Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

200 χρόνια και πάνω για να αποπληρώσει η Ν.Δ. τα δάνεια της !!



200 χρόνια και πάνω για να αποπληρώσει  η Ν.Δ. τα δάνεια της

Παρακολουθώντας στην τηλεόραση της Βουλής, τις διεργασίες της επιτροπής για τη διερεύνηση των δανειοδοτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων, εκδοτών και Κομμάτων απ’ τις Τράπεζες, είδα και άκουσα πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα για μένα πράγματα σε σχέσει προς τις διαδικασίες, τις μεθόδους αλλά και μεθοδεύσεις που πολλές φορές ακολουθούνταν και τελικά την κίνηση χρημάτων προς τα ταμεία των «ανώτερων» αυτών  κοινωνικών στρωμάτων πολλών πολλών εκατομμυρίων κάθε φορά που ο απλό λαός ούτε στο μυαλό του δεν μπορεί να βάλει. Δάνεια , που εν τη γενέσει τους ήταν θνησιγενή, αφού δεν έβαζαν εμπράγματες εγγυήσεις, αλλά λαμβάνονταν σαν τέτοιες από τους Τραπεζίτες ακόμα και άϋλα αγαθά (ως λ.χ. ο «αέρας» καναλιών, επιχειρήσεων κ.λπ.). Τούτα στην εποχή της αυθονίας και των παχέων αγελάδων, της επίπλαστης τελικά ευδαιμονίας της χώρας.  Την περίοδο της περίφημης ή περιβόητης, έτσι που φοβούμαι τελικά ότι θα καταγραφεί στην Ιστορία, μεταπολίτευση. Τα χρόνια του δικομματισμού. Τα χρόνια της εναλλαγής στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  Έτσι οι πιθανότητες αποπληρωμής των δανείων αυτών ήταν πολύ μικρές ως κάποιες φορές  ελάχιστες με αποτέλεσμα τα υπό θεώρηση δάνεια να γίνουν θαλασσοδάνεια. Λαμβάνονταν δάνεια για να ξεπληρώσουν  προηγούμενα, αλλά και να καλύψουν και τρέχουσες ανάγκες. Δεκάδες και ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια τα σωρευμένα χρέη τέτοιων δανειοληπτών προς τις τράπεζες από τέτοια θαλασσοδάνεια, δανικά κι αγύριστα. Όλα αυτά τώρα στην εποχή της ατέλειωτης λιτότητας και των μνημονίων φυσικά φορτώθηκαν τελικά στις πλάτες του Ελληνικού Λαού, αφού οι ανακεφαλαιοποιήσεις  των τραπεζών που έγιναν αυτά τα μνημονιακά χρόνια γίνονται απ’τα ποσά που μας δίνουν οι εταίροι στην ΕΕ, δανειστές , τοκογλύφοι μας.
Σήμερα κατέθετε προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. που ερωτάτο από τους βουλευτές μέλη της επιτροπής για το θέμα των δανειοδοτήσεων του κόμματος του, τα κριτήρια για να δίνουν οι Τράπεζες τα δάνεια, κ.αλ. Αυτός, αυτό που κατά κόρο τόνισε ήταν ότι όλα τα δάνεια δινόντουσαν προς το κόμμα με όλες τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι και οι τραπεζικές προδιαγραφές και διαδικασίες. Για την αποπληρωμή των δανείων αυτών ως εγγύηση λαμβανόταν η ετήσια χρηματοδότηση του κόμματος από το Δημόσιο Ταμείο, την Κρατική επιχορήγηση . Η καταβολή χρημάτων τέλος για την αποπληρωμή των δανείων της ήταν μέρος της χρηματοδότησης αυτής . Όσο τα ποσοστά της ΝΔ ήταν της τάξεως των 30 -40 % (στην εποχή του δικομματισμού) είπε ο εξεταζόμενος ότι τα δάνεια ήταν ενήμερα. Όταν τα ποσοστά της στην εποχή των μνημοσνίων  ολίσθησαν στο μισό των ποσοστών αυτών, τότε η ΝΔ έπαψε να εξυπηρετεί τα δάνειά της . Τότε τα δάνεια αυτά ολικά ήταν περίπου 130 εκατομ. Ευρώ. Σήμερα με τους τόκους και τους ανατοκισμούς  έχουν ξεπεράσει τα διακόσια εκατομμύρια. Τα ίδια περίπου ή και χειρότερα συμβαίνουν και για το ΠΑΣΟΚ. Εν τέλει αυτό που ακούστηκε είναι ότι η πιθανότητα να αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά κατά την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μόνο 10%. Προς κατανόηση τουτου, αναφέρθηκε ότι για άλλα, μικρά κόμματα είναι 100%. Δηλ. καημένε λαέ, υποζύγιο πάντα των κρατούντων, ετοιμάσου να σου τα φορτώσουν κι΄αυτά και τα πληρώσεις και αυτά. Τέλος το εντυπωσιακό είναι ότι αν δεν γίνει η εξόφληση των δανείων αυτών δι’ άλλων τρόπων, χρηματοδοτήσεων από τρίτους, από εισφορές των μελών της, κ.αλ. με την αποπληρωμή τους μέσω της χρηματοδοτήσεως απ΄την Καρατική επιχορήγηση και το Δημόσιο Ταμείο   για την εξόφλησή των δανείων της ΝΔ θα χρειαστούν διακόσια χρόνια !! Για το ΠΑΣΟΚ τα διπλάσια ή και παραπάνω όπως έχει ακουστεί και γραφεί στα ΜΜΕ..     

« Και συ Λαέ βασανισμένε,  μη ξεχνάς τον …» λέει ένα τραγούδι της γενιάς μου .

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης …….01.11. 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: