Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ : Το αλιευτικό του καταφύγιο, ο Κ. Μουτζούρης και η συναίνεση των επαγγελματιών αλιέων του.

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ : Το αλιευτικό του καταφύγιο, ο Κ. Μουτζούρης και η συναίνεση των επαγγελματιών αλιέων του.
Μία - μία ξεπερνιούνται οι δυσκολίες και τα τελευταία εμπόδια και σε λίγο θα ξεκινήσουν τα έργα της κατασκευής του. Ένα που ξεπεράστηκε αυτές τις μέρες, αφορούσε στα του εκεί αλιευτικού καταφυγίου και τα σχετικά με τους επαγγελματίες αλιείς του Σιγρίου . 
Επειδή τίποτε δεν γίνεται στη τύχη, αυτό που πρέπει να λεχθεί είναι ότι πάντα πρέπει να συντρέξουν αθροιστικά επί μέρους συνθήκες, παράγοντες κ.άλ., για να επιτευχθεί ένα σκοπούμενο αποτέλεσμα / στόχος. 
Στην περίπτωσή μας, που επί 17 χρόνια το θέμα ΛΙΜΑΝΙ ΣΙΓΡΙΟΥ (μελέτες, διαδικασίες, υποσχέσεις, παρεμβάσεις, κ.λπ.) βολόδερνε στα συρτάρια των αρμοδίων, χωρίς να τελειώνει για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2006-2013, ένας σημαντικότατος παράγων υπήρξε η ανάληψη της νευραλγικής θέσης του Γενικού Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας από ένα Λέσβιο και μάλιστα Λεσβιολάτρη. Απ’το προβεβλημένο μέλος του συνδέσμου μας «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» και φίλο, π. Πρύτανη του ΕΜΠ ο Κ. Μουτζούρη.
Τούτο υπήρξε ευτυχής συγκυρία, λαμβανομένου υπ’ όψη το ότι αυτό έγινε λίγους μόνο μήνες προ της λήξεως του ΕΣΠΑ 2006 – 2013, δηλ. στην πιο κρίσιμη περίοδο για την ένταξη ή όχι του έργου μας σ΄αυτό. Κοντολογίς στη δημιουργία ή όχι, της Δυτικής Πύλης της Λέσβου.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του. το θέρος 2012, μεγάλες ήταν οι προσπάθειές του να ξεπεραστούν οι πολλές εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να ενταχθεί επί τέλους το Λιμάνι μας στο ΕΣΠΑ. 
Ένα πρόβλημα το οποίο παρουσιάσθηκε αρχές Φεβρουαρίου 2013, ύστερα από αξίωση του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν το εξ αντικειμένου ανυπέρβλητο : να «καθαιρεθούν» οι παράνομες κατασκευές στο υπάρχον Λιμάνι, το εκεί υπάρχον αλιευτικό καταφύγιο, αφού τούτο ευρίσκεται εντός του χώρου του υπό κατασκευή Λιμανιού. Τούτο δε ώστε, να εγκρίνει τη διάθεση του σχετικού κονδυλίου για τη κατασκευή του έργου. Αν γινόταν έτσι , όπως ήταν φυσικό τούτο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στους επαγγελματίες αλιείς του Σιγρίου. 
Στην επί τούτου σύσκεψη την οποία συγκάλεσε αρχές Φεβρουαρίου στο Υπουργείο όπου συμμετείχαν οι αρμόδιοι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες, και στην οποία είχα την τιμή να παραβρεθώ, σχεδιάσθηκε το πώς θα αντιμετωπιζόταν το εκ των πραγμάτων ανυπέρβλητο αυτό πρόβλημα. Απαιτείτο η συναίνεσή των ψαράδων μας, για να μπορέσει στη συνέχεια να γίνει η πρέπουσα νομοθετική ρύθμιση και εν τέλει να ξεπεραστεί η μεγάλη αυτή δυσκολία. 
Συνέταξα το απαιτούμενο κείμενο και αφού οι επαγγελματίες ψαράδες μας ενημερώθηκαν κατά πως έπρεπε, έδωσαν προς έπαινό τους, την συγκατάθεση τους υπογράψαντες το έγγραφο με τίτλο «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ» . 
Την όλη διασικασία « έτρεξε» ο φίλος Πολιτικός Μηχ. Βασ. Λαμπρινίδης, μαζί με τον πρόεδρό τους Θαν. Μανώλογλου.
Έχοντας στα χέρια του το «οπλο αυτό» ο κ. Κ. Μουτζούρης , τον Απρίλιο του 2013, μπόρεσε να περάσει σχετικό άρθρο σε νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου, βάσει του οποίου δεν χρειάζεται να «καθαιρεθούν» οι παράνομες κατασκευές / αλιευτικό καταφύγιο και έτσι «ξεμπλοκάρισε» μία από τις πιο «αλλοπρόσαλλες» απαιτήσεις της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Χωρίς αυτό, το λιμάνι του Σιγρίου θα ήταν αδύνατο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που έληγε στις 31.12.2013. 
Αυτή τη δήλωση που είχε την ακροτελεύτιο παράγραφο « …θέλουμε να τονίσουμε ότι ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΡΓΟΥ » την είχαν υπογράψει με επικεφαλής τον Μανώλογλου Αθανάσιο , οι :
2) Γκόγκος Παναγιώτης 
3) Μυλωνάς Εμμανουήλ 
4) Τσιπούρας Χρήστος 
5) Αρβανίτης Φώτιος
6) Τσιπούρας Μιχάλης 
7) Κόκκινος Βασίλειος
8) Γεωργίου Νικόλαος
9) Τσιπούρας Κώστας 
10) Πασλής Γεώργιος
11) Γεωργίου Ιωάννης
12) Πιπίνης ( όνομα δυσανάγνωστο)
13) Γουρνέλος Ευάγγελος 
14) Λαγός Γεώργιος
15) Νεράντζος Γ.
16) Αντωνάκης Κων/νος 
17) Τσίκνας Αντώνιος .
Αυτές οι 17 υπογραφές, αναμφισβήτητα ήταν εκείνες που έπαιξαν θεμελιώδη ρόλο συμβάλλοντας στο ξεπέρασμα της παράλογης προϋπόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών κατά τα προαναφερθέντα. Αποτέλεσαν δε όπως εξελίχθηκε ο όλος ΑΓΩΝΑΣ μας, την μαγιά για τις υπόλοιπες υπερ-4000 των Λεσβίων της Επιτροπής Αγώνα, αυτής που κατάφερε το έργο μας να υλοποιείται πιά σήμερα και έτσι το όνειρο γενεών Λεσβίων να γίνεται πραγματικότητα.

Δρ, Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ........8.10.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: