Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Οι «ξένοι» μας και τα Κέντρα Κράτησης τους, όπως αυτό στη Μόρια, «ΑΙΟΛΙΔΑ» της «Λεσβιακής Πατοικίας», Τεύχος 51 , Απρίλ. – Μάϊος – 2014


Το δράμα της "εισόδου" νέων "ξένων" μας, στα νησιά μας κορυφώνεται. Χθές μόνο στην περιοχή της Καρπάθου περισυνέλεξαν οι αρχές περί του 400, άλλους 30 - 40 στη Χιο και βέβαια στη Λέσβο καθημερινά σχεδόν περί τους 50. Ατυχώς η Προεδρία της Ελλάδος στην ΕΕ  έληξε προχθές χωρίς ατυχώς επαναλαβάνω να τεθεί το θέμα της εν πολλοίς  γεννουσιουργού αιτίας αυτού του δράματος, της συνθήκης " ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ ". Το πιό κάτω άρθο μου που Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΑΙΟΛΙΔΑ» της «Λεσβιακής Πατοικίας», Τεύχος 51 , Απρίλ. – Μάϊος – 2014,  περιγράφει με όσο πιό παραστατικό τρόπο μπορεί, τα σχετικώς συμβαίνοντα στη Λέσβο αλλά κατ΄ επέκταση όλο το Αιγαίο, εδώ και χρόνια. Άραγε οι Βουλευτές μας (τουχάχιστο της Συγκυβέρνησης, Π. Βογιατζής και Ν. Συφουνάκης) δεν θα μπορούσαν να το διεκδικήσουν από την Κυβέρνηση  να  υποβάλλει  προς τα όργανα της ΕΕ το αίτημα της τροποποίησης ή έστω της βελτίωσης υπέρ ημών της συνθήκης " ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ " ;;

Οι «ξένοι» μας και τα Κέντρα Κράτησης τους, όπως αυτό στη  Μόρια.

του  Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη ( Ph.D.)
  • Προέδρου του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης
για την Ανάπτυξη της Λέσβου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»,
  • τ. Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων,
  • τ. Πρόεδρου του Πανελληνίου Συλλ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

«Μυτιλήνη,18.3.2014: Ανείπωτη τραγωδία με 7 νεκρούς μετανάστες - Αναποδογύρισε η λέμβος και πνίγηκαν – Σώθηκαν 8. Φόβοι για αύξηση των θυμάτων, έγραφε το.Lesvosnews.net »
Αυτό, δυστυχώς, το «αγγελτήριο θανάτου», μου έδωσε το ερέθισμα να ξαναγράψω για την τραγωδία αυτή που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας εδώ και δέκα περίπου χρόνια. 
Είναι πιά σχεδόν καθημερινό, κάποιος λαθρέμπορος απ’ τα απέναντι να καταφέρνει να «παραδώσει» το «εμπόρευμα» του στις ακρογιαλιές του … Ομήρου. Δύσμοιροι «μετανάστες», σε παρτίδες ποικίλες κατ’ αριθμό ατόμων, που έρχονται από την άλλη άκρη της Γης για να περάσουν … στον Παράδεισο τους, στην Ευρώπη. Το καταβαλλόμενο  «πορθμείο» στον Τούρκο διακινητή, κάποιες χιλιάδες δολάρια.!! «Λιμάνι υποδοχής» τους τα 300 τόσα χιλιόμετρα των ακτογραμμών μας :  Αεροδρόμιο,  Λουτρά,  Μιστεγνά, Πέραμα, Κόλπος της Γέρας, Κόρακας, Κλειού, Ταβάρι, Αγριλιά, Λάψαρνα, κλπ, κλπ.!! . Άϋπνοι, νηστικοί, ταλαιπωρημένοι, πολλές φορές άρρωστοι και γενικά πολλαπλά κακοπαθημένοι, χωρίς χαρτιά, «άνθρωποι χωρίς ταυτότητα», τους βρίσκει συνήθως η αστυνομία, τους συλλαμβάνει για παράνομη είσοδο στη χώρα και τους οδηγεί για τα «περαιτέρω».
Αυτή είναι η πλέον ευνοϊκή για τους «άθλιους» της σήμερον, κατάσταση. Γιατί στην αντίθετη περίπτωση, είτε γιατί ο καιρός ήταν ακατάλληλος (που συνήθως τέτοιον διαλέγουν επίτηδες οι Τούρκοι λαθρέμποροι για να μη εντοπίζονται απ’ τα πλεούμενα του Λιμεναρχείου), είτε γιατί το πλεούμενο είναι σάπιο και «αναλώσιμο» για τους λαθρέμπορους, είτε γιατί τους κυνήγησε η καταδίωξη, είτε για άλλους λόγους, πολλές φορές ατυχώς, των δύσμοιρων αυτών ανθρώπων οι σωροί  γεμίζουν τα ακρογιάλια του νησιού μας, όπως την 18 του Μάρτη που προανέφερα. Και η τραγωδία ολοκληρώνεται μ’ ένα μνήμα ανώνυμο με μόνο την ημερομηνία πνιγμού,  εκεί που δυστυχώς «φιλοξενούνται» οι της τραγικής αυτής σύγχρονης οδύσσειας ναυαγοί.
Μόνο για το 2013, ατυχώς εκατό και πάνω δυστυχείς κυνηγοί της ελπίδας, πνίγηκαν στα πάντα φιλόξενα νερά του Αιγαίου στην προσπάθειά τους να περάσουν στο νησί μας.
 Παλιά στις αρχές του «φαινομένου» στα τέλη της δεκαετίας του ’10, τους συλλαμβανόμενους τους πήγαιναν και τους στοίβαζαν στις παλιές φυλακές στην Παγανή.    
 Οι εκεί συνθήκες κράτησής τους απερίγραπτες και εξ αιτίας του γεγονότος αυτού, το νησί μας είχε γίνει πρώτη είδηση, αρνητικά βέβαια, στα διεθνή ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις, φωτογραφίες με εικόνες ανθρώπων στοιβαγμένων στο εκεί «Κέντρο Κράτησης»!!. Φωτογραφίες, με τραγικές φιγούρες πίσω απ’ τα κάγκελα  έκαναν κατά καιρούς το γύρω του Κόσμου. Τι και αν έτρεχαν και δεν έφταναν οι δικοί μας, Δήμαρχοι, Νομαρχαίοι, Περιφερειάρχες  και λοιποί αρμόδιοι να συνδράμουν. Τι και αν η φιλευσπλαχνία κάποιων εκπροσώπων της Εκκλησίας προσέφερε  τα μέγιστα για να απαλύνει τα δεινά αυτών των δύστυχων. Τι και αν έρχονταν μέλη της Κυβέρνησης τότε στην Παγανή  για να πούν και να κάνουν τα αυτονόητα για μας τους Έλληνες, τα παιδιά του Ξένιου Δία. Τελικά κάτω από τη διεθνή κατακραυγή η Παγανή έκλεισε.
Εν τω μεταξύ, με την πρώτη τότε προσπάθεια μιάς κάποιας παρουσίας Ευρωπαϊκής Δυνάμεως φυλάξεως των θαλασσίων συνόρων ( Frontex ) και ταυτόχρονα  η από τα χερσαία σύνορα μας στη Θράκη σχετική ευκολία διέλευσης αυτών, των προς την Ελλάδα «μυρίων κατερχομένων» και εκείθεν γι’ αυτούς προς τον Παράδεισό τους την Ευρώπη, το κύμα «μετανάστευσης» προς τα νησιά είχε περισταλεί σημαντικά. Μετά όμως την ολοκλήρωση του «τοίχου» στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, ξανάρχισε η κίνηση και μάλιστα σε καθημερινά εντεινόμενο ρυθμό.
Έτσι το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στο νησί μας εξακολουθεί να είναι άλυτο αλλά και τραγικό και μάλιστα επιδεινούμενο όταν κάθε χρόνο χιλιάδες τέτοιοι «επισκέπτες», φθάνουν στις ακροθαλασσιές μας. Η αυτοβουλία οργανώσεων, ενεργών πολιτών, σωματείων κ.λπ. δεν μπόρεσε να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Λύσεις πρόχειρες όπως, στο ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη, ή ο στοιβαγμός στις εγκαταστάσεις του Λιμανιού Μυτιλήνης και άλλα τέτοια πρόχειρα και τριτοκοσμικά, είχαν την συνέπεια το νησί μας να υφίσταται  δυσφήμιση διεθνώς αλλά και να εισπράττει ειρωνικά σχόλια, ακόμη και εκπροσώπων της Ε.Ε. Αυτών που καλά γνωρίζουν ότι για όλα αυτά φταίει η ίδια η ΕΕ με τις επιλογές, αποφάσεις και τις επιβολές της, τις εκ των σχετικών κελευσμάτων της επικυριάρχου Γερμανίας. Η θεσμοθέτηση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» που έγινε το 2003, ήταν υποτίθεται για να προστατεύσει όλη την Ένωση. Όμως τελείως ετεροβαρής, προστατεύει τις βόρειες της χώρες και στην κυριολεξία «χαντακώνει» τις μεσογειακές, νότιες. Τούτο με τον κανόνα ότι ο «μετανάστης» λαμβάνει άσυλο (που συνήθως ζητούν αυτοί οι δύσμοιροι)  και γίνεται πολίτης της χώρας όπου αυτός πρωτοεισέρχεται στην Ε.Ε.. Αν τούτος καταφέρει να φθάσει σε μία από τις χώρες του βορά, τότε τούτη τον γυρίζει πίσω στη χώρα της πρώτης εισόδου του. Εκεί κρατείται μέχρις ότου τελειώσει το θέμα του ασύλου του ή της επαναπροώθησης του στην πατρίδα του. Έτσι ατυχώς αντί να φροντίσει η ΕΕ να κάνει πολιτική εξωστρεφή κατάφερε ή μάλλον επέβαλε εσωστρεφή πολιτική. Αντί να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για να μη μπορεί κανείς να μπαίνει από τα σύνορά της, διεκδικεί εμείς οι νότιοι να γίνουμε καλοί φύλακες της. Γιατί και τα σύνορα της Ισπανίας, και της Ιταλίας και ασφαλώς της Ελλάδας είναι σύνορα της Ε.Ε., άσχετα κι αν τούτο ουδέποτε το αποδέχθηκαν οι μεγάλοι εταίροι μας, γιατί αν το είχαν αποδεχθεί είναι πρόδηλο ότι θα έπρεπε να συμμετάσχουν στο κόστος της φύλαξής τους.
Η φύλαξη των συνόρων είναι υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ένωσης. Οποίας της υποκρισίας των μεγάλων εταίρων μας το μέγεθος, που ξεπερνά το την αναισχυντία εκατομμυρίων πιθήκων !! Η Ελλάδα, να φυλάξει τα ~ 16.000 χιλιόμετρα των ακτών της (ξεπερνούν τον περίπλου της Αφρικής!!!). Μας επέβαλαν το αναίσχυντο Δουβλίνο ΙΙ και κάνουν τάχα ότι δεν αντιλαμβάνονται το κοινωνικό δράμα αλλά και σφυρίζουν αδιάφορα για το διαρκές έγκλημα που συντελείται καθημερινά στις θάλασσές μας, που είναι το σταυροδρόμι τριών Ηπείρων!! 
Και σαν να μη μας έφτανε η τραγωδία που βιώνουμε αυτά τα πέντε χρόνια των Μηνομονιακών ανθρωποθυσιών συνΕλλήνων όπου ένας στους επτά πιά ζεί κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, οι Βόρειοι μας ψέγουν και μας  οικτίρουν ως ανάλγητους αφού δεν «περιποιούμαστε» αυτούς τους σύγχρονους «άθλιους» που φθάνουν στα νησιά μας. Και μας υποχρεώνουν να δημιουργούμε Κέντρα Κράτησης ( βλέπε Μόριας) για να «μαντρίζουμε» μέσα όλους αυτούς το τάλαινες !!! Και να σκεφθεί κανείς ότι (έτσι που παρακολουθώ) πως κατά μέσο όρο μας έρχονται περί τα 50 άτομα την ημέρα. Δηλ στις 365, το ένα χρόνο θα μας έρθουν περί τις 18.000 !!! δηλ. περίπου το 20% του πληθυσμού μας. Και υποτίθεται ότι εμείς οι Λέσβιοι πρέπει να υπάρξουμε άρτιοι και να είμαστε ανθρωπιστικά correct σ’ αυτούς όλους !!!  Άραγε  μας θεωρούν όλοι αυτοί οι απόγονοι των Ούνων οι εκ του Μέλανος Δρυμού ορμώμενοι τόσοι … ιθαγενείς !!! ή άραγε στην πραγματικότητα είμαστε τόσο !!!!
Γιατί υπαρχούσης αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας δεν ξεσηκωνόμαστε να διεκδικήσουμε την αλλαγή της αναίσχυντης αυτής συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ. Τουλάχιστο οι κύριοι Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Γάλλοι κ.λπ. ας αναλάβουν αναλογικά τις δαπάνες που τους πρέπει για την «θεραπεία» της ανθρωπιστικής αυτής καθημερινά  χαίνουσας και αιμάζουσας πληγής. Ας πάρουν στις χώρες τους όλους αυτούς που έτσι κι αλλιώς προς τις δικές τους χώρες προορίζονταν κι όχι την ταλαίπωρη πατρίδα μας. Ας μας αφήσουν αναλογικά όσους μας ανήκουν.  Αν δεν το κάνουν αυτό τότε ας πληρώσουν  να χτισθούν Κέντρα Κράτησης πολλά,  μα πάρα πολλά που απαιτούνται κι αυτά σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους και τις σχετικές προδιαγραφές και εμείς οι Έλληνες ας γίνουμε φύλακες αυτών των ανθρώπων που καταδικάστηκαν να ζούν σ΄ αυτά. Έτσι κι αλλιώς 1.500.000 ανέργους έχουμε. Ίσως πληρώνοντάς μας οι εταίροι μας θα λύσουν ταυτόχρονα δύο προβλήματα.
Αυτό το ανθρωπιστικό με τους ξένους μας, αλλά και της ανεργίας στην Πατρίδα μας . Δεν μπορεί όλα να τα θέλουν δικά τους κατά την «Καραγκόζειο» προσέγγιση : «τα δικά μου δικά μου, αλλά και τα δικά σου δικά μου» κατά πως  μας το επέβαλαν. Αν δεν γίνει αυτό όσα Κέντρα Κράτησης όπως της Μόριας κι αν χτίσουμε, όσο κι αν από  το φιλότιμο του Έλληνα γίνουν σχετικά, έναντι των υποκριτών εταίρων μας, θα είμαστε σχετικώς χρεωμένοι. Θα ισχύει  δε αυτό που λέει θυμόσοφα ο λαός μας « …και μας χρωστούσαν , και μας πήραν και το βόδι».  Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ….…03.07.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: