Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ : ΑΡΧΉ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ…



ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ : ΑΡΧΉ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ…

Πολλές φορές, όταν είμαστε στην αρχή του τέλους ενός γεγονότος η αδημονία μας καταλαμβάνει και αναρωτιόμαστε πότε και ξανά πότε. Τούτο το έχω βιώσει πολλές φορές στη ζωή μου σε διάφορα θέματα που με αφορούσαν προσωπικά. Το έχω βιώσει και σε θέματα του κοινού καλού. Χαρακτηριστικότερη, η περίπτωση για τον οδικό άξονα Καλλονής –Σιγρίου. Θυμούμαι ότι είχε δημοπρατηθεί το 2011 είχε προκύψει ο εργολάβος και μετά κάθε τόσο διάφοροι άπιστοι Θωμάδες με ‘‘εγκαλούσαν’’ πότε και πότε και κάποιοι με ρωτούσαν « πιστεύεις τώρα εσύ, ότι θα γίνει ο δρόμος αυτός;» Απαντούσα κατά περίπτωση όπως έπρεπε μέχρι πιά που το Σεπτέμβριο του 2013 λίγες μέρες μετά την Τρίτη Ολομέλεια της Επιτροπής Αγώνα (πανηγυρική αυτή τη φορά) έπεσε η «πρώτη κασμαδιά» και το Έργο μας ξεκίνησε. Βέβαια κρίνοντας τα πράγματα όπως έχουν προχωρήσει ομολογώ ότι δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από το πώς προχωρά το έργο μας, τριάμισι τώρα χρόνια. Αλλά για τούτο το θέμα  θα  γράψω σ’άλλο σημείωμά μου.
Το παρόν, αφορά στο δίδυμό του έργο το ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ. Από το Μάϊο που ο Γεν. Γραμματέας του αρμοδίου Υπουργείου κος Κορκολής  μας πληροφόρησε εγγράφως ότι απεφασίσθη η ένταξή του στο Πρόγραμμα των Εθνικών Επενδύσεων, έχουν λεχθεί και ακόμη  πολύ περισσότερο έχουν γραφεί πλείστα όσα.
Τώρα ανταποκρινόμενος σε σχετικές ερωτήσεις φίλων, προσπάθησα να  ξεδιαλύνω τα πράγματα. Απευθύνθηκα όπου μπορούσα και ήξερα και προέκυψαν τα ακόλουθα: 
Το θέμα, λόγω της παρέλευσης προθεσμιών πρέπει να επικαιροποιηθούν διάφορα σχετικά δεδομένα. Ένα εξ αυτών,  κύριο, είναι η  Μελέτη Περιβαλλοντικής Εκτιμήσεως (ΜΠΕ) της οποία οι Περιβαλλοντικοί Όροι είχαν λήξει, κ.άλ.
Εκείνο που απαιτείται οπωσδήποτε  είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο να εγκρίνει (την είχε εγκρίνει παλιά ) τη σχετική δαπάνη. Όμως τούτο προϋποθέτει την εγκεκριμένη ΜΠΕ με τους εν ισχεί Π.Ο.. Τούτη αφού έχει επικαιροποιηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, έχει υποβληθεί προς έγκριση  στην αρμόδια υπηρεσία στη Μυτιλήνη. Μετά  θα περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο Β.Αιγαίου. Τέλος θα έλθει στο Ελεγκτικό Συμβούλιο και θα ολοκληρωθεί το θέμα μας.
Εκ του ότι για το έργο μας, στη προηγούμενη φάση που ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2006 -2013 είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπράτησής του και της τελικής ανάδειξης του εργολάβου, τούτος μετά τα ανωτέρω δεν θα χρειαστεί κάτι άλλο και έτσι θα εγκατασταθεί στο έργο και θα αρχίσει την κατασκευή του Λιμανιού μας.
Προσβλέπω τα πιο πάνω να ολοκληρωθούν σύντομα και επί τέλους το προ 20ετίας και, δρομολογηθέν και πολλαπλώς ταλαιπωρηθέν ως σήμερα αυτό έργο μας να υλοποιηθεί. Έτσι και τα όνειρα γενεών Λεσβίων, θα λάβουν πιά σάρκα και οστά και το νησί μας εν τέλει θα αποκτήσει τη ΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΥΛΗ.

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης …….07.02. 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: