς με την καθημερινή τους εμπειρία. την  εκ του  αδιοίκητου (όχι απλώς κακοδιοίκητου) του Δήμου Τέρατος. Τούτο επανειλημμένως έχει κατατεθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του από  τον πρώτο Δήμαρχο μας Δ.Φ.Βουνάτσο,  πράγμα που κοντολογίς έχει απογοητεύσει και με την πάροδο του χρόνου εξοργίσει τους Δημότες του νησιού μας. Για τους ανωτέρω λόγους επιβάλλεται η άμεση διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου σε 3 με 4 Δήμους ή όσους θα προκύψουν από τη μελέτη εκείνη που άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει εντεταλμένος θεσμικός φορέας.
Επισημαίνεται ότι με τη διάσπαση του μοναδικού Δήμου του νησιού σε περισσότερους από ένα Δήμους, θα υπάρξει αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Δημοτών σε όλα τα καθημερινά προβλήματα, ενώ ο ενιαίος σχεδιασμός στα μεγάλα κοινά έργα και οι διοικητικές οικονομίες κλίμακας μπορούν να επιτευχθούν, σε μεγάλο βαθμό, με διαδημοτικές συνεργασίες, κατά πως θα ορίζει σχετικά ο νέος Νόμος.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

στη βάση των ανωτέρω συνεχώς συστρατεύονται στον αγώνα μας  συμπατριώτες μας όπως αυτή τη φορα οι κάτοικοι της κωμόπολης Άντισσα, που έχουν νοιώσει βαθειά στο πετσί τους το τι σημαίνει να εξαρτάται η καθημερινότητά τους και όχι μόνο, από τις αποφάσεις που λαμβάνονται γι΄αυτούς, απουσία τους, 75 ολόκληρα χιλιόμετρα μακριά τους.Έτσι 228 Αντισσαίοι υπέγραψαν την Διακήρυξή μας την οποία καταθέτουμε συνημμένα.
Θεωρούμε τέλος, ότι η δική σας παρέμβαση θα δημιουργήσει την απαιτούμενη πολιτική  βούληση που θα οδηγήσει τελικά στο ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΛΕΣΒΟΥ, και προσβλέπουμε σ’ αυτήν.
.……………………………………………………Συνημ 1
   Με την πρέπουσα τιμή 
 
 
 Πίνακας Παραληπτών
1) Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου     
2)  Οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου
…κ.κ. Γ. Πάλλης, Χ. Αθανασίου, Σ. Τάσσος   
3)  Δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπ. Γαληνός
 4) Δημοτικές, Τοπικές Κοινότητες Λέσβου
 5) Μέλη της Επιτροπής της Ερεσού
6)Τα ΜΜΕ Λέσβου και ο Παροικιακός τύπος.
7) ΟΛΣΑ και πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι  >>  

Δεν υπάρχουν σχόλια: