Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Όχι άλλες κερκόπορτες (Ι)! Όχι άλλες κερκόπορτες (Ι)!



Αιολίας Λόγος /ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει :  ο Τάκης  Χαραλ Ιορδάνης
Όταν σβήνουν τα φώτα της ράμπας και το χειροκρότημα σταματά, μέσα στο θαμπό φώς της κουίντας ο πρωταγωνιστής μένει «ενώπιος ενωπίω». Μόνος και σύννους, αναλογιζόμενος το μίζερο του χθες και το αβέβαιο του αύριο, σ’ αντίθεση προς την αποψινή του επιτυχία.
Μόνος, μπροστά στο αδυσώπητο αύριο.
Έτσι και το νησί μας. Tα φώτα της παγκόσμιας επικαιρότητας είχαν εστιαστεί πάνω του το 2015, λόγω της «καθόδου των πολλών-πολλών μυρίων» και της σ’ αυτό «αποβάσεως» τους, με τις άπειρες τραγωδίες των δύσμοιρων αυτών ξένων. Αμέτρητοι πνιγμοί, πόνος πολύς, κλάμα ατέλειωτο. Εμείς δε, οι Λέσβιοι να τους προσφέρουμε οτιδήποτε ανθρωπίνως δυνατό, με αυταπάρνηση και γενναιότητα. Η άφατη οδύνη απ’ τη μια και η γενναιοφροσύνη απ’ την άλλη, έκαναν μέχρι και τον Πάπα -για μοναδική φορά - να πατήσει τα ιερά χώματα της Λέσβου, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος, την Άνοιξη 2016. Χειρονομία ύψιστου συμβολισμού. Απάλυνσης του πόνου, ανακούφισης των δεινών των «ξένων» μας , αλλά αναγνώρισης και ευλογίας των Λεσβίων, για τη διεθνώς πρωτόγνωρη προσφορά τους .
Πολλοί, πολιτικοί, άνθρωποι του θεάματος, κ.άλ., απ’ όλο τον κόσμο μας επισκέφτηκαν. Ο ύπατος αρμοστής προσφύγων του ΟΗΕ και νυν Γ.Γ. ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ο της Αυστρίας τότε καγκελάριος Φάιμαν, ο επίτροπος μετανάστευσης της Κομισιόν Δ. Αβραμόπουλο, εκπρόσωποι διαφόρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, κ.λπ., ήσαν εκ των πλέον «υψηλών» επισκεπτών, πολιτικοί. Την «παρέλαση» τους, έκλεισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σούλτς.
Σ’ αυτούς, προστέθηκαν προσωπικότητες του παγκοσμίου θεάματος, περσόνες υπέρλαμπρες, όπως οι ηθοποιοί, Σούζαν Σάραντον, Αντζελίνα Τζολί -πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ-, ηθοποιοί της σειράς «Game of Thrones» κ.ά. που ήρθαν στο νησί για συμπαράσταση στους «ξένους», αλλά και απότιση τιμής στους Λέσβιους που ως γνήσια τέκνα του Ξενίου Διός τίμησαν την έννοια «άνθρωπος».
Η υπογραφή της σχετικής συνθήκης Ε.Ε.-Τουρκίας το 2016 και η καταβολή των έξι(6) δισεκατομμυρίων Ευρώ στην γείτονα, εκτόνωσαν το φαινόμενο.
 Μονομιάς, τα φώτα της δημοσιότητας έπαψαν να εστιάζουν στη Λέσβο. Και μετά; Ξεχαστήκαμε! Τι απέμεινε σε μας; Κάτι το θετικό; Τίποτα. Το μόνο «κέρδος» μας, το κέντρο καταγραφής προσφύγων, το hot spot στη Μόρια. Κοντολογίς, ξανάρθε η σκληρή και αφόρητη πραγματικότητα. Της μιζέριας, της εγκατάλειψης, της έλλειψης φροντίδας προς την πολύπαθο νησί και του συνήθους απομονωτισμού του, που επί γενεές το μαστίζουν.
Τούτα επιτείνονται συχνά, από «δράσεις και αντιδράσεις» των στη Μόρια ξένων, αφού μετά το άνοιγμα απ’ το νεοσουλτάνο Ερντογάν της στρόφιγγας διελεύσεως τους, έχουν ξεπεράσει τους 8.000, έναντι χωρητικότητας 4.000! Προοπτική μέλλοντος;! Καμία.
Σ’ αυτό συμβάλει η ανασφάλεια, εκ της επί δεκαετίες επιθετικότητας της Τουρκίας. Οι αμέτρητες αεροπαραβιάσεις, υπερπτήσεις πάνω απ’ τα νησιά μας των πολεμικών τους κ.άλ., καθώς και δηλώσεις ηγητόρων της, τότε Ντεμιρέλ, Οζάλ και νυν Ερντογάν, σηματοδοτούν ότι κατ’ αυτούς, τους ανήκουν. Ο τελευταίος αμφισβητεί ακόμη και τη συνθήκη της Λοζάννης και ομιλεί «περί των συνόρων της καρδιάς τους».
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό που κατέστησε τη Λέσβο εξ αντικειμένου φορέα της Ιστορίας, αυτές τις μέρες υπήρξε πάλι θέμα αιχμής, που απασχόλησε ΜΜΕ, κοινή γνώμη, αλλά και το Κοινοβούλιο. Αιτία, τα εκ του υπερκορεσμού προβλήματα σ’ όλα τα νησιωτικά hot spots (Κω, Λέρου, Σάμου, Χίου, Μόριας) .
Το πρόβλημα προβάλλει ιδιαίτερα οξύ, και απαιτείται άμεση λύση. Λύση συντονισμένα, για όλα. Το επιβάλλουν, λόγοι εθνικής ύπαρξης.
Αν ποτέ η χώρα βρεθεί απομονωμένη, όταν για τον οποιονδήποτε λόγο πάψει να υπάρχει η Ε.Ε., ή κάποιο ατυχές γεγονός επιβάλλει το Grexit, να μη πάθουμε ότι και επί δικτατορίας. Τότε, που δυστυχώς κολοβώθηκε ο εθνικός μας κορμός, χάνοντας το ~40% της Κύπρου.
Μήπως αυτά τα hot spots στο μέλλον υπάρξουν κερκόπορτες εξάλειψης της ελληνικότητας των νησιών μας; Γιατί άραγε η Ε.Ε. και η Κυβέρνηση, δεν προχωρούν στη δημιουργία κάποιων ακόμη hot spots στην ηπειρωτική Ελλάδα, για αποσυμφόρηση των νησιωτικών, βελτίωση των συνθηκών ζωής και εκτόνωση των εκεί εντάσεων ; Τα προβλήματα θα εντείνονται, απ’την καθημερινή άφιξη σ’ αυτά νέων «ξένων», λόγω του ανατολίτικου παζαριού Τουρκίας-ΕΕ.
Ο Βουλευτής Χ. Αθανασίου ερωτούσε στη Βουλή πρόσφατα, γιατί δεν γίνονται κι άλλα τέτοια hot spots, λ.χ. στην Πελοπόννησο, που έχει έκταση ασυγκρίτως μεγαλύτερη της Λέσβου και των άλλων τεσσάρων νησιών.
Έκλεινα το σχετικό άρθρο μου, «Υπερήφανος ως Έλλην. Υπερήφανος ως Λέσβιος» (11ος2015): «Όταν τον πόλεμο στη Συρία, θελήσουν οι τρανοί του κόσμου να τελειώσει, πιστεύω ότι θα αποδοθεί στο νησί μας, «ο της δικαιοσύνης στέφανος».
Άμποτε και γινόταν αυτό.
 Ο εκεί πόλεμος απ’ ό,τι φαίνεται τελειώνει. Όμως για μας το προσφυγικό-μεταναστευτικό μένει «πληγή χαίνουσα» και πολύ φοβούμαι θα μένει έτσι, όσο οι τρανοί του κόσμου θα παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια.
Για μας τους Έλληνες, τους Λέσβιους και των άλλων νησιωτικών hot spots, το μόνο που μένει είναι να αντιδράσουμε. Τούτο που ξεκινά ο Δήμος μας με τη γενική απεργία και συλλαλητήριο της 20.11.2017 είναι μια αρχή. Πρέπει όμως, να γίνει συντονισμένα με τα άλλα τέσσερα νησιά, και να κλιμακωθεί, ως ότου οι της Ε.Ε. συνειδητοποιήσουν, ότι θέλουμε τα νησιά μας: «… την ιδιαίτερη πατρίδα μας ολόκληρη, όπως μας την κληροδότησε η Ιστορία, οι στάχτες της Μικρασιατικής Καταστροφής και το σπινθηροβόλο βλέμμα του Εθνάρχη Βενιζέλου. Δεν τη θέλουμε κατ’ ουδένα τρόπο κολοβωμένη». Όπως γράφαμε ως «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» προς το Δήμαρχο μας, στις 10 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: