Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Της Παναγίας…


Της  Παναγίας…

Της Κοιμήσεως της Παναγίας, μεγάλη η χάρη της και όλος ο Ελληνισμός γιορτάζει σήμερα, 15 του Αυγούστου. Την κοίμηση της προστάτιδας των ανθρώπων όλων «… εν τη κοιμήσει ου κατέλειπες τον κόσμο, Θεοτόκε.» όπως λέει το απολυτίκιο που ακούστηκε σ’ όλους τους ναούς σήμερα. Για μας τους Έλληνες η Θεοτόκος, με τα 500 τόσα επίθετα ( μεγαλοδύναμη, πλατυτέρα των ουρανών, φιλεύσπλαχνη, κ.λπ.) που της έχει δώσει ο Λαός είναι το στήριγμα μας σ’ όλες τις στιγμές μας και όλες τις δυσκολίες και αδυναμίες μας.
Για το νησί μας τα προσκυνήματα της Παναγίας είναι πολλά.
Παναγιά της Αγιάσου, Παναγιά η Γλυκοφυλούσα στην Πέτρα, Παναγιά η Γοργόνα στη Σκάλα Συκαμιάς, Παναγιά η Κρυφτή στο Πλωμάρι και πολλές άλλες σε διάφορες τοποθεσίες. Για το χωριό μας, Άντισσα, εκτός την Παναγία της Περιβολής  έχουμε και την Παναγία της Λιώτας. Την Παναγιά τη Λιωκιανή (στη ντοπιολαλιά μας). Η Παναγιά μας της Λιώτας τιμάται ιδιαίτερα από όλους τους Αντισσαίους αλλά και τους κατοίκους  όλων των χωριών της Δυτικής Λέσβου, αλλά και όλου του νησιού μας. Παλιότερα γινόταν πανηγύρι μεγάλο που κρατούσε δύο μέρες στα εννιάμερα της κοιμήσεως δηλ. στις 22 και 23 του μηνός, με μουσικές και χορούς κάτω απ’ τη σκιά του υπεραιωνόβιου πλατάνου που καλύπτει όλη σχεδόν την πλατεία του οικισμού.
Ο Αντισσαίος, π. Λυκειάρχης, Φιλόλογος Πάνος Φραγκέλλης στο βιβλίο του  « Η ΑΝΤΙΣΣΑ» γράφει σχετικά
« … Πρέπει να σημειωθεί ότι η Λιώτα είναι ένα από τα τρία μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας κατά το δεκαπενταύγουστο στη Λέσβο. Αυτή φαίνεται κ’ απ’ το δημοτικό δίστιχο.  

Ω Παναγία Αγιασιώτισσα κι ω Παναγία ’π τη Λιώτα
Κι ω Παναγία μου Πετριανή και ποια να κράξω πρώτα.
...»

 Και του χρόνου, σ’ όλους μας.
  
Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) …15.08.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: