Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΊ ΜΑΣ, Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗς ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ «ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ -ΣΙΓΡΙΟΥ »



Ο ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΊ ΜΑΣ, Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗς ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ «ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ -ΣΙΓΡΙΟΥ »
Από το 2003, όταν δημιούργησα την Επιτροπή Αγώνα για τον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου ως σήμερα, έχω γνωρίσει αλλά και γνωριστεί για τα καλά με δέκα για να μη πω περισσότερους διευθυντές του Υπουργείου που ασχολούνταν με το δρόμο μας. Τόσο στη φάση των μελετών, όσο και τώρα πιά αυτό της εκτέλεσης του έργου μας.
Προσφάτως, νέος διευθυντής της υπηρεσίας δημοσίων έργων κατασκευής και συντήρησης συγκοινωνιακών υποδομών του υπουργείου υποδομών έγινε ο κ. Δημ. Αναγνώπουλος ο οποίος μεταξύ των άλλων πολλών ανά την Ελλάδα οδικών έργων, έχει υπό την διεύθυνσή του και το δικό μας.
Έτσι πλέον της εθιμικότητας του πράγματος, η από εβδομάδος κλεισθείσα επίσκεψή μου στο γραφείο του αποσκοπούσε και στη συζήτηση για το έργο μας, ώστε από πρώτο χέρι να μάθουμε το τι «μέλλει γενέσθαι» σχετικώς.
Ο νέος Διευθυντής γνώστης του καλός, αφού όπως μου τον είχε συστήσει προ μηνών ο προηγούμενος υπεύθυνος κ. Γέρουλας είχε άμεση εμπλοκή στο έργο και τότε προσπαθούσε και μεριμνούσε με όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, να υπερκεραστούν τα όποια εμπόδια ώστε το μεγαλύτερο οδικό έργο που έγινε ποτέ στον Αιγαιακό χώρο να ξαναξεκινήσει μετά την απένταξή του από το ΕΣΠΑ 2007- 2013 και εν τέλει να υλοποιηθεί. Έτσι ως άμεσος γνώστης του όλου θέματος μου είπε, κατά την χθεσινή επίσκεψή μου:
«Στόχος μας , ως υπηρεσία ήταν με το που τελείωνε το 2017 να έχουμε επιτύχει δύο βασικά και αναγκαία, για να μη έχουμε στο μέλλον άλλες σχετικές εμπλοκές και απρόσκοπτα να προχωρήσει και να τελειώσει το νευραλγικό για τα νησί σας αυτό έργο.:
α) Το θέμα των απαλλοτριώσεων ώστε οι εργολάβοι να μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους χωρίς προβλήματα νομικής φύσεως , αντιδράσεις ιδιοκτητών, κ.λπ. και
β) να υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση των 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, για το έργο «κατασκευή και αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου». Τούτο δε το δεύτερο ήταν άκρως απαραίτητο ώστε να καλυφθούν και τα απαιτούμενα και γίνουν σεβαστά τα έναντι των ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ εκ μέρους όλων μας οφειλόμενα. Είναι χαρακτηριστικό να λεχθεί ότι η μελέτη του έργου προέβλεπε την εύρεση απολιθωμένων της τάξεως μιας δεκάδας, έναντι των ευρεθέντων δύο χιλιάδων περίπου απολιθωμένων.
Βέβαια για να μπορέσει να περάσει όλες τις εγκριτικές διαδικασίες ο εξεταζόμενος φάκελος (ελεγκτικό συνέδριο, υπηρεσίες άλλων υπουργείων, κ.λπ.), έπρεπε τούτος να είναι πλήρης από κάθε άποψη. Αυτό τελικά το καταφέραμε, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.
Πράγματι τελικά και τα δύο τα επιτύχαμε, τόσο για το νευραλγικής φύσεως και ευαίσθητο θέμα των απαλλοτριώσεων κατά τη στόχευσή μας, όσο και βεβαίως το θέμα της υπογραφής της συμπληρωματικής συμβάσεως που κατά σύμπτωση, σας το είπα όταν μου είχατε τηλεφωνήσει την ημέρα που είχαμε πια τελειώσει τις σχετικές διαδικασίες.»
Αφού μπήκαμε και σε επί μέρους λεπτομέρειες του έργου μας εκείνο που ασφαλώς με «έκαιγε» να μάθω, ήταν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και της όλης εξέλιξης μέχρι αποπερατώσεως του. Αυτό που μου «χάϊδεψε» τα αυτιά ήταν να ακούσω ότι «στόχος της υπηρεσίας είναι παραδοθεί στο Λεσβιακό Λαό το έργο αυτό, τέλη του 2019».
Φυσικά θα επανέλθω σε επί μέρους θέματα, η γνώση των οποίων θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για όλους μας.
Με όλα τα πιό πάνω, είναι πρόδηλο ότι όταν υπάρχει διακαής πόθος πολλών για την επίτευξη ενός για το κοινό καλό στόχου και εκδηλώνεται με τις απαραίτητες ενέργειες, τότε η Πολιτεία και οι υπηρεσίες της ανταποκρίνονται αντιστοίχως και το σκοπούμενο ευοδώνεται.
Για την περίπτωσή μας, πέραν των επί δεκαπέντε τώρα χρόνια αδιάλειπτων ενεργειών, παρεμβάσεων, παραστάσεων και γενικά δραστηριοποίησης της Επιτροπής Αγώνα, η από κοινού δράση προς το Κοινοβούλιο και Υπουργείου, του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, της ΟΛΣΑ και της Επιτροπής μας το περασμένο καλοκαίρι, είχε το αποτέλεσμα να αποτραπεί η εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού απειλή σταματήματος του έργου μας και έτσι είμαστε πιά στην ευχάριστο θέση να βλέπουμε ότι το έργο μας θα συνεχιστεί και κατά τα προαναφερθέντα και ότι θα είναι έτοιμο τέλη του 2019.
Έτσι ο μαρτυρικός δρόμος των 55 χιλιομέτρων που μας κατέλειπε η μεγαλοθυμία του μεγάλου Πατισάχ Αβδούλ Χαμήτ του Αιμοσταγούς, εδώ και ενάμισι κοντά αιώνα θα είναι μια άσχημη ανάμνηση με το νέο αυτό των 46,50 χιλιομέτρων σύγχρονο κατά τις προδιαγραφές της σύγχρονης οδοποιίας έργο μας.
Φυσικά θα ήταν παράλειψή μου να απευθύνω δημοσίως τα πιό θερμά συγχαρητήρια μου για την προαγωγή του, του κ. Αναγνώπουλου και να μη του ευχηθώ από καρδιάς καλή σταδιοδρομία στη νέα του θέση και σε ανώτερα!
14,02.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: