Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΟΛΣΑ, Τέλος Εποχής ;!

ΟΛΣΑ, Τέλος Εποχής ;!

15 μόνο Σύλλογοι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΟΛΣΑ;!

Προχθές 24/5 στην αίθουσα των Μεσοτοπιτών  Λέσβου στη Δάφνη, έλαβε χώρα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ). Μαθαίνουμε, ότι κατά αυτή παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στις σχετικές διαδικασίες, οι αντιπρόσωποι 15 μόνο!! Συλλόγων μας. Τον καιρό που ήμουν μέλος του Δ.Σ. της, τη δεκαετία του ’90 η δύναμη της,  ξεπερνούσε τους 30. Έκτοτε είχε φθάσει και τους 36 (;;).
Διαπίστωσα τότε ότι η δομή και η λειτουργία του φορέα μας αυτού, της δευτεροβάθμιας  οργάνωσης των πολιτιστικών συλλόγων Λεσβίων της Αθήνας ήταν συγκεντρωτική, αναχρονιστική, μη αντιπροσωπευτική, κοντολογίς μη δημοκρατική,  απολίθωμα και «πιστεύω» άλλων εποχών και αντιδημοκρατικών  νοοτροπιών.
Στερούνταν βασικών αρχών  της δημοκρατίας όπως Πολυφωνίας, Αντιπροσωπευτικότητας και Ισοδυναμίας της Ψήφου, εκ της δυνατότητας που παρείχε αλλά και επιβαλλόταν στην πράξη δια της χειραγωγήσεως της ψήφου, μέσω του τότε ενιαίου ψηφοδελτίου.  
Πάντα τούτα εξικνούνταν από το αρτηριοσκληρωτικό καταστατικό του φορέα μας, αποκύημα ατυχώς των θέλω γνωστού πολιτικού χώρου, που το μόνο που τον ενδιαφέρει πάντα είναι να κρατά τη σφραγίδα, αδιαφορώντας το πως. Για το εκ του γεγονότος δε αυτού αποτέλεσμα και την ωφελιμότητα του  φορέα, των μελών του αλλά και της γενέτειράς, του νησιού  μας, ουδόλως τον ενδιέφερε αλλά και τον ενδιαφέρει.  Ενθυμούμαι την σκληρότητα και σκαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκα από τους «κουμανταδόρους» του χώρου  όταν αφού διεπίστωσα αυτά, βγήκα και τα κατήγγελλα  δημοσίως. Έτσι αγωνίστηκα με συνέπεια κατά πως πάντα μπορώ και ξέρω να κάνω στους κοινωνικούς αγώνες μου, με ευρεία αρθρογραφία μου δίδοντας την δημοσιότητα που απαιτούσε  το θέμα και αφού στηρίχθηκα και βοηθήθηκα κι από άλλους συναγωνιστές, καταφέραμε τελικά να κάνουμε την  τροποποίηση του καταστατικού που είχαμε στοχεύσει.
Η  δημοκρατική  δομή που μπόρεσε να υπάρξει  μέσα από τις αλλαγές με το νέο καταστατικό που καταφέραμε τότε, έδωσε την δυνατότητα η ΟΛΣΑ να συνεχίσει να υπάρχει για 15-20 ακόμη χρόνια. Η ερώτηση είναι αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει;; Με την παρουσία στην κορυφαία διαδικασία της προχθεσινής Γ.Σ. λιγότερων από το 50 % της δύναμης  της Συλλόγων,  τηρούνται ή μπορούν να τηρούνται οι βασικές αρχές  της δημοκρατίας oι κατά το καταστατικό της, η Πολυφωνία, η Αντιπροσωπευτικότητα και η Ισοδυναμία της Ψήφου;;; Αμφιβάλλω.
 Πάντως όταν υπάρχουν Σύλλογοι που δεν εκλέγουν πιά αντιπροσώπους για την ΟΛΣΑ δηλ. που στην πράξη έχουν αποχωρήσει απ’ αυτή  (π.χ. Σκαλοχωρίτες), ή άλλοι που η υπερεικοσαετής «μακρά κυοφορία» της ένταξής τους σ’ αυτή αναβάλεται συνεχώς (Λεσβιακή Παροικία) ή άλλοι, άλλοτε αγκωνάρια της ΟΛΣΑ   που δεν παρίστανται  στην Γ.Σ. (Αγρίτες), σηματοδοτεί παραστατικότατα το φυλλορρόημα του δευτεροβάθμιου οργάνου των πολιτιστικών  πραγμάτων των Λεσβίων της Αττικής.  Πάντως θα ήθελα να πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση της, αποτελεί σημείο καμπής της πορείας της και από το τελευταίο σημείο της επί χρόνια  καθοδικής της πορείας του σήμερα,   θα αρχίσει η ανάστροφη πορεία  της προς τα πάνω. Η νέα ηγεσία της, θέλω να ελπίζω, ότι θα κάνει  ό,τι ενδείκνυται σε τέτοιες καταστάσεις, σε τρόπο ώστε η ΟΛΣΑ να πάψει να είναι ένα «σωματείο σφραγίδα», και να αρχίσει να γίνεται ελκυστικός φορέας και πάλι για τους Λέσβιους των Αθηνών και των Συλλόγων τους, συσπειρώνοντάς τους γύρω της. Αν δεν τα καταφέρει, φοβούμαι ότι πλησιάζει το «τέλος εποχής»  για  την ΟΛΣΑ. Αυτή που η  αγάπη  για τα κοινά και για τη γενέτειρά μας Λεσβίων ενεργών πολιτών έκανε ύστερα από τρεις επίπονες προσπάθειες ( ’74  -’76, ’79 - ’80 και ’86 – ’88) να δημιουργήσει. Είναι κρίμα αυτή να διαλυθεί στην πράξη, σ’ ένα ορίζοντα που δεν θα έχει ξεπεράσει τα τριάντα χρόνια ζωής της, μόνο.!!!   

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) ……26.5.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: