Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

« ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»* με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου



« ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»* με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Είναι μερικές φορές που η τρέχουσα συγκυρία σε κάνει να ξεχάσεις τα πολλές φορές πιο ουσιώδη από αυτά που σου αποσπούν το μυαλό και κυρίως όταν τα τελευταία αφορούν τα της πολιτικής (κυρίως όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα στη Μνημονιακή πραγματικότητα) ως εκ των επικειμένων εκλογών.
Έτσι δεν μπόρεσα να γράψω δυό λέξεις ευθύς αμέσως μετά το γεγονός προχθές, πράγμα που κάνω τώρα έστω και με μία μικρή καθυστέρηση.
Η εκδήλωση που πραγματοποίησε από κοινού το Επιμελητήριο του νησιού μας με το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, στο Ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ στην Αθήνα την Τρίτη 20 τ.μ. με τίτλο « ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»*. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, οι περισσότεροι των οποίων δεν ήσαν Λέσβιοι και άρα ο σκοπός της εκδηλώσεως να γίνει η προβολή του νησιού μας στους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής υπήρξε εκ των πραγμάτων επιτυχημένη.
Οι δύο Πρόεδροι κ. Καλογρίδης και κα Χανδρή άνοιξαν την εκδήλωση με τις ομιλίες – παρουσιάσεις των σχετικών με την εκδήλωση ώστε δι΄ αυτής να υπάρξει η πρέπουσα Τουριστική Προβολή του νησιού μας. Βέβαια οι στη συνέχεια ακολουθήσαντες ομιλητές που παρουσίασαν τα θέματα της παραγωγής (ελαιοπαραγωγής, κτηνοτροφίας, ποτοποιίας, κ.άλ) και τις εξ αυτής προερχόμενες πρώτες ύλες της υπέροχης μεσογειακής μας διατροφής και των σχετικών εξαιρετικών δυνατοτήτων του νησιού μας, τα θέματα της κληρονομιά μας φυσικής (Απολιθωμένο, Γεωπάρκο), πολιτιστικής ( Μονές, προσκυνήματα, κεραμοποιία κ.ά.)  , κ.λπ., των φυσικών τοπίων της χλωρίδας και πανίδας του νησιού μας, τα θέματα των βιοτεχνικών και βιομηχανικών σκιρτημάτων και σχετικών επιτυχιών των περασμένων αιώνων των προπατόρων μας (σαπωνοποιία, έκθλιψης  ελαιοκάρπου - οι «μηχανές» ως αυτή του Βρανά, παππού του νομπελίστα μας Οδ. Ελύτη-) έδωσαν στο ακροατήριο τα στοιχεία εκείνα που απαιτούντο για την σκοπουμένη προβολή του νησιού μας.
Στη συνέχεια το δείπνο που παρατέθηκε στο roof garden του ξενοδοχείου από τους οργανωτές της εκδηλώσεως με προσφορές Λεσβιακών εταιρειών με διάφορα προϊόντα τους ήταν αντίστοιχα της λεσβιακής κουλτούρας στις τροφές, τα ποτά και τα γλυκά μας. Στο τέλος της εκδήλωσης προσεφέρθη ένα ωραίο πακέτο με εκλεκτά προϊόντα και ποτά Λεσβιακών εταιρειών. Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθησαν εξαιρετικές προσωπικότητες του νησιού μας όπως ο αειθαλής μεγάλος λογοτέχνης μας κ. Τάκης Χατζηαναγνώστου μετά της συζύγου του κ. Μυρσίνης, ο Δρ. Αρ. Γιαπαλής, ο καθηγητής Ν. Ζούρος (ένας εκ των ομιλητών) ο κ. Βαρβαγιάννης ( έτερος ομιλητής)  κ.αλ. τους ποίους ενδεχομένως δεν γνωρίζω (ελπίζω να μου συγχωρεθεί η παράλειψή μου αυτή).  Τέλος παρευρέθη σύσσωμο το Δ.Σ. της Λεσβιακής Παροικίας με επικεφαλής την πρόεδρο της κ. Κ. Μεσσηνέζη και ο σύζυγός της κ. Θ. Πλατσής. Ακόμη παραβρέθηκαν Πρόεδροι και μέλη διαφόρων Δ.Σ. Πολιτιστικών Συλλόγων των εδώ Λεσβίων.
Το αξιοπρόσεκτο της υποθέσεως ήταν η απουσία των όποιων πολιτικών του νησιού μας ( Βουλευτών, Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχου κ.λπ) που άλλοτε διαγκωνίζονταν σε παρεμφερείς εκδηλώσεις.

κ. Πρόεδρε, φίλε Θράσο Καλογρίδη,
Θερμά Συγχαρητήρια και γι΄αυτή την πρωτοβουλία σου. Μακάρι να εύρη μιμητές σ’ όλο το φάσμα της δραστηριότητας των συμπατριωτών μας μήπως κάποια στιγμή επιτύχουμε μόνοι μας, αυτό που η Πολιτεία με ιδιαίτερη ομολογουμένων «επιμέλεια» απέφυγε να κάνει στο με μιζέρια καταδικασθέντος εκ του λόγου αυτού νησί μας εδώ και ένα αιώνα.

* Υ.Γ κ. Πρόεδρε, αγαπητέ μου Θράσο « ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΕΣΒΟΥ» αντί « ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» θα ήταν πιο δόκιμο. Εξ άλλου η ποτοποιία Βαρβαγιάννη και άλλες βρίσκονται στο Πλωμάρι , η κτηνοτροφία, η ελαιοκαλλιέργεια κ.λπ. βρίσκονται στη Λεσβιακή ύπαιθρο, το Απολιθωμένο βρίσκεται στη Δυτική Λέσβο, και τέλος το κατ΄εξαιρετικό τρόπο προβληθέν  Μουσείο «Βρανά» βρίσκεται στη Γέρα.
Άρα Λέσβο κ. Πρόεδρε και όχι Μυτιλήνη. Ας το προσπαθήσουμε κάποτε να καθιερωθεί αυτό!!

Δρ.Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης                 22.05.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: