Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Αν δεν ήταν ο Κώστας Μουτζούρης το ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ, δεν θα γινόταν.


Αν δεν ήταν ο Κώστας Μουτζούρης το ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ, δεν θα γινόταν.

Τούτο ως πεποίθησή μου που διαμορφώθηκε  κατά την επί έτη συνεργασία μας ως ο γράφων το παρόν Πρόεδρος της επιτροπής αγώνα για το ΛΙΜΑΝΙ αυτό και εκείνος ως Κυβερνητικός αξιωματούχος σε καθ’ ύλη πόστα.
Τούτο μετά λόγου γνώσεως  το έχω  καταγράψει σε ανύποπτο χρόνο,  για τον ιστορικό του μέλλοντος ,  στο  «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΤΩΝ»,  Φύλλο 150  , Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017 στο άρθρο μου με τίτλο
«Τα  Καταφέραμε ( Ι ) ! Αρχίζει η κατασκευή της Δυτικής μας Πύλης,  το Λιμάνι Σιγρίου.»
Αφού ανέλυα σ’ αυτό, την όλη υπόθεση από τη δεκαετία του ’90 ως τότε , έκανα ειδική αναφορά για τα του Κώστα  Μουτζούρη σχετικώς πραχθέντα , γράφοντας :
<< …Ασφαλώς αυτό που πρέπει με ιδιαίτερη έμφαση να τονίσω είναι ότι ο αγώνας μου θα ήταν ασυγκρίτως πιο κοπιώδης και ίσως ατελέσφορος, αν σ’όλη τη διάρκειά του δεν υπήρχε ο Κ.Μουτζούρης,  να με στηρίζει κατά περίπτωση, όπως έπρεπε.  Ως εκ των υψηλών εκάστοτε θέσεων του (πέραν της του Γεν, Γραμματέα, ακολούθησε αυτή του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων), η σωστή  πληροφόρηση, κατεύθυνση, στόχευση, έκανε να δρομολογώ ανάλογα την κάθε επόμενή  ενέργεια της Επιτροπής μας.
Τα πιο πάνω είχαν τελικά το αποτέλεσμα, στις 27.12.2013 ήτοι τέσσερις μόνο μέρες προς της ληκτικής του ημερομηνίας, να  δούμε το έργο μας ενταγμένο στο  ΕΣΠΑ. Όμως λόγω της στενότητας  χρόνου, η ένταξή του απεδείχθη  «δώρο … άδωρο»….>>
Συνέχισα στο «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΤΩΝ», Φύλλο 151 , 1ος-6ος 2018 στο δεύτερο μέρος του ιδίου άρθρου μου  με τίτλο << Τα  Καταφέραμε  (ΙΙ) ! Η κατασκευή της Δυτικής Πύλης του νησιού, το Λιμάνι Σιγρίου, άρχισε.>>, γράφοντας μεταξύ άλλων, το της σωτήριας παρέμβασης  και αποφασιστικής δράσης του Κώστα Μουτζούρη στο να ξεπεραστεί το ανυπέρβλητο γραφειοκρατικό εμπόδιο που επέβαλαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ως κατά νόμο απαιτείτο. Επί λέξει παραθέτω το σχετικό απόσπασμα  :
<<…Ένα εξ αντικειμένου ανυπέρβλητο πρόβλημα το οποίο παρουσιάσθηκε αρχές Φεβρουαρίου 2013, μετά την  αξίωση του Υπουργείου Οικονομικών,  ήταν να «καθαιρεθούν» οι παράνομες κατασκευές στο Λιμάνι, δηλ. το εκεί υπάρχον αλιευτικό καταφύγιο ( τούτο ευρίσκεται εντός του χώρου του υπό κατασκευή Λιμανιού). Προαπαιτούμενο, για να εγκρίνει τη διάθεση του σχετικού κονδυλίου  κατασκευής του έργου ! Αν γινόταν έτσι, όπως ήταν φυσικό τούτο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα πέραν των άλλων όλων, ειδικότερα στους επαγγελματίες αλιείς του Σιγρίου, με απρόβλεπτες τελικά εξελίξεις στην όλη πορεία  του έργου.
Στην επί τούτου σύσκεψη την οποία συγκάλεσε αρχές Φεβρουαρίου στο Υπουργείο, όπου συμμετείχαν οι αρμόδιοι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες και στην οποία είχα την τιμή να παραβρεθώ,  σχεδιάσθηκε το πώς θα αντιμετωπιζόταν το εκ των πραγμάτων ανυπέρβλητο αυτό πρόβλημα. Απαιτείτο η συναίνεσή των ψαράδων μας, για να μπορέσει στη συνέχεια να γίνει η πρέπουσα νομοθετική ρύθμιση και εν τέλει  να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό εμπόδιο. Συνέταξα το απαιτούμενο κείμενο και αφού οι επαγγελματίες ψαράδες του ενημερώθηκαν κατά πως έπρεπε, έδωσαν προς έπαινό τους, τη σχετική συγκατάθεση υπογράψαντες το  έγγραφο με τίτλο  «ΔΗΛΩΣΗ  ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ» . Την όλη διαδικασία «έτρεξε» ο φίλος Πολιτικός Μηχ. Βασ. Λαμπρινίδης, μαζί με τον πρόεδρό τους  Θαν. Μανώλογλου.
Έχοντας στα χέρια του το «όπλο αυτό» ο Κ. Μουτζούρης, τον Απρίλιο 2013, μπόρεσε   να περάσει  σ χ ε τ ι κ ό …. ά ρ θ ρ ο… σ ε …. ν ό μ ο    του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου, βάσει του οποίου δεν χρειάζεται να «καθαιρεθούν» οι παράνομες κατασκευές/αλιευτικό καταφύγιο και έτσι  «ξεμπλοκάρισε» μία από τις  πιο «αλλοπρόσαλλες»  απαιτήσεις της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Χωρίς αυτό, το λιμάνι του Σιγρίου θα ήταν αδύνατο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, που έληγε σε οκτώ μήνες,  στις 31.12.2013>>
Και βάσει αυτού, μετά εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων το Μάϊο του 2016.
Μετά τη  νομοθετική  αυτή ρύθμιση του Γ.Γραμματέα Κ.Μουτζούρη,  το  «σκάλωμα» του θέματος μας στο Υπουργείο Οικονομικών  τελικά ξεπεράστηκε και έτσι  ως  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ  της Κυβέρνησης κατά τον τότε αρμόδιο υπουργό  Αλέξη  Χαρίση, το έργο μας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εθνικών, Δημοσίων Επενδύσεων το 2016, και βάσει αυτού σήμερα τούτο κατασκευάζεται.

24.05.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: