Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ 8 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ , ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΟΛΗ Η ΛΕΣΒΟΣ.




Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ  8 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ , ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΟΛΗ Η ΛΕΣΒΟΣ.

Σε συνέχεια της χθεσινής  ανάρτησης μου (στο τέλος του παρόντος),  αναρτώ και πάλι το προ έτους  σχετικό κείμενό μου.

<< Επαναφέρω την πρόταση του Μηθυμναίου γιατρού της Πέτρας Δημητρίου Ζαφειράκη που δημοσίευσε, εκατό χρόνια πριν, στην εφημερίδα της Λέσβου «Σάλπιγξ» στις 19-10-1913 για το πότε πρέπει να εορτάζονται τα Ελευθέρια της Λέσβου:
«Καθ’ ον χρόνον οι Μυτιληναίοι, οι Πλωμαρίται και εί τις άλλος εορτάζετε την εθνικήν παλιγγενεσίαν καί υπεδέχεσθε εν εξάλλω ενθουσιασμώ τον Ελληνικόν στόλον και στρατόν, ημείς εδώ εδεχόμεθα υποκοπάνους επί κεφαλής, υφιστάμεθα φυλακίσεις και μεταφερόμεθα άνευ αποχρώντος λόγου εις το πραιτώριον, της ιεράς εξετάσεως, τον περιώνυμον Κλαπάδον, εδερόμεθα ανηλεώς διά των βαναυσοτάτων και μάλλον πρωτοτύπων εφευρέσεων και ποικιλοτρόπως τέλος εκακοποιούμεθα...
Την 8ην Δεκεμβρίου, την ημέραν ταύτην πράγματι ολόκληρος η νήσος ελευθερώθη, ολόκληρος επανήλθεν εις τας αγκάλας της μητρός Ελλάδος, ολόκληρος εώρτασε την παλιγγενεσίαν της και ολόκληρος αφυπνίσθη ελευθέρα πλέον, διαρραγέντων των επί πέντε σχεδόν αιώνας, βαρβαρωτάτων δεσμών της δουλείας.
Πότε λοιπόν είναι δίκαιον και ορθόν να εορτασθή και εορτάζηται η επέτειος της παλιγγενεσίας της νήσου; την 8ην Νοεμβρίου ημέραν της ενάρξεως ούτως ειπείν των εχθροπραξιών και αποπείρας προς απελευθέρωσιν της νήσου ή την 8ην Δεκεμβρίου καθ’ ήν εάλω το εχθρικόν στρατόπεδον, ο πολύς Κλαπάδος, ηχμαλωτίσθη ο επί ένα ολόκληρον μήνα διά πυρός και σιδήρου βασανίσας ημάς τουρκικός στρατός και καθ’ ήν καταρρακωθείσης της ημισελήνου υψώθη η Κυανόλευκος εις τα τέσσαρα πέρατα της νήσου;
Χάριν της ιστορίας, κατά την ταπεινήν μου γνώμην, ως επέτειος εθνική εορτή της νήσου μας πρέπει να καθιερωθή η 8η Δεκεμβρίου και όχι η 8η Νοεμβρίου.
Μετά δε την προσάρτησιν (εις το Ελληνικόν Κράτος) ήν όσον ούπω αναμένομεν να καθορισθή, όπως εν τω κάτωθι του Κλαπάδου οροπεδίω (εις Πετσοφά) όπου υπεγράφη υπό του Γκανή το πρωτόκολλον της παραδόσεώς του μετά τού υπ’ αυτόν στρατού, ανεγερθή διά παλλεσβιακών εράνων μεγαλοπρεπές κενοτάφιον τών υπέρ της ελευθερίας μας πεσόντων μαχητών και καθιερωθή ίνα εκεί κατ’ έτος γίνηται Παλλεσβιακή Πανήγυρις, τής οποας αι εισπράξεις να διατίθενται υπέρ εθνικού σκοπού».
Είναι οξύμωρο να μην εορτάζεται η 8η Δεκεμβρίου καθ’ην μετά την ήττα των Τούρκων και την περιφανή νίκη των στρατευμάτων  της Πατρίδας στον Κλαπάδο ελευθερώθηκε και η Κεντρική, η Βόρειος και Δυτική Λέσβος ήτοι όλο πια το νησί μας ευτύχησε να γεύεται τους γλυκείς καρπούς της ελευθερίας  και να εορτάζεται η 8η Νοεμβρίου, που η Κεντρική, η Βόρειος και Δυτική Λέσβος ήτοι το μισό νησί στέναζε ακόμη κάτω από τον βάρβαρο ανηλεή Τουρκικό ζυγό.  Όταν η μισή Λέσβος εξ αιτίας της  απελευθερώσεως της Ανατολικής και Νότιας Λέσβου τράβηξε τα πάνδεινα τις τριάντα αυτές μαρτυρικές ημέρες που ο λαϊκή σοφία έδωσε στην περίοδο αυτή το τρομακτικό όνομα «τα Φόβια».    

Το χθεσινό ( 8.11.2017) κείμενό μου.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

8 του Νοέμβρη των Ταξιαρχών σήμερα γιορτάζει το νησί μας Θρησκευτικώς αλλά και Εθνικώς. Μεγάλη μέρα για όλους μας. Και αν μεν το θρησκευτικό δεδομένο είναι ανά τους αιώνες το απ' όλους τους Λέσβιους σεβαστό και αδιαμφισβήτητο, το εθνικό είναι γεγονός χαρμολύπης. Γιατί σαν σήμερα το 1912, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης με το θρυλικό Αβέρωφ ελευθερώνει την Μυτιλήνη, τη Γέρα, το Πλωμάρι τη Θερμή και λίγο ακόμη απ' το Ανατολικό τμήμα του νησιού μας. Μένουν όμως ακόμη σκλαβωμένα το Κεντρικό τμήμα του νησιού (Καλλονή, λεκανοπέδιο κ.λπ.), το Βόρειο (Στύψη, Πέτρα Μόλυβος κ.λπ.) και όλο το Δυτικό ( Σκαλοχώρι, Ερεσός, Άντισσα, Μεσότοπος κ.λπ.). Είναι η περίοδος που οι Έλληνες των χωριών αυτών ραβούν τα πάνδεινα από τους Τούρκους είναι η περίοδος που ο λαός την βάφτισε τα "¨ΦΟΒΙΑ" . Οι Τούρκοι αναμένοντας την ανακατάληψη του ελεύθερου ελληνικού τμήματος του νησιού μας κατά πως οι οδηγίες προς αυτούς από την Πόλη έλεγαν, προέβαιναν στο ένα έγκλημα μετά το άλλο. Η απελευθέρωσή και του ακόμη σκλαβωμένου , μεγαλυτέρου (εκτατικά) τμήμα του νησιού έγινε με την μάχη του Κλαπάδου ένα μήνα μετά, την 8 Δεκεμβρίου 1912 .
Έτσι είναι σόλοικο να γιορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου δηλ. την απελευθέρωση του μισού νησιού μας, αντί την 8η Δεκεμβρίου που απελευθερώθηκε πιά όλο το νησί μας.
Στη βάση αυτή προέβαλα πέρυσι την σχετική πρόταση που έκανε ο τότε γιατρός της Πέτρας Δημ. Ζαφειράκης που δεινοπάθησε στην περίοδο ¨"Φόβια", η απελευθέρωση του νησιού μας να εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου « καθ’ ήν εάλω το εχθρικόν στρατόπεδον, ο πολύς Κλαπάδος» όπως αναφέρει ο γιατρός Ζαφειράκης. Τούτη έκανε στην εφημερίδα της Λέσβου «Σάλπιγξ» στις 19-10-1913, πριν ακόμη γίνει η καθιέρωση της επίσημα. Επανέφερα αυτή με έγγραφό μου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Βέβαια το ίδιο κάνω και σήμερα με το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: