Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Άρθρο μου : Γιατί άφησαν το νησί, χωρίς νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ;

http://www.emprosnet.gr/blogs/aiolias-logos/91230-giati-afisan-nisi-horis-neo-ergostasio-tis-dei




Εφημερίδα : ΕΜΠΡΟΣ
Στήλη μου : Αιολίας Λόγος
Άρθρο μου : Γιατί άφησαν το νησί, χωρίς νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ;
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ο πρόσφατος χιονιάς ατυχώς για μια ακόμη φορά, κατέδειξε την ηλεκτρενεργειακή ανεπάρκεια και πενία του νησιού μας σε όλο τους το μεγαλείο. Βέβαια, τούτο ήταν επόμενο, ύστερα από εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια αφ’ ότου κατεδείχθη ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στου «Καλαμάρη» ήταν λειψό. Ανεπαρκές, στην κάλυψη των ηλεκτρενεργειακών αναγκών του νησιού. Ατυχώς, έκτοτε δεν άλλαξαν τα πράγματα.
Σύμφωνα με την ενιαία άδεια παραγωγής της ΔΕΗ (ΦΕΚ του 2002), ο ανεξάρτητος σταθμός Λέσβου εγκατεστημένης ισχύος 62,36 MW, λειτουργούσε με πανσπερμία Η/Ζ. Βέβαια πολλές απ’ τις μηχανές αυτές έχουν έκτοτε αντικατασταθεί με νέες, μεγαλύτερης ισχύος, αλλά η πανσπερμία τους, πανσπερμία. Τις συνέπειες αυτού, βιώνουμε καθημερινά.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχοντας μελετήσει το πρόβλημα απ’ τη δεκαετία ’90, έβαλε στον προγραμματισμό της, τη μετεγκατάσταση του στου «Καλαμάρη» εργοστασίου της, χτίζοντας εκτός Μυτιλήνης ένα καινούργιο εργοστάσιο στη θέση «Καράβα».
Το 1992 υπήρξε σχετική έγκριση του Ν.Σ. Λέσβου.
Τη διαδικασία άρχισε η ΔΕΗ σχεδόν αμέσως μετά. Όμως, προχωρούσε με ρυθμούς, Βυζαντινούς. Η Μελέτη Περιβάλλοντος (ΜΠΕ) αυτού, είχε λιμνάσει για περίπου πέντε χρόνια στο αρμόδιο Υπουργείο. Το 1999, έθεσα με επιστολή μου το θέμα στον τότε υπουργό, Κ. Λαλιώτη. Ω!! του θαύματος, Ιούλιο 1999 εγκρίνεται η ΜΠΕ και εκδίδονται οι σχετικοί Περιβαλλοντικοί Όροι (Π.Ο.). Κι εκεί που είπαμε «δόξα το Θεό, άιντε και πάλι βοήθα Παναγιά». Ο λόγος, συμπατριώτες μας παραπληροφορημένοι (θα πω το καλλίτερο), προσέφυγαν κατά της απόφασης των Π.Ο. στο ΣτΕ. Τούτο, τον Οκτώβρη 2003, ακύρωσε ατυχώς τους Π.Ο. (για τυπικούς λόγους, έλειπε απ’ αυτούς η υπογραφή του υπουργού Γεωργίας).
Η ΔΕΗ δεν επανήλθε για την «Καράβα» γιατί εντωμεταξύ, η ΡΑΕ δημοσιοποίησε «… την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διαγωνισμό ανάδειξης παραγωγού για την κατασκευή νέου Σταθμού», όπως με πληροφορούσε ο Τ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, το 2008.
Από κει και πέρα αρχίζει η περίοδος της αναζήτησης θέσεως του εργοστασίου σ’ όλα τα πλάτη και μήκη του νησιού. Ως το φούρνο του χότζα πάνω στον αραμπά, το εργοστάσιο αυτό περιφερόταν από τις «Πλάκες», στο «Μάγειρα», Άντισσα, …Βαθρακιά. Τελικά η «μπίλια έκατσε» για τη θέση Σαρακήνα.
Επειδή ατυχώς υπάρχουν πάντα οι κακόπιστοι που αβασάνιστα «αερολογούν», για την περίπτωση είπαν ότι όλα αυτά έγιναν έτσι, επειδή η ΔΕΗ δεν νοιαζόταν και δεν ήθελε να κάνει νέο εργοστάσιο στη Λέσβο.
Θεωρώ ότι τούτο είναι άκρως ανεύθυνο, για να μη πω ύποπτο και υποβολιμαίο. Γράφω αυτό μετά λόγου γνώσεως, έχοντας στα χέρια μου έγγραφα της ΔΕΗ με τη θέση της, ως μου έχει απαντηθεί από τρεις διοικήσεις της μεταξύ 2001 και 2015.
Συγκεκριμένα το 2001, ο τότε γενικός διευθυντής Διανομής, Ν. Γκαγκαουδάκης, μου έγραφε: «Απαντώντας στην από 01.06.2001 επιστολή σας, σας πληροφορούμε ότι δεν έχει αλλάξει ο βασικός σχεδιασμός της Επιχείρησης για την εξυπηρέτηση του Σταθμού Παραγωγής στη θέση Καράβα».
Όμοια το 2008, ο τότε διοικητής Τ.Αθανασόπουλος, τόνιζε ότι: «Είναι δεδομένη η βούληση, τόσο της Πολιτείας όσο και της Επιχείρησης να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό νέος Σταθμός παραγωγής στο νησί της Λέσβου». Συνέχιζε δε παρακάτω: «…Το Έργο της κατασκευής του νέου Σταθμού Λέσβου, προϋπολογισμού εκατόν πενήντα πέντε (155) εκατομ. Ευρώ έχει ήδη ενταχθεί στις στρατηγικές προτεραιότητες της Επιχείρησης, το δε χρονοδιάγραμμα κατασκευής του εκτιμάται σε (5) χρόνια περίπου από τη χορήγηση της σχετικής άδειας παραγωγής». Η άδεια αυτή εδόθη το 2009.
Τέλος, ο Α. Ζερβός επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος προς τον οποίο είχα στείλει επιστολή, εγκαλώντας τη ΔΕΗ για αδράνεια, απαντώντας μου, εξηγούσε το τι είχαν κάνει για το Έργο από τη λήψη της αδείας παραγωγής 120 MW, ως το 2014, καταλήγοντας:
«Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η ΔΕΗ Α.Ε. όχι μόνο δεν αδρανεί και δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές για την κατασκευή του νέου Σταθμού Παραγωγής στη θέση Σαρακήνα, αλλά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθεί το έργο το συντομότερο δυνατό παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες και τις ποικίλες αντιδράσεις ενώ παράλληλα μεριμνά για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού μέχρι να κατασκευαστεί ο νέος Σταθμός Παραγωγής».
Ο νυν διοικητής της, Εμμ. Παναγιωτάκης. δεν απήντησε στο από το Μάιο 2016 έγγραφο μας («Πιττακός ο Μυτιληναίος»). Συγκεκριμένα, τον ερωτούσαμε: «Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ ΑΕ, εξακολουθεί να περιλαμβάνει την κατασκευή του εργοστασίου αυτού στη Λέσβο (θέση Σαρακήνα), ή έχει καταργηθεί παντελώς στο νησί μας;;».
Ας ευχηθούμε, ότι εξακολουθεί.
Πάντως, όλες τις προαναφερθείσες επιστολές με τις θετικές διαβεβαιώσεις των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ διεβίβαζα στους εκάστοτε διοικούντες το νησί. Δυστυχώς, κανείς εξ αυτών δεν υπήρξε επισπεύδων ώστε κάνοντας «έργο ζωής του» το Έργο αυτό, σήμερα το νησί μας να διαθέτει ένα καινούργιο «του κουτιού» εργοστάσιο της ΔΕΗ 120 MW, που θα είχε λύσει τα προβλήματά του για τα επόμενα 40-50 χρόνια.
Τέλος, «τον καιρό που ήταν χαμηλός ο ουρανός…» δεν κεφαλαιοποιήσαμε υπέρ ημών τα πράγματα, αποκτώντας ένα τέτοιο εργοστάσιο. Σήμερα στην περίοδο της ατέλειωτης οικονομικής κρίσεως, έχουμε πια ελπίδα;;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: