Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Συναυλία Λέσβιων Δημιουργών. Ή πιο συγκεκριμένα, «Βραδιά μελοποιημένης ποίησης Λέσβιων δημιουργών».



Συναυλία  Λέσβιων  Δημιουργών. Ή πιο συγκεκριμένα,

«Βραδιά μελοποιημένης ποίησης Λέσβιων δημιουργών».


Τόπος:  Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Χρόνος : Δευτέρα 5.2.2018 και ώρα 7.30 μ.μ.

Αντί άλλων, και προκειμένου να μη φανώ «τσιγκούνης» στο δικαιωματικά ανήκον παίνεμα  στο Συνθέτη των Μουσικών – Νίκος Τσιριγώτης - με  τις οποίες επένδυσε τους στοίχους των Ποιητών μας – Δημήτρης Νικορέτζος, Γιάννης Παπάνης, Χρυσόστομος Γελαγώτης -  ή στους τραγουδιστές που μας τα τραγούδησαν (24 τον αριθμό ποιήματα/μελωδίες) –Μιχ. Δήσσος, Ειρ. Στεφανοπούλου, Πάνος Σκορδομπέκης,  Αμερ. Τσιριγώτη, Γιώργος Γιέργος, Νάστια Δαφιώτη, Μυρσίνη Κουτσκουδή, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου  - ακόμη στο Μεσοτοπίτη χορευτή Χρήσ. Καραστεφανή, που με ξεχωριστή λεβεντιά και χάρη, χόρεψε το «ζεϊμπέκικο του Θεόφιλου» και όλους τους  άλλους λοιπούς συντελεστές της εξαίσιας και αισθαντικής βραδιάς που περίσσευε ο Λεσβιακός Λυρισμός, ο Αιολικός αυθορμητισμός και το αίσθημα της δροσιάς του Αιγαιοπελαγίτικου κύματος  ανακατεμένο με  την τραχιάδα και ξεραΐλα της Λεσβιακής Γής , της γενέτειράς μας,  αντιγράφω το σχετικό σημείωμα  του προγράμματος της εκδήλωσης που τόσο περιεκτικά γράφει την ουσία του πράγματος.

«Η Λέσβος είναι ποίηση, είναι τραγούδι, είναι έρωτας
Δεν γεννήθηκε τυχαία εκεί η Σαπφώ και ο Αλκαίος
Δεν τραγούδησε σ’ αυτή τη γη ο Τέρπανδρος, γιατί έτυχε απλά να γεννηθεί εκεί.
Και δεν είναι σύμπτωση, που από τη Λέσβο αναφώνησε το Άξιον εστί ο Ελύτης μας, για ν’ ακουστεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Και εμείς τώρα , οι μικροί και ασήμαντοι , ακολουθώντας  διστακτικά τα βήματα τους, είπαμε να   μοιραστούμε μαζί σας τις ευαισθησίες μας …
Οι Λέσβιοι δημιουργοί »

Για δύο ώρες  τα τραγούδια, η μουσική και το θέαμα του video  με  εικόνες περίτεχνα δεμένες με το περιεχόμενο των στίχων και την αρμονία που συνόδευαν, μας μετέφεραν στις μαγευτικές μας ακρογιαλιές του Ομήρου, στο Λεσβιακό ελαιώνα, στον άνυδρο πευκιά μας, στους ζωοδότες κάμπους μας, στα ξεροτρόχαλα βουνά μας και στην ανεπανάληπτη λαμπεράδα του Λεσβιακού ήλιου.

Για όλους εμάς τους Λέσβιους των Αθηνών που βρεθήκαμε στην συναυλία αυτή ήταν μια ένεση  τόνωσης μας και ανάτασής μας  μέσα στο καταχείμωνο, στην προσμονή μας και κυρίως στην αδημονία μας να περάσει γρήγορα ο καιρός για να  βρεθούμε πάλι το καλοκαίρι που περιμένουμε, στο γενέθλιο μας τόπο, εκεί που πρωτόδαμε το φώς του Ήλιου.

Θα έπρεπε να είχα τον τρόπο να ασπαστώ συγχαίροντας έναν - έναν  όλους τους συντελεστές αυτής της ανεπανάληπτης εκδήλωσης για την απερίγραπτη προσφορά τους. Φυσικά, δεν τον έχω. Έτσι το να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της εξαίσιας αυτής εκδήλωσης, όλους μαζί, αλλά και ένα έκαστο εξ αυτών είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να βγεί απ’ τα σωψυχά μου, λέγοντας τους βέβαια μαζί, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!.

Θα ήταν ίσως παράλειψή μου να μη γράψω ότι αυτή η εκδήλωση, υιοθετήθηκε και ενισχύθηκε οικονομικά από τη Γεν. Γραμμ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής του Υπουργείου  Ναυτιλίας, ακόμη ότι ο ΓΑΣ  Λέσβου φρόντισε και κατάφερε την εξαιρετική  της διοργάνωσή, και τέλος ότι στηρίχθηκε για να επιτύχει από την ΟΛΣΑ και τα Λεσβιακά σωματεία της Αθήνας.

ΜΠΡΑΒΟ!! και πάλι ΜΠΡΑΒΟ. Πάντα τέτοια…

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) …………. 06.02.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: