Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΒΡΑΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΕΤΑΣ


ΒΡΑΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΕΤΑΣ
Στην Αθήνα, το άλλοτε «κλεινόν άστυ», που έχει ξαπλώσει και καταλάβει όλη πιά την Αττική, σε διάφορους περιοχές της, κάθε μέρα γίνονται πάμπολλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι, το να ξέρεις το που υπάρχει μια αξιόλογη εκδήλωση, είναι αδύνατο. Όμως, όταν υπάρχουν καλοί φίλοι, που σε θυμούνται και σε προσκαλούν, αναπληρώνεται αυτή η αδυναμία. Τούτο έκανε ο καλός φίλος Μάριος Γιαννάκας, για μιά εκλεκτής εκδήλωση τη ΒΡΑΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΕΤΑΣ στου Παπάγου το Δημαρχείο χθές βράδυ. Η καλαίσθητη πρόσκληση που επίσης μου έστειλε, έγραφε :

« Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος σας προσκαλεί στην βραδιά <<Ελληνικής Οπερέτας>> την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο <<Μίκης Θεοδωράκης >> στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού (Περικλέους 55 Χολαργός) 
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συμμετέχουν:
Μαρία Γαλάνη (Σοπράνο), Δημήτρης Σιγαλός (Τενόρος). 
Ειρήνη Τσολάκη (Πιάνο), Φρίξος Μόρτζος (Πιάνο-Κλαρινέτο), Γεωργία Τσολάκη (Βιολί), Τάσος Γρατσίας (Βιολί) Χάρης-Μάριος Βρεττός (Τρομπέτα) Νίκος Πολίτης (C.Μπάσο) 
Συμμετέχει η χορωδία #CANTUS,NON VERBA# Διδασκαλία: Γιώργος Κόγκος
Αφήγηση: Πασχαλίνα Μπίκου
Ενορχήστρωση-Μουσική Διεύθυνση : Κυριάκος Τσολάκης »




Έτσι από την Ηλιούπολη βρέθηκε κι ο γράφων το παρόν στου Παπάγου. Στο ωραίο και μοντέρνο κτιριακό συγκρότημα , στο αμφιθέατρο του «Μίκης Θεοδωράκης», σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης αυτής κάτω από το γενικό πρόσταγμα και φροντίδας της ευγενικής Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Μιμής Ρουφογάλη, μας χάρισαν μια μαγευτική βραδιά. Οι οπερέτες, Απάχηδες των Αθηνών του Χατζηαποστόλου και ο Βαφτιστικός του Σακελλαρίδη, αποδόθηκαν με χάρη, φινέτσα και μπρίο γυρίζοντάς μας πίσω στο χρόνο, στην εποχή του Μεσοπολέμου, της τότε Αθήνας, κάνοντας το κοινό να χειροκροτεί ασταμάτητα 
Πάντως η όλη εκδήλωση θα μπορούσε να λεχθεί ότι ήταν μια Λεσβιακή βραδιά, αφού ο αρχιμουσικός , καθηγητής του Ωδείου Αθηνών κ.Κυριάκος Τσολάκης που με ξεχωριστή μαεστρία διηύθυνε την ορχήστρα, την χορωδία και γενικά όλη παράσταση, οι μουσικοί κόρες του Ειρήνη και Γεωργία, ήταν Λέσβιοι. Ακόμη η σοπράνο κα. Μαρία Γαλάνη που με τις υψίφωνες νότες της εξαίσιας φωνής της, χάρμα ακοής, που στην κυριολεξία μας μάγεψε, ήταν κι αυτή Μυτιληνιά. Ασφαλώς ο τενόρος κ. Δημήτρης Σιγάλας αντάξιο ταίρι της συμπλήρωνε με την φωνή του την αρμονία και το κέφι του ντουέτου τους. Βέβαια δεν θα ξεχάσουμε την επίσης Μυτιληνιά σοπράνο και σολίστ στο πιάνο κα Δέσποινα Κούκου, που με το παίξιμό της έκανε με ξεχωριστή ευαισθησία να δίδονται οι νότες γύρω του, ως άκουσμα εξαιρετικής ποιότητας. 
Επίσης το κοινό που παρακολουθούσε ήταν κατά πλειοψηφία Λέσβιοι. Πρόεδροι και μέλη προεδρείων Πολιτιστικών Συλλόγων μας (Δευτεροβάθμιου, Πρωτοβάθμιων), μεταξύ αυτών σύμπασα η Ένωση των παλαιών Προσκόπων Λέσβου στην Αττική, τιμώντας το επίσης μέλος της τον αρχιμουσικό Κυριάκο, με επικεφαλή τους το φίλο μου το Μάριο, αλλά ακόμη και πολλοί άλλοι Λέσβιοι από άλλες περιοχές της Αττικής.
Για μια φορά ακόμη με την χθεσινοβραδινή εκδήλωσης διεπίστωσα ότι για μας τους Λέσβιους ο Πολιτισμός σύμφυτος με τις Αιολικές μας καταβολές, αναπληρώνει ό,τι χάνουμε με το «φυγόκεντρο» του χαρακτήρα μας στην Πολιτική και στην Οικονομία. Φαίνεται ότι το DNA μας, η σφραγίδα δωρεάς των Λεσβίων μας δίνει την ταυτότητα του λυρισμού, της ποίησης, της μουσικής, της λογοτεχνίας γενικά της Τέχνης που μας καθιέρωσε ως θεράποντές της ανά τους αιώνες/.
Εύχομαι να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πάντα τέτοια πολιτιστικά δρώμενα.
ΤΧΙ......................................... 24.01. 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: