Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

«Ένας αγώνας κερδίζεται πάντα, αρκεί να είναι συνεχής, και να γίνεται με συνέπεια και πίστη.» Ή αλλιώς




«Ένας αγώνας κερδίζεται πάντα, αρκεί να είναι συνεχής, και να γίνεται με συνέπεια και  πίστη.»
Ή αλλιώς
« Είδατε τι έκανε ο Τάκης Ιορδάνης πάλι για όλους μας και  για τα γύρω χωριά με τα αντισταθμιστικά των Ανεμογεννητριών;!»

Προχθές Παρασκευή μου τηλεφώνησε καλός φίλος απ’ την Άντισσα λέγοντας μου « Θέλω να σε συγχαρώ  γιατί ο αγώνα σου για τα αντισταθμιστικά των ανεμογεννητριών δικαιώθηκε.
Πήρα το λογαριασμό της ΔΕΗ στα χέρια μου και πήγα στο καφενείο που ήταν πολλοί και τους  έδειξα την  έκπτωση που μας κάνουν, λέγοντάς   τους : Είδατε τι έκανε ο Τάκης Ιορδάνης πάλι για όλους μας και  για τα γύρω χωριά με τα αντισταθμιστικά των Ανεμογεννητριών;!».
Σήμερα το πρωί  που έλαβα το λογαριασμό της ΔΕΗ για το σπίτι μου στο χωριό, πράγματι  είδα ιδίοις όμασι το εκπιπτόμενο ποσό με την ένδειξη «ΕΚΠΤΩΣΗ Σταθμών ΑΠΕ».
Βέβαια η από το 2010 και μετά παρέμβασή μου προς τον εκάστοτε Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος  είχε το αποτέλεσμα το 2014 να εκδοθεί η απαιτούμενη  κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ..» που  δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3497 στις 23/12/2014.
Επειδή ως το θέρος του 2016 ουδέν πρακτικό είχε προκύψει για τους οικιακούς καταναλωτές των χωριών μας, επανήλθα με επιστολή μου στον τότε αρμόδιο Υπουργό Π.Σκουρλέτη και αφού αναφερόμουν στα ανωτέρω, κατάληγα :
«…παρακαλούμε πληροφορείστε μας τι θα πρέπει να γίνει εκ μέρους των καταναλωτών αυτών (Αντίσσης και λοιπών χωριών) ώστε να αρχίσει να τίθενται σε λειτουργία τα σχετικώς προβλεπόμενα  στην ανωτέρω ΚΥΑ.»
Τελικά τον Αύγουστο του 2016 πράγματι ο  Υπουργός υπέγραψε τη σχετική απόφαση .
Τούτο το γεγονός παρουσίασε το ΕΜΠΡΟΣ με χαρακτηριστικό τίτλο
«Κι ο άγιος φοβέρα θέλει.
Προ ημερών ο Σύνδεσμος «Πιττακός ο Μυτιληναίος», διά του προέδρου του Τάκη Ιορδάνη, δημοσιοποίησε την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή του ανταποδοτικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στους κατοίκους των χωριών της δυτικής Λέσβου. …………………………………
 Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή του τέλους,…»
Σύμφωνα με απόφαση αυτή , το ποσό που δικαιούνται και που αφορά την περίοδο 2010 ως 2014,  οι κάτοικοι της Άντισσας είναι 93.427,23 ευρώ, της Μυτιλήνης 276,24 ευρώ, του Σκαλοχωρίου 17.897,16 ευρώ, των Χιδήρων 22.150,99 ευρώ.
Αφού λοιπόν οι δημότες της Άντισσας άρχισαν ο καθένας ως οικιακός καταναλωτής να απολαμβάνει μέσω ΔΕΗ τα σχετικώς προβλεπόμενα και έτσι ο Νόμος επί τέλους έστω και με καθυστέρηση επτα χρόνων άρχισε να εφαρμόζεται  είναι πιά καιρός να εφαρμόζεται και στο τι πρέπει να λαμβάνει από το Δήμο Λέσβου η Δημοτική Κοινότητα Άντισσας για τα αντισταθμιστικά ΑΠΕ  τα κατά νόμο δικαιούμενα.
Τούτο δε είναι το 80% από το 1,70% του ειδικού τέλους 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης του ρεύματος από τους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ. Σε απόλυτες τιμές λέγεται ότι το ποσό αυτό είναι της τάξεως των 140.000 Ευρώ το χρόνο. Τούτο το ποσό καταλήγει στα ταμεία του Δήμου Λέσβου και ή εκεί «λιμνάζει» ή διατίθεται για άλλα έργα πάντως όχι στην Άντισσα.
Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα το υπουργείο θα κάνει το ίδιο και για την περίοδο 2015 – 2017.
18.09.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: