Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΣΕΙΣΜΟΣ : Σήμερα το πρωί έγινε στο νησί, ακόμη ένας ισχυρός σεισμός 5 R ( ο τρίτος μετά την περασμένη Δευτέρα)

ΣΕΙΣΜΟΣ : Σήμερα το πρωί έγινε στο νησί, ακόμη ένας ισχυρός σεισμός 5 R ( ο τρίτος μετά την περασμένη Δευτέρα)

Λέγεται ότι ο σεισμός ως φαινόμενο είναι φαινόμενο εκτόνωσης. Εκτόνωσης σωρευμένης ενέργειας . Όσο περισσότερες οι σεισμικές δονήσεις τόσο περισσότερη ενέργεια εκτονώνεται…

Η χώρα μας είναι από τις πιο σεισμογενείς στο κόσμο. Το νησί μας ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να εξαιρείται του γενικού που αυτού κανόνα.
Ο κύριος λόγος της σεισμικότητας του νησιού μας είναι η γειτνίασή του με το λεγόμενο ρήγμα της Ανατολίας και ειδικότερα από το νότιο κλάδο αυτού, τον από ΒΑ (στο ύψος της Προύσας) προς το ακρωτήριο της Τρωάδος (Μπαμπά) και από κεί θάλασσα (Αιγαίο).
Σεισμοί, γίνονται κάθε τόσο στο νησί. Θυμούμαι ως μαθητής στο Δημοτικό το μεγάλο σεισμό που κατάστρεψε πολλά σπίτια στην γενέτειρά μου, Άντισσα [ εξ αιτίας του, κατασκευάστηκαν τα λεγόμενα σεισμόπληκτα, αρκετά κατ’αριθμό σπίτια, με κρατική ενίσχυση (;)]. Μετά θυμούμαι ότι κατά καιρούς, μας επισκέπτονταν ο Εγκέλαδος.
Ο σεισμός ο από την προηγούμενη Δευτέρα το πρωί με το μέγεθος 5,3 R και η ακολουθία (σμήνος σεισμών όπως λένε οι σεισμολόγοι) προέρχεται από εστιακό χώρο του πιο πάνω αναφερθέντος ρήγματος.
Στην σχετική ανάρτηση του το LesvosPost.com της 9ης τ.μ. είχε βάλλει τα στοιχεία 30 περίπου μετασεισμών της 8.2.2017 από ώρα 00. 05΄ τα μεσάνυχτα έως 21 00 το βράδυ. Οι μετασεισμοί αυτοί ήταν από 2 R περίπου έως 4,50 R.
Σχολίασα επ’ αυτών :
Τakis Iordanis Μπράβο Γιώργο (τον διαχειριστή του site), η κοινολόγηση των στοιχείων αυτών θεωρώ ότι προσφέρει μεγάλη υπηρεσία. Παρατηρώ ότι υπάρχει ένας αριθμός δονήσεων γύρω στα 4 R , που είχαν παρατηρήσει οι σεισμολόγοι ότι έλειπαν, πράγμα που σημαίνει ότι η μετασεισμική ακολουθία οδηγεί σε εκτόνωση του φαινομένου. Θεωρώ και ελπίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα. 
13.02.2016
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: