Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΙΣΣΑΙΟΣ , Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ  ΑΝΤΙΣΣΑΙΟΣ
Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το ιστορικό όνομα Άντισσα, της μιας πόλεως/κράτους της πεντάπολης της Λέσβου  στην αρχαιότητα, ευρίσκετο επί 22 περίπου αιώνες σε «αφάνεια» (όπως γίνεται ακόμη με την Πύρρα), από τότε  που  ο Ρωμαίος στρατηγός Λαβίωνας την κατέστρεψε εκ θεμελίων το 168 π.Χ.
Έτσι φθάνουμε στον 20ο αιώνα. Ήταν λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912, που το φωτεινό μυαλό του  κοινοτάρχη των τότε Τελωνίων Γιάννη Φωτιάδη σκέφτηκε να μετονομάσει το χωριό του, σε Άντισσα. Τούτο, κατόπιν των κατά νόμο γενομένων διαδικασιών έλαβε χώρα κατά πανηγυρικό τρόπο στο χωριό το 1929.
Ήταν μόλις το 1932 που ολοκληρώθηκε το κτίριο του δημοτικού σχολείου της Άντισσας, το οποίο οι Αντισσαίοι προς τιμή του μεγάλου προ…προπάτορά τους, του  Τερπάνδρου Αντισσαίου, του θεμελιωτή  της Ελληνικής μουσικής ο οποίος έζησε τον 8ο - 7ο αιώνα π.Χ. και  έκανε γνωστό το όνομα της γενέτειράς του σ’ όλο  τον κόσμο, το ονόμασαν Τερπάνδρειο. Έτσι οι  μαθητές του χωριού «μπολιάστηκαν» με το όνομα του, αφού  ασφαλώς οι δάσκαλοί τους, τους  δίδαξαν οτιδήποτε σχετικό με τον μεγάλο αυτό πρόγονό τους.
Χρειάστηκε να περάσουν 60 ολόκληρα χρόνια για φθάσει η ώρα  ο μεγάλος αυτός  πρόγονός μας  να τιμηθεί από τους σύγχρονους Αντισσαίους με το να στηθεί η προτομή του στην Πλατεία Ήρωα Αριστ. Φ. Μαραγκού (την με το όνομα τότε, Πέρα). Έτσι  η προβολή του  πέραν των κατοίκων της Άντισσας γίνεται πιά σε Παλλεσβιακό επίπεδο,  αλλά και σ’ όποιον ξένο, Έλληνα ή αλλοδαπό επισκέπτεται την Άντισσα. Η σύλληψη  της ιδέας και η όλη διαδικασία ως και η δαπάνη έγινε από το σύλλογο Αντισσαίων της Αθήνας, επί προεδρίας του γράφοντος το παρόν αρχές της δεκαετίας του 90.
Πέρασαν και άλλα 25 περίπου χρόνια όταν ο Λέσβιος ιστοριοδίφης και ιστορικός Απόστολος Ε. Γονιδέλλης έγραψε το 2016, το εκ 175 σελίδων  βιβλίο του :
«ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΙΣΣΑΙΟΣ.
Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ».
Χθες  βράδυ, είχα την χαρά να ακούσω από το φίλο Απόστολο στην αίθουσα του ομίλου «Ελλην.α.ι.ς.» την παρουσίαση που έκανε ο ίδιος για τον Τέρπανδρο και  η οποία στηριζόταν στο περιεχόμενο του βιβλίου του αυτού.
Η πρόσκληση για την εκδήλωση αυτή γράφει , για τον Τέρπανδρο  «Πρόκειται για μία, στα όρια του μυθικού, άγνωστη , μουσική προσωπικότητα που ελευθέρωσε την μουσική τον 8ο – 7ο αιώνα και καθόρισε τα πλαίσια που κινείται από τότε.»
 Ομολογώ ότι  εντυπωσιάστηκα από αυτά που άκουσα για το μέγεθος των σχετικών με τη ζωή και το έργο του Τερπάνδρου δεδομένων και πληροφοριών, που μπόρεσε να βρεί και να καταγράψει ο συγγραφέας. Τούτο δε διότι  είχα  προσωπική εμπειρία, περί του αντιθέτου. Συγκεκριμένα όταν ο Σύλλογος των Αντισσαίων της Αθήνας, είχαμε παραγγείλει την προτομή του, παράλληλα φιλοδοξήσαμε, τα αποκαλυπτήρια της να γίνουν μαζί με μία συνεδριακή διαδικασία σχετικά με τον τιμώμενό μας. Έτσι απευθύναμε σχετική επιστολή προς όλες  τις Φιλοσοφικές σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας. Μόνο εκείνη των Ιωαννίνων μας απάντησε δια του καθηγητού Φ. Κακριδή, που επισήμανε τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος λόγω των ελαχίστων αποσπασμάτων που διασώθηκαν από το τεράστιο έργο του και των ελαχίστων πληροφοριών που έχουμε  εν σχέσει με τη ζωή του. 
Θέλω να πιστεύω ότι το βιβλίο τούτο θα αποτελέσει το «διαβατήριο» που ο παγκόσμιος αυτός σκαπανέας της μουσικής χρειαζόταν για να  κάνει μπορετό να φθάσει σ’όλες τις γωνιές της γης και οι σύγχρονοι άνθρωποι να μάθουν ότι θεμελιωτής της Ελληνικής μουσικής που αποτελεί τη βάση της σύγχρονης Δυτικής μουσικής είναι ο ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ.
Δηλ. ο μεγάλος αυτός πρόγονός μας με τούτο το βιβλίο, ξεπερνά πιά τα στενά όρια της Άντισσας, της Λέσβου, της  Ελλάδος ολόκληρης και γίνεται παγκόσμια γνωστή προσωπικότητα στη σύγχρονη εποχή.
Φίλε Απόστολε,  χαίρομαι πολύ  και γι’ αυτό το έργο σου που ως Αντισσαίο με χαροποιεί και δράττομαι της ευκαιρίας να σου απευθύνω και εγγράφως στο παρόν σημείωμά μου τα θερμά συγχαρητήριά μου.
11.10.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: