Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Επιστολή του Συνδέσμου μας «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» για διάθεση κονδυλίων για τη σύνταξη μελετών.


«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» : Σήμερα πρωτοκολλήσαμε  στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης  η πιο κάτω επιστολή του Συνδέσμου μας «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» που υπογράφεται από εμένα και τον Πρόεδρο του  Πανεπιστημίου Δυτικής  Αττικής και π. Πρύτανη του Ε. Μ. Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρη , με τίτλο : «H Ανάγκη  Διάθεσης Κονδυλίων για τη σύνταξη Μελετών Έργων Υποδομής και Ανάπτυξης στη  Λέσβο.»

<< ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ……………………........………………… Προς τον
& ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ……………………………………κ. Γιάν. Δραγασάκη
ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.) ……………………………….…………..Υπουργό  Οικονομίας
«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ». ……………………..…………………...….και Ανάπτυξης
 Αγησιλάου 9  -  ΑΘΗΝΑ  163 46 ……………………………………….………. Α Θ  Η  Ν  Α
Τηλ. – Φαξ 210 9737053, 6977503461    
 ……………………………………………………………………… Κοιν. Ως  Πίνακας  Παραληπτών
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2018

Θέμα : H Ανάγκη  Διάθεσης Κονδυλίων για τη σύνταξη Μελετών Έργων Υποδομής και
……… Ανάπτυξης στη  Λέσβο.
Σχετ,.:1) Η σχετική επιστολή  μας στον τότε Υπουργό  κ. Μ. Βορίδη, της 19/3/ 2012
………2) Η σχετική επιστολή μας στον τότε Υπουργό  κ. Κ..Χατζηδάκη της  25/11/2013

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο σύνδεσμός μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν στο νησί μας, Λέσβο, και ιδιαίτερα στον τομέα της πολυπόθητης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του. Απευθυνόμαστε και σε σας κατά πως είχαμε κάνει στους προκατόχους σας παλαιότερα τώρα που έχουν πάψει πιά οι αφόρητες υποχρεώσεις της χώρας εκ των μνημονικών δεσμεύσεών της. Η επιστολή μας αυτή είναι η επικαιροποιημένη αντίστοιχη , των επιστολών μας των κατά τα σχετικά 1 και 2.
Η Λέσβος το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας, βρίσκεται σε κατάσταση υπανάπτυξης, οικονομικής καχεξίας και μιζέριας επί δεκαετίες τώρα. Τούτο απεικονίζεται κατά τον πλέον τραγικό τρόπο, απ’ το γεγονός ότι μέσα στον ένα αιώνα ελεύθερου εθνικού του βίου έχασε το  ~  45% του πληθυσμού του ( 141.000 το 1913 ,  ~75.000 γηγενής πληθυσμός το 2011). Μόνο κατά την 50ετία 1961 – 2011 το νησί έχασε πληθυσμό 30.945 ατόμων. Βεβαίως δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού η Πολιτεία, ουδέποτε έδειξε στο νησί μας την πρέπουσα φροντίδα. Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι το μόνο έργο υποδομής και ανάπτυξης που έγινε στο νησί, ήταν το Λιμάνι της Μυτιλήνης (δεκαετία του ’50) και έτσι ευτύχισαν οι επιβιβαζόμενοι και αποβιβαζόμενοι από τα πλοία  να μη χρησιμοποιούν πιά  λάντζες.   
Κατά τα λοιπά, το μεν οδικό δίκτυο του νησιού μας είναι αυτό που ως καρόδρομος μας κατάλειπε η «ευσπλαχνία» του μεγάλου Πατισάχ Αβδούλ Χαμίτ του Αιμοσταγούς, το δε αεροδρόμιο μας αυτό που μας κατέλειπε η μεγάλη γενναιοδωρία των Χιτλερικών κατακτητών (το κατασκεύασαν εκ των ενόντων για τις δικές τους πολεμικές ανάγκες). Ακόμη, το δεύτερο Λιμάνι του νησιού, αυτό του Σιγρίου (η Δυτική Πύλη  μας) άρχισε να  κατασκευάζεται μόλις το Φθινόπωρο 2017, οι ηλεκτρενενεργειακές του ανάγκες καλύπτονται από πανσπερμία πεπαλαιωμένων  Η/Ζ ισχύος της τάξεως των 80 MW  ( όταν της Ρόδου καλύπτονται από της τάξεως των 250 MW) ως προς δε την αξιοποίηση των εντοπίων πλουτοπαραγωγικών πηγών τούτο ουδέποτε έγινε, με κορυφαίο το γεγονός της μη αξιοποίησης της πλουσίας στο υπέδαφός της Γεωθερμίας, ή της μη αξιοποίησης των από την αρχαιότητα ξακουστών ιαματικών της πηγών, την εξακολούθηση της διάθεση του μεγίστου μέρους εκ των ~ 30.000 τόννων ελαιολάδου της χύδην,  κ.λπ.
Η έλλειψη φροντίδας προς τη Λέσβο εκ μέρους της Πολιτείας ακόμη πιο έντονα καταφαίνεται, απ’ το γεγονός ότι εκ των  ~ 86.500 εκατομ. Ευρώ των κονδυλίων των τεσσάρων ΚΠΣ και ενώ κατ’ αναλογία του πληθυσμού της θα έπρεπε να είχαν έρθει σ’ αυτό και να έχουν γίνει έργα κλίμακος κα ανάπτυξης  της τάξεως των ~ 1.000 εκατομ. Ευρώ,  τελικά δεν έχουν έρθει  ούτε ποσά  που υπερβαίνουν τα 150 εκατομ. Ευρώ. ( σ’ αυτά συνυπολογίζονται και τα 44,50 εκατομ. για  το έργο οδικός άξονας «Καλλονής - Σιγρίου» του οποίου η κατασκευή άρχισε τον Σεπτέμβρη του 2013 και ο οποίος ατυχώς καρκινοβατεί και ως τώρα έχει κατασκευαστεί έργο της τάξεως του 15 % μόνο.
Ο Σύνδεσμος μας που ως εκ του σκοπού της υπάρξεως του έχει μελετήσει ενδελεχώς και σε βάθος τα συναφή δεδομένα, κατάληξε στο ότι η δεισιδαιμονία του πράγματος, οφείλεται στο γεγονός ότι ουδέποτε στο νησί μας έγιναν οι απαιτούμενες  μελέτες, που ως ώριμα κατά περίπτωση έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν τα εκάστοτε μελετηθέντα στο κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τούτο δε οφείλεται στο ότι ουδέποτε διετέθησαν εκ μέρους της Πολιτείας; τα απαιτούμενα ποσά για να γίνουν οι απαραίτητες για το σκοπό αυτό μελέτες. Τούτο το βιώσαμε πολύ παραστατικά  όταν εξέπνευσε  η προθεσμία εντάξεως στο  ΕΣΠΑ και που ατυχώς δύο κεφαλαιώδους σημασίας έργα για τη Λέσβο δεν  εντάχθηκαν σ’ αυτό. Συγκεκριμένα ο νευραλγικής σημασίας οδικός άξονας «Καλλονής – Πέτρας» προϋπολογισμού των ~15 εκατομ. μόνο  Ευρώ και το Λιμάνι του Σιγρίου προϋπολογισμού 13,50 εκατομ. μόνο. Ο λόγος είναι η μη πρέπουσα  χρηματοδότηση για την έγκαιρη και κατά τους σχετικούς συμβατικούς όρους χρόνους πληρωμή των μελετητών.
Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι  για  τον οδικό άξονα Καλλονής – Πέτρας, που οι μελέτες του συμβατικά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως την Άνοιξη του 2005,  ολοκληρώθηκαν με καθυστέρηση  εννέα ολοκλήρων ετών !,  το Φθινόπωρο του  2014
Ευτυχή συγκυρία η μελέτη του οδικού άξονα «Καλλονής – Σιγρίου» χρηματοδοτήθηκε έστω και με καθυστέρηση ως αποτέλεσμα των πιέσεων, ενεργειών, παρεμβάσεων κ.λπ. της από το 2003 συσταθείσης σχετικής Επιτροπής Αγώνα και έτσι τούτος άρχισε να κατασκευάζεται το  Φθινόπωρο  του 2013 με κονδύλια του ΕΣΠΑ και από τις αρχές του 2017 με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό τέλος να αναφερθεί ότι το Λιμάνι του Σιγρίου προϋπολογισμού των ~13,5 εκατομ. μόνο Ευρώ ως προελέχθει, οι μελέτες του που είχαν ανατεθεί το 1997 ολοκληρώθηκαν το 2013 δηλ. μετά δεκαέξι ολόκληρα χρόνια! εκ διαφόρων αιτίων  αλλά και κυρίως  εκ της μη πληρωμής κατά τους όρους της σχετικής σύμβασης του από το 1997 αναλαβόντος το έργο. μελετητή του.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Εκ των ανωτέρω, αυτό το οποίο είναι  ζ η τ ο ύ μ ε ν ο  για να μπορέσει το νησί μας τον δεύτερο αιώνα του ελεύθερου εθνικού του βίου (που άρχισε προ πενταετίας), να αναπληρώσει το χαμένο έδαφός του, είναι η εκ μέρους του  καθ’ υμάς Υπουργείου χρηματοδότηση με ποσά της τάξεως των 100 -150  εκατομ. Ευρώ ώστε να γίνουν όλες αυτές οι μελέτες που απαιτούνται, ώστε τελικά να γίνουν όλα αυτά τα έργα που χρειάζεται για να πει σε τροχιά ανάπτυξης και αντιστοιχούν στα ~ 850 εκατομ. Ευρώ που «χάθηκαν» εκ της μη απορρόφησης των ανηκόντων στο νησί μας ποσών κατά προαναφερθέντα, των 1.000 εκατομ. Ευρώ. 
Μόνο έτσι και μόνο τότε, θα μπορέσει κάποτε η Λέσβος να ξεπεράσει  την καχεξία, τη μιζέρια και υπανάπτυξη της και θα λάβει την πολυαναμενόμενη πορεία της προόδου και ευημερίας, που τελικά θα δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσει τον πληθυσμό που έχασε κατά την περίοδο του ενός αιώνος από της απελευθέρωσης της το 1912.

Προσβλέπουμε κ. Υπουργέ ,

στην εκ μέρους σας ανταπόκριση κατά τα ανωτέρω, ώστε το νησί μας να καταστεί ο ακοίμητος ακρίτας, φύλακας και φρουρός των συνόρων μας αλλά και αυτών της Ευρώπης – Ασίας.

Με τιμή




         Τάκης  Χ. Ιορδάνης (Ph.D.) ………………………………..  Κωνσταντίνος Ι. Μουτζούρης
         Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου …………………………….  Πρόεδρος του Πανεπιστημίου
         π. Διευθύνων Σύμβουλος της…………………………………… Δυτικής Αττικής
        Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων …………………………..… π. Πρύτανης & Ομότιμος ………………………………………………………………………Καθηγητής του ΕΜ Πολυτεχνείου
…………………………………………………………………………..Μέλος του Συνδέσμου του




Πίνακας  Παραληπτών. 

 1) Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα
 2)  Υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Χαριτσης
3) Υπουργός Οικονομικών κ  Ε. Τσακαλώτος
 4)  Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. κ. Γ. Σταθάκης

 5)   Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου.

       κ.κ. Γ. Πάλλης, Χ.  Αθανασίου , Σ. Τάσσος.

 6)  Περιφερειάρχης   Βορείου Αιγαίου  κ. Χ. Καλογήρου.

 7) Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Λέσβου   κ. Θ.  Βαλσαμίδης
 8)  Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και  Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Γιανέλλης
 9)  Δήμαρχος της Λέσβου κ.  Σπ. Γαληνός
10)  Οι Θεματικοί και οι Γεωγραφικοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λέσβου.
11 ) Οι  Δ.Κ.  και Τ. Κοινότητες  Λέσβου.
12)  Οι πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι.
13) Τα ΜΜΕ της Λέσβου και ο Παροικιακός Λεσβιακός τύπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: