Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Συγχαρητήρια Απόστολε. ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΙΣΣΑΙΟΣ Το νέο βιβλίο του Απ. Γονιδέλλη



Ο Ἀπόστολος Γονιδέλλης κοινοποίησε τη δημοσίευσή του.
Ἀπόστολος Γονιδέλλης
Ἔχω τὴν χαρὰ καὶ τὴν ἱκανοποίηση νὰ προαναγγείλω τὴν ἐπικείμενη ἔκδοση τοῦ νέου μου βιβλίου ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΙΣΣΑΙΟΣ στὰ μέσα περίπου τοῦ Ἰανουαρίου 2017.
Ὅσοι ἐνδιαφέρονται νὰ τὸ προαγοράσουν, θὰ τὸ πάρουν σὲ τιμὴ κόστους ποὺ πιστεύω ὅτι δὲν θὰ ὑπερβαίνει τὰ 10 Εὑρώ, καὶ θὰ εἶναι μειούμενη ἀνάλογα μὲ τὸν ἀριθμὸ τῶν προαγορῶν. 
Παρακαλῶ οἱ φίλοι ποὺ ἐπιθυμοῦν νὰ πάρουν τὸ βιβλίο νὰ ἐπικοινωνήσουν μαζί μου μὲσω μηνύματος μέχρι τὰ τέλη Νοεμβρίου 2016.






Συγχαρητήρια Απόστολε.

Στη δεύτερη θητεία μου ως Πρόεδρος του Συλλόγου των Αντισσαίων της Αθήνας την δεκαετία του ’90,  εισηγήθηκα στο τότε Δ.Σ. να αποτίσουμε τιμή, με τη δημιουργία και το στήσιμο  της προτομής του στο χωριό, του μεγάλου προπάτορα μας της αρχαιότητας που εδόξασε , ελάμπρινε με το έργο του και έκανε γνωστή  ανά τον κόσμο  την Άντισσα, τον μεγάλο ΤΕΡΠΑΝΔΡΟ. Τον μέγα  κιθαρωδό, ποιητή  και μουσικό της αρχαιότητας  που κατά τον μύθο οι συμπατριώτες του Αντισσαίοι, τιμώντας τον, του χάρισαν την κιθάρα του Ορφέα που εκβράστηκε μαζί με την κεφαλή του μεγάλου αυτού μύστη, στα Α(Ο)ρφίκια των Λαψάρνων. Τον  Αντισσαίο εκείνο που  ανακηρύχθηκε  από τους Σπαρτιάτες για το μεγάλο προς αυτούς εκ μέρους του προσφερθέν έργο,  πρώτος πολίτης της πόλης της  Σπάρτης (μετά την μετοικεσία του και την διά βίου εκεί εγκατάστασή του). Πράγματι αυτό το επιτύχαμε, αφού ο Σύλλογος της Αθήνας επωμίσθηκε στο σύνολο το οικονομικό βάρος του έργου. Την προτομή αυτή φιλοτέχνησε ο ομότιμος καθηγητής της γλυπτικής του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Γ. Καλακαλάς και με πανηγυρικό τρόπο  τοποθετήθηκε το θέρος του 1992  στην μέχρι τότε ταπεινή πλατεία Πέρα. Αυτή που έγινε τελικά πλατεία των ηρώων της Άντισσας, της αρχαιότητας ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΥ και της σύγχρονης εποχής ΑΡΙΣΤ. Φ. ΜΑΡΑΓΚΟΥ  μετά την μετονομασία της σε «Πλατεία Ήρωα Αριστείδη Φ. Μαραγκού»  ( εκτελέσθηκε στα Τσαμάκια  της Μυτιλήνης για την εθνική του δράση,  από τα Χιτλερικά τέρατα στην Γερμανοκατοχή.).
Είχαμε προγραμματίσει παράλληλα με την όλη τελετή  τη σχετική με την προτομή να πραγματοποιηθεί στην Άντισσα και αντίστοιχο συμπόσιο για  τον Τέρπανδρο. Έτσι απευθύναμε  σχετική επιστολή σ’ όλες τις Φιλοσοφικές σχολές των ανά την επικράτεια Πανεπιστημίων για να συμμετάσχουν και να ομιλήσουν για όλα τα θέματα τα σχετικά με τον τιμώμενο αρχαίο μεγάλο αυτόν Αντισσαίο. Δυστυχώς στην πρόσκλησή μας αυτή ανταποκρίθηκε μόνο μία σχολή, αυτή των Ιωαννίνων. Απαντώντας μας ο καθηγητής Φάνης Κακριδής μας επεσήμανε τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος  λόγω των ελαχίστων αποσπασμάτων που διεσώθησαν από το τεράστιο ποιητικό έργο  του Τερπάνδρου,  των αποσπασμάτων πληροφοριών που έφθασαν μέχρι σε μας για τη συμβολή του στη μουσική κι ακόμα και των περιορισμένων μαρτυριών που  έχουμε σχετικά με τη ζωή του απ’ τους αρχαίους συγγραφείς.
 Η απάντηση αυτή του καθηγητή Κακριδή προφανώς δικαιολογούσε και την μη ανταπόκριση και μη  απάντηση, απ’ όλες τις άλλες Φιλοσοφικές σχολές των ανά τη χώρα Πανεπιστημίων μας.

Τώρα 25 χρόνια  μετά, το να κατορθώνει ο φίλος Απόστολος Γονιδέλλης  να τελειώνει βιβλίο ολόκληρο για το μεγάλο ΤΕΡΠΑΝΔΡΟ, μόνο έπαινος του ανήκει.

Κατ’αντιδιατολή, θέλω να καταθέσω  ότι ο Αντισσαίος Φιλόλογος π. Λυκειάρχης Πάνος Φραγκέλλης που έγραψε 16 βιβλία Ιστορικά Λεσβιακού κυρίως ενδιαφέροντος, όπως μεταξύ των άλλων για τη Σαπφώ, του οποίου το ενδιαφέρον για τον Τέρπανδρο είναι πρόδηλο, έγραψε και γι’ αυτόν στα «ΛΕΣΒΙΑΚΑ», της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, ένα κείμενο της τάξεως των 20 μόνο σελίδων. 

Φίλε Απόστολε, αδημονούμε να πάρουμε το νέο έργο σου στα χέρια μας. 
Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ......6.10.2016  


Δεν υπάρχουν σχόλια: