Το 2007, πριν από 10 χρόνια, με ομόφωνη απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου Ερεσού-Αντίσσης αποφασίστηκε η μετονομασία της Πλατείας «Πέρα» της Άντισσας σε Πλατεία «Ήρωα Αριστ. Φ. Μαραγκού», τιμώντας τον εκτελεσμένο από τα κατοχικά στρατεύματα συγχωριανό τους. Τον Αύγουστο του 2008, εντοιχίστηκαν δύο πλάκες με τη νέα ονομασία της πλατείας και τα αποκαλυπτήριά τους έγιναν σε επίσημη τελετή από τον τότε δήμαρχο Ερεσού-Αντίσσης Σωτήρη Καρδαρά, παρουσία όλων των αρχών.
Όμως μετά από λίγους μήνες, η μία από τις δύο πλάκες απομακρύνθηκε από την πρόσοψη της δεξαμενής της δημόσιας βρύσης που ήταν τοποθετημένη και το 2010, όταν ολοκληρώθηκε το έργο ύδρευσης-αποχέτευσης στην Άντισσα και έγινε η πλακόστρωση στους δρόμους και στις πλατείες του χωριού, «φυτεύτηκαν» αυθαίρετα και χωρίς να υπάρχει καμιά σχετική απόφαση τα λίθινα γράμματα στην επιφάνεια της πλατείας με την ένδειξη «Πλατεία Πέρα», επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό εμμέσως την πρότερη ονομασία της πλατείας και ακυρώνοντας την ονομασία της από τον Αντισσαίο ήρωα!
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σχόλια και επώνυμες καταγγελίες προς τη δημοτική αρχή του ενιαίου πλέον Δήμου Λέσβου, γεγονός που υποχρέωσε και τον τότε δήμαρχο Δημ. Βουνάτσο να επισκεφθεί την Άντισσα και να κάνει ο ίδιος αυτοψία στην αυθαιρεσία αυτή, υποσχόμενος ότι θα αποκαταστήσει την παραφωνία αυτήν. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι που έληξε η θητεία του, αποχώρησε από τη δημαρχία και η αυθαιρεσία στην πλατεία της Άντισσας παρέμεινε να περιθωριοποιεί, με τον τρόπο της, τον Ήρωα που υποτίθεται ότι η γενέτειρά του θέλησε να τιμήσει! Η δημοτική αρχή άλλαξε, αλλά για την «Πλατεία Πέρα»... πέρα βρέχει και από τους νέους δημοτικούς άρχοντες, οι οποίοι εμφανίζονται αδιάφοροι και ανίκανοι(;) να υλοποιήσουν τις αποφάσεις και τις εντολές των υπηρεσιών του Δήμου.

«Να εξαλειφθεί η αυθαιρεσία»
Σε αίτημα δημότη για την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας, η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία συμφωνεί στην αφαίρεση των λίθινων στοιχείων-γραμμάτων που αυθαίρετα τοποθετήθηκαν και σχηματίζουν την ένδειξη «Πλατεία Πέρα», ενώ η πλατεία έχει άλλη ονομασία, και απευθυνόμενη προς τον τοπικό σύμβουλο Γ. Δουρουδή και τον αντιδήμαρχο Ερεσού-Αντίσσης Μιχ. Ρούσση, σημειώνει: «Οφείλετε να σεβαστείτε τη μνήμη του Ήρωα και να προβείτε στις νόμιμες ενέργειες ώστε να έχει εφαρμογή η απόφαση (44/2007), που μετονομάστηκε σε πλατεία “Ήρωα Α. Φ. Μαραγκού” και να εξαλειφθεί η αυθαιρεσία».
Η προαναφερόμενη προτροπή της τεχνικής υπηρεσίας δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στους καθ’ ύλην αρμόδιους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αλλά παρόλο που έχουν περάσει πέντε μήνες δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής, ούτε διαφαίνεται και καμιά πρόθεση για κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τη μετονομασία της πλατείας στην Άντισσα με το όνομα του εκτελεσμένου στα Τσαμάκια ήρωα και... «εκτέλεσαν» ξανά τον Ήρωα Αριστείδη Μαραγκό, εκτοπίζοντάς τον από τη γενέτειρά του. Το εντυπωσιακό σ’ αυτήν την υπόθεση είναι ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εξάλειψη της αυθαιρεσίας, σφυρίζουν αδιάφορα. Ο δήμαρχος όμως και η δημοτική αρχή συνολικά, που μάλιστα εξέδωσε και βιβλίο για να τιμήσει τους εκτελεσμένους της Κατοχής, μπορεί να αδιαφορεί γι’ αυτήν την αυθαιρεσία σε βάρος ενός προσώπου που τίμησε με το αίμα του την πατρίδα μας και τη γενέτειρά του; Σε τελική ανάλυση, η εξάλειψη της αυθαιρεσίας αυτής είναι ή δεν είναι υποχρέωση του Δήμου και των υπηρεσιών του;
Μα.Μ.